Fűtés terén fa vagy szén?
A fa olcsóbb. A szén tovább ég, ritkábban kell rakni a kazánt és nem kell aprítani.
Innentől kezdve te döntsd el, hogy inkább a kényelem vagy az ár számít!
A szén büdösebb, koszosabb, kátrányos és kormos lesz a kályha-kazán, no meg a kémény is. Aztán lehet állandóan kormolni meg tisztítani, tisztíttatni.
Mindenképpen fa.
Ha már a kátrány szóba került, inkább a nem teljesen száraz fa az amitől kátrányosodni szokott a kémény.
Úgyhogy ez is egy szempont, hogy tudsz-e száraz fát szerezni, vagy legalábbis van-e helyed két évig tárolni valahol amíg kiszárad. A szénnél értelem szerűen nincs ilyen probléma.
Kettő együtt!
Legalulra szenet, rá pár hasáb (kazánmérettől függő) száraz! fát, majd kisebb darabokat, arra aprófát, így építve egy máglyát, aztán begyújtóst, (praktikusan újságpapírt).
Ezzel a vegyessel azt tapasztaltam, hogy a két fűtőanyag kvázi egymást táplálja, ráadásul állítólag így környezetkímélőbb, csak a begyújtás elő perceiben van kevés füstölés.
Még jó tipp, hogy a szénnél is fekete-barna 1:2 arányban keverve, így a feketeszén gyors fellángolása mellet a barna sokáig izzik - ezt majd mostanában fogom kipróbálni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!