Társasházi lakásomat eladtam, és 2024. 10. 19.- én levélben ki is értesitettek hogy a vevőt már be is jegyezték mint új tulajdonost. 10. hónap 27.- én kicserélték a vizórát a lakásban. Kit terhel a csere költsége?
Ki a szerződő fél a szolgáltatóval?
A vízóra cseréje az a vízművekkel történő szerződés alapján történik. Ha a szolgáltatónál még te maradtál a szerződőd fél akkor neked kell kifizetned és utána az új tulajdonossal rendezned kell a költségeket meg érdemes lenne a szerződéstől is megszabadulni, a vevő nevére átíratni.
Amennyiben a szolgáltatóval már rendeztétek a szerződés váltást és a lakás tulajdonosa se te vagy, bérlője se, akkor semmiféle közöd nincs már ahhoz a vízórához. Adott esetben be se mehetnél a házba se hiszen már semmi közöd ahhoz a lakáshoz.
De mindig vannak olyan helyzetek amik az egyértelmű válaszhoz képest eltérést adhatnak. Pl. ha most lenne az éves fogyasztás rendezése a házban és kiderülne, hogy októberig 9 hónapon keresztül túlfizetésben voltál valamivel és most a lakásra visszajárna X összeg, akkor nyilván te is úgy gondolnád, hogy annak az összegnek a rád eső része (9/12 rész) téged illetne meg. Vagy ha a szerződésben benne van valami kiegészítés, netán szóban úgy egyeztetek meg hogy.... amik más helyzetet hoznak.
Ehhez nincs külön törvény szerintem, a helyzet annyi, hogy október 27-én te nem voltál már a lakás tulajdonosa, nem voltál szerződésben a vízművekkel sem, akkor semmi közöd ahhoz, hogy ott vízórát cseréltek vagy ablakot. Ezen költség azé aki a tulajdonosa a lakásnak, aki szerződésben áll a szolgáltatóval. Ezzel az erővel mutogathatnál a korábbi tulajdonosra is, hogy te meg 15 éve vetted mástól, fizesse ő a vízóra cseréjét.
"A vízóra cseréje ingyenes. Legalábbis ha a szolgáltató végzi."
Melegvíz óra fizetős.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!