Kezdőoldal » Otthon » Egyéb kérdések » Méteres tűzifát vagy konyhakés...

Méteres tűzifát vagy konyhakész tűzifát érdemes venni?

Figyelt kérdés

Legyen szó tölgyfa tűzifáról.

Méteres tölgyfa erdei m3-ben az ára 45 ezer Ft

Kalodás konyhakész tölgyfa szintén erdei m3-ben az ára 65 ezer Ft

A konyhakész tűzifával már nem kell csinálni semmit, csak bedobálni a kandallóba.

Na de mi lesz a feldolgozatlan méteres tűzifával??

Vegyünk egy vénasszonyt, vagy egy nyugdíjas házaspárt, akiknek a fizikai erejük már a múlté.

Kihozzák a méteres tölgyfákat, leöntik az udvar közepére.

Felkel szabdalni, mondjuk 35 cm darabokra. Ehhez nem tudom hány ember kell, de minimum két ember.

Jó, megcsinálják, kész, elmennek, de még nincs vége a bulinak, mert felkel hasogatni + behordani száraz helyre valami tárolóba.

Ezekre a műveletekre, szintén kell 2-3 ember.

Összesítésben milyen költségekkel jár mindez?

Arra vagyok kíváncsi, hogy egy m3 fát mennyiért szabdalnak fel 35 cm darabokra és mennyiért hasogatják fel + a behordás?

Árban a különbözet a méteres és a konyhakész tűzifa m3 között 20 ezer Ft.

Nekünk kb. egy téli szezonra 6-7 m3 fa kellene.

Még nincs kandallónk, de ha lenne, akkor tuti hogy nem dolgoznám magam halálra a feldolgozással és konyhakészen venném, aki meg bír az csinálja és ruházzon be motorfűrészre, hasogató gépre.

nov. 28. 19:49
1 2 3
 21/26 anonim ***** válasza:

#20 Nekem is tetszett a kérdésben feltett kifejezés:)

#19 Vegyes kemény, erdei m3 (szomszédomnak múlt héten hoztak 105 ezerért 2,5 m3-t)

#15 Én is olcsóbban fűtök klímával

nov. 30. 08:29
 22/26 anonim ***** válasza:
100%

Ez a 3. telem gázzal, nincs annál jobb, mikor melegre megyek haza, még akár 1 hét elutazás után is.

Fa/szén tüzelésbe születtem bele egy szigeteletlen kádárkockába. Bar a 80-as évek végén nem tudom hallottak-e a szigetelés előnyeiről, de ha lett is volna nem jutott volna mindenkinek... Majd volt egy rövid 4 éves időszak mikor gázkazán volt, de ezután elköltöztünk, és maradt a fatüzelés, mert a 2000-es évek elején nagyon drága lett a gáz, a fa meg olcsó volt. 2012-től már külön életem volt szintén fa tüzeléssel, egészen 2022-ig.

Nekem olyan szinten elegem lett a famunkából, és a fázásból otthon, hogy még kémény sincs a házamon, és AA energetikás a szigetelése. Emiatt nem tudom viszonyítani a számokat. De azóta is verném a fejemet a falba, mikor rágondolok: Mért keserítettem meg a saját életem is 10 évig?

Ki tudom számolni is, és a fa csak akkor olcsóbb ugyan azon ház esetében, ha valaki méter rönkben veszi meg. És amint hozzá adja a saját maga munkadíját, az eszközök vételét, karbantartását, rezsi költségét, már jóval drágább lesz (rezsi kereten belül). Aztán ehhez jön hozzá a komfortot érő kellemetlenségek.

nov. 30. 08:51
 23/26 anonim ***** válasza:
100%

A teljesen feldolgozott, összehasogatott tűzifának az az elterjedt elnevezése, hogy konyhakész. Már vagy 20 éve. A neten is rengeteg helyen így hivatkoznak rá:

[link]

nov. 30. 08:58
 24/26 mindentudó99 ***** válasza:
49%
#22 Tévedsz. Szerintem semmilyen módon nem olszóbb a fa . Mindíg rönkben vettem. De ugy se olcsóbb ha a munkámat nem is számolom.
nov. 30. 13:50
 25/26 anonim ***** válasza:
#23 Én a kályhakész kifejezést ismertem.
nov. 30. 15:43
 26/26 anonim ***** válasza:

25

Rengeteg dolog van, amit különböző vidékeken különbözőképpen neveznek. Ez is ilyen. (De a kályhakészet elég ritkán látom a neten.)

nov. 30. 16:17
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!