Árt-e a melegvíztárolós cirkónak, ha előmelegített vizet vezetek bele?
Elvileg nem kéne hogy ártson neki. 50-60 fok, az olyan forró, hogy még hideg vizet kell hozzá engedned, nem hogy melegíteni kéne. :)
Havi 150köbméter meleg vízre az nem semmi. Igaz nekem nem tárolós, hanem átfolyós rendszerű kombi kazánom van, és hárman zuhanyzunk, így napi 1-2m3-rel beéri.
hát a padláson nem lesz 60C(max ha kidugod a tetőn),ráadásul a bojler igen jól hőszigetel.
Esetleg fabrikálhatsz magadnak kollektort.
A 150m2 szerintem rengeteg mi a 90 m2re 210et fűtünk el ilyen hidegben.
60 fok simán lehet egy padláson, de igen kérdés, hogy ennyi víz, viszonylag kis felületen, viszonylag rövid idő alatt fel tud-e melegedni.
A szigetelést tényleg megakadályozza ezt. De ha meg kiveszed, akkor naplemente után hamar ki fog hűlni a víz. Nem biztos, hogy mondjuk este 10-kor is meleg lesz.
Ha a fűtést nézzük, arra nálunk simán elmegy havi 300-400m3 a vadi új kazánnal 100nm-re. Kazáncsere előtt, régi negyed évszázados készülékekkel az éves fogyasztásuk fűtéssel, vízmelegítéssel, főzéssel volt évi 1300-1400m3.
A válasz írója 77%-ban hasznos válaszokat ad.
A válasz megírásának időpontja: ma 19:05
POnt attól félek, hogy ez miatt okozhat gondot ha átvezetem a cirkón...
25 köbméter víz fogy havonta, a fele meleg innét a 150 köbméter gáz...
A válasz megírásának időpontja: ma 19:59
Néha olvass is!
Írtam, hogy egy bojlerből kiszedett tartályt teszek fel (értsd: szigetelés nélkül).
250 köbméterrel fűtöm a 120 négyzetmétert télen, a +150 csak a melegvíz!
A válasz megírásának időpontja: ma 20:16
Este 9-kor simán van még fenn 40 fok, nem kell gyorsan melegednie, mert át akarom vezetni a tárolós cirkón, ha kihül, majd az rámelegít!
A fűtésem simán kijön 300 köbméter alatt 120 nm-en, de nem ez a lényeg a kérdésben!
A kérdés pont az, hogy árthat-e a cirkónak, ha átvezetem rajta az előmelegített vizet?:
Nem valószinű hogy ártana.
A cirkónak majdnem mindegy h 10 fokot melegít rajta vagy 54 et...ill biztos van valami működési optimum ahol legjobb a hatásfok a 'delta t' függvényében de ez csak egy optimum...nem pedig azt amit használni kell és kötelező..
a baj csak a nyomással lesz, hogy a cirkó beengedi e magába a cirka 1 baros vizet vagy sem...de erről a részről nem tudok nyilatkozni h van e ott egy nyomáscsökkentő szelep ami adott nyomás alatt nem nyit ki, vagy sem.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!