Kezdőoldal » Otthon » Egyéb kérdések » Családi házban hogyan kell...

Családi házban hogyan kell méretezni a fűtési rendszert?

Figyelt kérdés
Valami számítás van erre? Vagy csak egyszerűen a légköbméter alapján választok táblázatból egy fűtőtestet?
2010. nov. 23. 00:19
1 2
 11/12 anonim válasza:

A pontos hőigény számítás elég összetett feladat. Közelítő számítást azért végezhetsz.

Honlapunkon találsz egy u_hőveszteség kalkulátort [W/m2*K].

[link] .

Megszámolod a határoló falakra (össz. m2 > külméret, hiszen az hül, felső koszorúval, együtt),

ugyan így a födémre, de falakkal együtt értett m2-re. A méretezési kül-bel hőmérséklet különbségre vedd fel mínusz 15 C kint, bent mondjuk 22 C, akkor a szorzód (22+15) > 37 lesz. Ezzel megkapod cca. mekkora teljesítmény kell összesen.

Megteheted helyiségenként is, úgy pontosabb leszel. A kalkulátornál találsz anyag jellemző lambda hővezetési tényezőket is [W/m*K].

2011. jan. 27. 18:35
 12/12 anonim ***** válasza:
Nos, én a házamban anno 25 éve én terveztem meg a fűtést, s inkább alul méreteztem. Figyelembe véve, hogy egy télen legrosszabb esetben is 10 nap, amíg nagyon hideg van, az elején hősugárzóval segítettem rá, most egy kandallóval. Nem kell 10 napért túlméretezni a rendszert.
2016. ápr. 11. 16:58
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!