Kezdőoldal » Otthon » Egyéb kérdések » Meddig tároljátok a befizetett...

Meddig tároljátok a befizetett számlákat, csekkeket, iratokat?

Figyelt kérdés

Én most nagyon belefogtam a selejtezésbe, de nem tudom, hogy hány éves anyagot őrizzek meg.

13 éve voltam vállalkozó. Még annak a papírjait is őrzöm, de már úgy kidobnám. (számlákat, könyvelési dolgokat)

10 éve adtunk el egy lakást, annak a papírjai, csekkjei ugye kidobhatók?

Kérdezném még tőletek, hogy a megörökölt lomokkal mit csináltok? Pl ágynemű, függöny, törölközők, terítők meg ilyesmi. Teljesen tele van egy szobám ilyen lomokkal. Most szeretném kiselejtezni, de olyan mennyiség, hogy nem tudom, hogy fogjak hozzá, meg hová rakjam. Más ezt hogy oldja meg? A kukába sajnálom kitenni.

Nagyon sok dekorációs anyagom van pl. szárazvirágok, meg anyagok zsákszámra (ugyanis a mamám mániákus anyaggyűjtő volt, mert ő varrónő volt, és gyűjtögette anyumnak a "stafirungot" ), és az már egy ideje nálam kötött ki, mert már anyunál sem lehetett lépni.

Segítsetek gondolatban, hogyan tudnék úrrá lenni egy ilyen káoszon. Muszáj megcsinálnom, mert szigetelnénk a lakást belülről...

2010. dec. 29. 18:48
1 2
 1/11 anonim ***** válasza:
100%
Azt mondják 5 évig tárold.De sajnos volt már,hogy kerestek rajtam olyan csekkeket ami 8 évvel ezelőtt lett befizetve,és kidobtam régen..Azóta a következőket csinálom.5 évig tárolom,majd a régebbieket (10-15 éveseket akár) lefényképezem,vagy beszkenelem,és a gépen összegyűjtöm,majd lemezre írom.
2010. dec. 29. 18:55
 2/11 anonim ***** válasza:
100%
Ha jól tudom, akkor 5 évig vagy köteles megőrizni a hivatalos iratokat. Ez után már nem kérheti számon rajtad senki sem. De a magyarországi bürokráciát ismerve jobb, ha továbbra is megőrzöd. Az ágyneműket, függönyöket, stb. szerintem se dobd a szemetesbe, inkább próbáld meg eladni, elajándékozni. Ha más nem, akkor vannak speciális oldalak, ahol felajánlhatod rászoruló embereknek, akik még örülnének neki (pl: [link] )
2010. dec. 29. 18:56
 3/11 anonim ***** válasza:
100%

vaterán teszveszen biztos el tudsz adni régi stafirungos dolgokat, én például imádom a régi asztalterítőket stb. ezek kincsnek számítanak nekem és még sok "bolond" embernek :)

próbálj meg ott szabadulni tőlük.

a csekkek? na igen én mappában gyűjtöm őket, szerintem 10 évig. ami nagyon régi megy bele egy dobozba és fel a padlásra. amúgy én is úgy tudom, hogy 5 évig kell őrizni, de ebben nem vagyok biztos.

2010. dec. 29. 18:59
 4/11 A kérdező kommentje:

Nagyon jó, ez az adhatkaphat oldal. Eddig még nem találkoztam vele. A vaterát ismerem, de az nagyon macerás, nagyon sok időbe tellene feltölteni ezt a rengeteg lomot, utána még "kéznél" is kell lennie, ha megvennék.

Ajjajj, ezt időben kellett volna elkezdenem.

Köszi a válaszokat!

2010. dec. 29. 19:09
 5/11 anonim ***** válasza:
100%

Először csak az egyikkel kezd. Vagy a papírokkal, vagy a "lomokkal". Az anyaggyűjtést nézd át, az én mamám is eltette a hatszázadik levágott nadrágszárat is. A régi és használható függönyt, ágyneműt stb. felajánlhatod a Vöröskeresztnél, helyi segélyszervezetnél, amit olyannak ítélsz, eladás, ami rongyos azt ne sajnáld, kuka. Próbálj nem beleesni a "jó lesz még valamire" hibába.

A csekkek feladóvevényeit öt évig kell megőrizni. Az adópapírokat mi tovább őrizzük. Vehetsz gyűrűs mappát, bele műanyag tartót, ebbe rendszerezni tudod amit meg akarsz tartani.

A régi lakás számláit nem hiszem, hogy őrizgetni kellene, csak a fontosabb dokumentumokat (adásvételi stb.).

Jó szórakozást! :)

2010. dec. 29. 19:25
 6/11 A kérdező kommentje:

Köszi, ez tényleg jó szórakozás:))

Nekem ilyenkor van szabadság, 1 hónap. Így most elüthetem az időmet.

A mai nap folyamán nagyon kegyetlen voltam a tárgyakhoz, nem nagyon gondoltam, hogy jó lenne még valamire. Csak a férjem meg ne lássa. Ő aztán mindent megtartana. De eddig sem tudta, hogy mi hol van, meg hogy megvan még egyáltalán.

A katonai centijeit azért még eltettem neki emlékbe, meg a leveleket amit egymásnak írtunk 20 éve:)

2010. dec. 29. 19:34
 7/11 anonim ***** válasza:
100%
Ha olyan takaród, törölköződ van közte, amit kidobnál, inkább add oda egy állatmenhelynek. Ott sok olyasmire van szükség. A szárazvirágok és hasonlókról kérdezz meg óvodát, ott nagyon sokmindent tudnak hasznosítani.
2010. dec. 29. 20:45
 8/11 A kérdező kommentje:
Sokat segítettetek, köszi. Ez jó ötlet!
2010. dec. 29. 21:10
 9/11 anonim ***** válasza:
100%

Kb 5-6 évig őrizzük meg a csekkeket. De nem csodálkoznék rajta ha a szekrényben akadna 30 évvel ezelőtti csekk is.

Lakás adásvételit és hasonló papírokat nem szoktuk kidobni. Elfér.

Ilyen limlomjaink nekünk is rengeteg van. Régebben egy alapítványnak felajánlottuk őket, hogy osszák szét rászorulók között, de nekünk kellett volna a cuccokat nem kevés távolságra eljuttatni saját költségünkön. Tehát még mi fizethettünk volna rá, hogy ingyen elvigyék.

2010. dec. 29. 21:15
 10/11 anonim ***** válasza:
100%

Én alapból nem őrzök semmi "lomot", másfél szobában nagyon kevés a hely. Ált. elajándékozom, vagy beviszem a munkahelyemre, kiteszem az öltözőbe, és kiírom, hogy pl: egy tusfürdőért cserébe, stb.

A csekkeket úgy őrzöm, hogy van egy elég nagy cipősdobozom, abba minden év végén kerül egy A4-es boríték, az évszámmal a tetején. Ebbe teszek minden csekket, adás-vételit, bérpapírt, stb. 8 év alatt van 8 borítékom, ami azért nem túl sok, nem foglal nagy helyet, és könnyen visszakereshető. ( a borítékon belül is szanálva vannak a "rezsire vonatkozó", a "munkaügyi", és az "egyéb" kategória)

2010. dec. 30. 17:48
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!