Kezdőoldal » Otthon » Egyéb kérdések » Mit tegyek? Barna kicsi...

Mit tegyek? Barna kicsi kukacok a ruhásszekrényeben.

Figyelt kérdés

Még a nyáron vettem észre, és azóta megkeserítik az életem. Elég régi a szekrényem, de fogalmam sincs hogy belőle jönnek-e, vagy valahogy befészkelték magukat és azóta ott élnek.

Aprók, 2-3 mm vastagok kb fél centi hosszúak, sötétbarna színűek. Főleg a kötött cuccaimban találkozom velük. Nem fejlődnek tovább rovarrá, de találok ilyen bábokat, amik nem tudom, hogy a lefejlett bőrük-e vagy új kukacok bábjai. Mellesleg azok nagyon vékonyak, világosabb áttetszősebb színűek és barna gyűrűk vannak rajtuk.

De nem csak a szekrényemben találkoztam már velük, hanem a mellette lévő táskámban, elől hagyott ruhámban.

Tudna valaki tanácsot adni, hogy hogy szabaduljak meg tőlük? Vagy legalább hogy mik ezek? Nem hiszem, hogy moly lenne, de így nem tudom hatásos lenne-e a levendula pl...

Amúgy lehet, hogy van köze a dologhoz: néha látok a szobámban ilyen sötétbarna lomhán repülő kerek alakú bogarat, kemény szárnnyal... ha esetleg erről a nyomról el lehetne indulni ... :/

Bárkinek bármi ötlete van, írjon!

2011. márc. 6. 13:17
1 2
 11/17 anonim ***** válasza:
52%
Tudom, hogy nem olcsó mulatság, de é tűzbe dobnám az összes ruhát, kihajítanám a szekrényt. Vennék a Jyskben olcsó gardrób szekrényt, a kínaiban 2-3 váltás ruhát kezdetnek, és nem kínlódnék a bogarakkal. Amúgy is bogárfóbiám van. Én tuti nem venném fel őket többet, és abba a szekrénybe sem tennék ruhát soha többet.
2011. márc. 6. 17:11
 12/17 A kérdező kommentje:
ez túl radikális... ennyire azért nem súlyos a helyzet :/
2011. márc. 6. 17:28
 13/17 anonim ***** válasza:

Hát azért egy ruhatár lecserélése nem olcsó mulatság...szerintem kevesen lennének akik tűzbe dobnának minden ruhát..én inkább kimosom még 2× utána csak el tűnnek. Mondjuk szerencsére én pl nem vagyok ennyire fóbiás. A szekrényt se feltétlenül kell lecserélni, azért az se lenne olcsó.

Írtad h 2 hét múlva szüneted lesz, akkor tervezz egy jó nagytakarítást és el fognak azok tűnni :)

2011. márc. 6. 18:58
 14/17 anonim ***** válasza:
Végső eset: dunsztold ki a szekrényt/szobát formaldehiddel. Körülményes, de minden élő szervezetet megkárosít.
2011. márc. 7. 23:14
 15/17 A kérdező kommentje:
és a ruhákban is tesz kárt? :/
2011. márc. 8. 17:08
 16/17 anonim ***** válasza:

Nem. A formalin meggátolja az élő szervezetek szaporodását azáltal, hogy beépül a sejtfalba a növekedési fázisában, és meggyengítve azt szétszakad a sejtfal, élőlény elpusztul. Relatíve egyszerű anyag.

Arra vigyázz, hogy ne érintkezz vele, tehát formalinozás után nem árt minden ruhát kimosni, kiszellőztetni. Ja, és a formalin jó oldószer; ne öntsd ki sehova. Legjobb, ha vattát átitatsz vele, és belerakod az átitatott vattát a szekrénybe, egy befőttesüvegben (ne rakd rá a tetejét). Szekrényt zárd le hermetikusan, és hagyd úgy kb. 1 hétig.

2011. márc. 12. 18:00
 17/17 anonim válasza:
Jajj nálunk is ez van kivagyok mi oldotta meg a dolgot?
2013. dec. 18. 01:13
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!