Kezdőoldal » Otthon » Egyéb kérdések » A patak vizét szabad "lopni"?

A patak vizét szabad "lopni"?

Figyelt kérdés

A környékünkön van egy patak. Közterületen folyik a város szélén, de a legszélső telkek alig pár méterre vannak tőle. Ilyenkor nyáron sok helyen látom, hogy leengednek a vízbe egy szivattyút és tömlőn keresztül azzal öntözik a kertüket.

Ez legális? A patak vizéből mindenki annyit vesz ki saját célra, amennyit akar?

2011. jún. 29. 10:08
1 2 3
 1/25 anonim ***** válasza:
nem, nem legális
2011. jún. 29. 10:16
 2/25 anonim válasza:

Keress ilyen csapokat, rengeteg helyen vannak.S ingyenesen tudsz beletölteni.

Most gondolj bele ha mindenki (az egész falu) lopna a vízből, megmaradna a patak?Nem.

2011. jún. 29. 10:18
 3/25 A kérdező kommentje:

Hát igen, valahogy volt egy ilyen sejtésem. Gyakran sétálok arra és sokszor a patak partján úgy kell átbotladozni a tömlőkön és a szivattyúk kábeljén annyian csinálják ezt.

Nem szép dolog. :(

Milyen csapokra gondolsz?

2011. jún. 29. 10:36
 4/25 anonim ***** válasza:
szerintem az utcai csapokra gondolt a válaszoló,de szerintem azok már nagyon régen nincsenek, nálunk vagy 20 éve leszerelték őket.
2011. jún. 29. 10:38
 5/25 anonim ***** válasza:
jelentsd fel őket.
2011. jún. 29. 10:44
 6/25 A kérdező kommentje:
Ja, nálunk is! Emlékszem még kisgyerek koromban jó 20-25 éve volt egy ilyen a környéken, de azóta már nincs meg.
2011. jún. 29. 10:44
 7/25 A kérdező kommentje:
Nem vagyok az a feljelentgetős fajta. Bosszant a dolog, de annyi időm, energiám nincs, hogy emiatt hivatalokba járkáljak.
2011. jún. 29. 10:45
 8/25 anonim ***** válasza:
82%

Szerintem nincs ezzel gond. Főleg ha vízparti kerteket öntöznek vele, ugyanis néhány nap után a talajon keresztül visszaszivárog a patakba. A víz nem vész el, csak átalakul :)

Gondolj bele: az ivóvizet is patakokból, folyókból nyerik. A fél ország a Duna vizét issza, aztán mégsem fogyott el. A víz állandó körforgásban van, nem lehet "ellopni".

A másik dolog: lényegesen környezetbarátabb dolog a kertet patakvízzel öntözni, mint tisztított ivóvízzel, aminek a tisztításához sok vegyszert és eenrgiát használtak fel, ami mind környezetterhelő.

2011. jún. 29. 12:25
 9/25 A kérdező kommentje:

"A víz állandó körforgásban van, nem lehet "ellopni"."

Persze, de a vízszolgáltatók mégis pénzért adják azt ami elvileg senkié, vagyis mindenkié.

Jó persze kell tisztítani, meg csővezetékeket építeni, karbantartani, de mégis jó pár ember elég jól megél ebből. Na, de ebbe szerintem ne menjünk bele.

"A másik dolog: lényegesen környezetbarátabb dolog a kertet patakvízzel öntözni, mint tisztított ivóvízzel"

Erre "találták fel" az esővíz összegyűjtését. Szerintem az erre a célra még megfelelőbb lenne. Én pl azt használom.

2011. jún. 29. 12:34
 10/25 anonim ***** válasza:

"Erre "találták fel" az esővíz összegyűjtését."

Egy kicsit mégis menjünk bele. Ha te nem gyűjtenéd össze az esővizet, akkor az az esővízcsatornákon keresztül a patakba folyna. Hééé, akkor végül is te is a patak vizét lopod.

Komolyan mondtam, hogy rendszerben kéne gondolkozni. A vizet nem lehet ellopni. Előbb-utóbb visszakerül a körforgásba. Azzal, hogy az ember meglocsolja vele a kertet, csak egy-két nappal késlelteti a visszakerülését. Ez semmivel nem árt többet, mint vizet inni.

2011. jún. 29. 12:55
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!