A patak vizét szabad "lopni"?
A környékünkön van egy patak. Közterületen folyik a város szélén, de a legszélső telkek alig pár méterre vannak tőle. Ilyenkor nyáron sok helyen látom, hogy leengednek a vízbe egy szivattyút és tömlőn keresztül azzal öntözik a kertüket.
Ez legális? A patak vizéből mindenki annyit vesz ki saját célra, amennyit akar?
Ezek szerint, hogy egy szélsőséges példát írjak, ha mondjuk lecsapolnék egy tavat, ami nem is az én tulajdonom, mert nem az én ingatlanomon fekszik, az teljesen rendben van. Teljesen szabályos és jogszerű, mert előbb utóbb úgyis elpárolog az a víz onnan ahová elvezettem, amiből végső soron esik majd az eső és ismét megtelik lassan a meder.
Érdekes gondolat... Fizikailag lehet hogy visszakerül az a víz, de jogilag azért már szerintem más kérdés.
De legyen neked igazad, nem azért tettem fel a kérdést, hogy vitatkozzak.
A tó lecsapolása annyiban más, hogy azzal elpusztítod az élővilágát, a halakat, vízinövényeket, valamint ha nagyobb a tó, akkor a klímát is befolyásolhatod. Ez azért egészen más.
De bocsánat, hogy vitába szálltam veled, nem gondoltam, hogy azért tetted fel a kérdést, mert kizárólag helyeslést vársz.
magyarországon a patakok,folyók vize,a kutak vize az állam tulajdona (régen a Korona tulajdona)
körforgás ide vagy oda, nem lehet használni
A szivattyúk lopottak-e ?
Az áramot(amivel a szivattyúkat üzemeltetik) lopják-e?
A csöveket/slagot már meg se kérdezem...
Miért baj ha valaki patakból locsol, ha másnak nem árt vele?
Vannak más megoldások is olyanoknak akiknek nincs a közelükbe patak: fúrassanak kutat, egyszeri beruházás és utána ingyen van az öntővíz, hamar megtérül az ára.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!