Méteres tűzifát vagy konyhakész tűzifát érdemes venni?
Legyen szó tölgyfa tűzifáról.
Méteres tölgyfa erdei m3-ben az ára 45 ezer Ft
Kalodás konyhakész tölgyfa szintén erdei m3-ben az ára 65 ezer Ft
A konyhakész tűzifával már nem kell csinálni semmit, csak bedobálni a kandallóba.
Na de mi lesz a feldolgozatlan méteres tűzifával??
Vegyünk egy vénasszonyt, vagy egy nyugdíjas házaspárt, akiknek a fizikai erejük már a múlté.
Kihozzák a méteres tölgyfákat, leöntik az udvar közepére.
Felkel szabdalni, mondjuk 35 cm darabokra. Ehhez nem tudom hány ember kell, de minimum két ember.
Jó, megcsinálják, kész, elmennek, de még nincs vége a bulinak, mert felkel hasogatni + behordani száraz helyre valami tárolóba.
Ezekre a műveletekre, szintén kell 2-3 ember.
Összesítésben milyen költségekkel jár mindez?
Arra vagyok kíváncsi, hogy egy m3 fát mennyiért szabdalnak fel 35 cm darabokra és mennyiért hasogatják fel + a behordás?
Árban a különbözet a méteres és a konyhakész tűzifa m3 között 20 ezer Ft.
Nekünk kb. egy téli szezonra 6-7 m3 fa kellene.
Még nincs kandallónk, de ha lenne, akkor tuti hogy nem dolgoznám magam halálra a feldolgozással és konyhakészen venném, aki meg bír az csinálja és ruházzon be motorfűrészre, hasogató gépre.
Konyhakész esetén ömlesztve 1x1x2m, rakottan 1x1x1,4m felel meg 1 erdei m3 nek.
Ez rönkben rakottan 1x1x1,7m.
Utáltam fát vágni, ha jó áron találtam akkor konyhakeszet, mikor meg nem, akkor méteres rönkben vettem
1+ egy magam 4 erdei m3 rönköt ~25 cm darabokra vágva hasogatva egyedül kb 12 óra alatt vágtam össze, motorfűrésszel és fejszével. A behordása megvolt 3-4 óra alatt egyedül.
De ez pörgős tempó!
2
Nem az volt a kérdés, hogy ki mekkora fizikai erővel rendelkezik, hanem az hogy milyen költséggel jár 6-7 m3 fa feldolgozása konyhakészre.
Már lassan 20 éve magam dolgozom fel a tűzifánkat (évi 10 erdei köbméter).
Méteres szálakban veszem, mert úgy árban jobban jövök ki. Év elején meghozzák, a méteres darabokat felhasogatom olyan vastag hasábokra, amik beférnek a kazánba, majd ezeket rakásba rakom és kb. augusztus vége/szeptember elején szalagfűrésszel feldarabolom megfelelő hosszra (addig szárad az udvaron). Majd apránként ahogy időm engedi betárolom fedett helyre.
Nem kell sem a méterfa hasításban megszakadni (pedig egy sima fejszével és 1 hasító ékkel dolgozok csak), sem a behordással. Van amikor összejön a család és akkor többen vagyunk rá, gyorsabban megy, de a legtöbbször ezeket mind egyedül csináltam. Pl. a 10 köbméter fa felhasogatása általában 2-3 hét, annak függvényében, hogy milyen fajta fa, mennyire ágas mennyire nehéz hasítani,stb. Felfűrészelés után a behordás is általában 1-2 hétig eltart.
Lehet azért mert falusi gyerek vagyok, de úgy gondolom ennyi "testmozgás" nem árt meg senkinek :)
Bár tény hogy kényelmesebb a készet megkapni hogy ne kelljen vele semmit dolgozni, de amennyit megtakarítok vele anyagiakban, nekem megér annyit hogy én dolgozzam össze.
Majd ha már nem bírom fizikailag, vagy anyagilag megengedhetem, akkor én is feldolgozott fát veszek...addig meg szívesen eldolgozok vele.
4 m3 --> 16 óra ==> 7m3 -->28 óra.
Egy segédmunkás napi 30000 alatt nem dolgozik építőiparban ez meg nehéz fizikai munka.
--> 90000 + gépköltség.
Ha 3an csinálják akkor is kb ennyi
Ha a költségek érdekelnek:
1. Ha meg tudod oldani családon belüli segítséggel, akkor lényegében az elhasznált üzemanyagot/láncot mondjuk te állod, és munka után egy kis ebéddel honorálod.
2. Nem tudom merre felé laksz, de felénk szokták hirdetni magukat, akik vállalnak így magánszemélyeknél fafeldolgozást. Megbeszélés alapján hogy csak felkuglizva kéred-e, vagy hasogassák is össze, esetleg hordják is be.
Nekik van egy általuk kikalkulált tarifájuk, azt megfizeted...esetleg ha jófej vagy akkor veszel neki mellé pár doboz sört vagy üdítőt.
5
Erről beszélek, hogy amit megspórol az ember a méteres fa vásárlással, az a különbözet szinte elmegy a teljes feldolgozásra.
6
Sajna családon belül az nulla opció.
Segédmunkások + aki fűrésszel jön az lenne, de ahogy az 5-ös válaszoló írta, ez költséggel jár.
Egyetértek azokkal, akik rátermettek és egyedül ill. családi besegítéssel feltudják dolgozni, azoknak megéri megvenni a méteres fát.
8
Ez egy buta megállapítás. Kicsit gondolkozz hogy miért.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!