Mit tegyek ne füstöljön a kandalló? Miért vagy mitől lesz kátrányos?
Szeptember 29-én volt egy éve hogy megcsináltam a központi fűtést vízteres kandallóval, viszont van vele egy hatalmas problémám...
Első évében szuper volt minden, viszont egy ideje folyamatosan kátrányos a belseje és ha teszek rá fát akkor akkor ömlik ki a füst, majd ha becsukom az ajtót akkor az ajtón körbe és a füstcső ahogy csatlakozik a kandallóra ott jön a füst megállás nélkül, ezért éjjel-nappal nyitva az ablak a kisszobába és a szobaajtó zárva
Kitakarítom ahogy kell és amikor begyújtok 30 perc múlva megint kátrányos az egész az ajtónál is
Tölgy, akác és nyárfával fűtök vegyesen, illetve van körtefa gyökerem de azokat még nem vágtam össze
Kéményem pedig 4 téglás normál méret, munkatársam szerint ez lehet a baj hogy szélesebb kémény kellene mint a kazánokhoz, gondolkodtam is ma rajta hogy csak a tetőnél ami kilátszik azt szélesebbre rakni, hát ha kihúzná a kátrányt is akár
Az is baj lehet ha kémény belseje nagyobb a kályha csövénél.Ha jó volt máshol kell a hibát keresni. Ellenőrizni a kéményt.A kémény alsó tisztitó ajtó kinyitni.Ha nincs feltelve ujságpapirt ,meggyujtani betenni a kéménybe.Ha jó a huzat a lángot felfelé kapja vinné is kifelé.Ha ez jó jön a kandalló vizsgálata .Kéményajtót vissza rakni.A kandalló tűzte legyen tiszta,a hamu tér is .Minden olyan levegő nyílást zárni,ahol levegőt kaphat.A hamuajtó nyilásához tegyél papirszalvétát,ami az egészet lefedi.
A huzatnak a szalvétát oda kell szívni,és megtartani.Ha nem tartja meg nincs kellő húzat.Már csak a fűst cső maradt.Ha minden tiszta,van húzat is,a probléma a tüzelőben van.,illetve a tüzelés technikában .Amig be nem melegszik a tűztér a keletkező füst "hideg" tele vízgőzzel,addig a füst sem akar felfelé szállni.Vékonyabb fákkal kell a tüzelést kezdeni,és felül is levegőt adni ."Hideg az ajtó,a kátrány ott csapódik le .Ugyan ez a kéményben vissza csöpöghet,vagy kémény falán folyik le.
A fának 2 évet kell száradnia. Ha jól záródó ablakaid vannak, nincs levegő utánpótlás és nincs a kéménynek huzata. A kknyhai szagelszívó 100 szor annyi levegőt szív ki és megfordítja a kémény légáramlását.
Egyik sem jó.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!