Kezdőoldal » Otthon » Egyéb kérdések » Az akácfa nyersen is jól ég?...

Az akácfa nyersen is jól ég? Fogok tudni fűteni vele normálisan?

Figyelt kérdés

Tavaly tölgy volt, de nyers és füstölt, nem égett, amit a telepről hoztak 4-5 havi kitermelés volt, így nem lehetett vele normálisan fűteni. Idén akác mellett döntöttem, mert azt olvastam, hogy az vizesen is jól ég és nyersen is lehet vele fűteni.

Persze minél szárazabb gondolom annál jobb.

okt. 23. 22:42
1 2
 1/19 anonim ***** válasza:
Igen, én is olvastam, hogy nyersen is jól ég, de én még 2 évesnél "fiatalabb" fával nem fűtöttem. Két tárolóm van, és mindig csak egyből használom a régebbi beszerzésűt, így van ideje kiszáradni. Arra viszont számíts, hogy nem lesz olyan mértékű hatásfoka, mint a jó száraz fának. Nekem egyébként a csertölgy és a bükk jobban bejött, akácot már nem is veszek.
okt. 23. 23:15
 2/19 mindentudó99 ***** válasza:
Igen az egyetlen fa ami vizesen is ég. De ettől mèg pazarló az is csak nem kínlódsz vele.
okt. 24. 04:01
 3/19 anonim ***** válasza:
100%
Előny, hogy èg az akác vizesen is. De ugyanúgy alacsony a kalóriája vizesen ès kevès hőt ad le. Vagyis pazarló lesz mindegyik 1,5-2 èves száradás nèlkül.
okt. 24. 06:50
 4/19 anonim ***** válasza:

Maradjunk annyiban, hogy ég nyersen is, lehet vele fűteni, de jónak nem jó... akinek van összehasonlítási alapja valóban száraz fához, az tudja, hogy nem ég jól.

Én a helyedben ennyire megkésve brikettet vennék idénre csak, és megvenném idén a jövő évi tűzifát., de érdemes minimum 2 évre előre megvenni. Az az igazán száraz.

okt. 24. 08:00
 5/19 anonim ***** válasza:
Én nem szeretek akáccal tüzelni, mert hamar leég és nem tartja a meleget. Tényleg jobb lenne, ha valahogyan át tudnál állni arra, hogy a tüzelőt legalább 1 évig tárolod, mert a vizes fával fűtés nagyon pazarló. Ehhez csak egy évben kéne "dupla" mennyiséget megfinanszíroznod, utána ugyanúgy az éves mennyiséget kéne megvenned.
okt. 24. 08:23
 6/19 anonim ***** válasza:
100%

Hát elég, de a hő 1/3 része nem a kazánt melegíti, hanem hogy vizet kigőzöld a fából. A vizes fa lényegében hűti a kazánt.

Száraz fából ugyan ahhoz a meleghez kb harmadával kevesebb kellene.

okt. 24. 10:55
 7/19 anonim ***** válasza:
100%
Nameg a savas lecsapódások sem tesznek jót a kéménynek, nem utolsó sorban
okt. 24. 12:19
 8/19 anonim ***** válasza:
Azt a hőt nem adja le mint szárazon.Nagyon jó húzat kell hozzá.
okt. 24. 13:28
 9/19 anonim ***** válasza:

Nem mindegy, hogy egy mázsa fa 15 liter vizet tartalmaz, vagy 40-et. A víz elpárologtatása nagy hőelvonással jár, tehát akár másfélszeres mennyiséget is el kell tüzelned ugyanakkora hőmérséklethez.

Plusz még, ha súlyra veszed, akkor eleve a vizet fizettetik ki veled.

okt. 25. 09:45
 10/19 A kérdező kommentje:
3m3 akácot vettem, gáz és vegyes van, így kiegészítem. Most, hogy tapasztalom, jó száraz és kiválóan ég, nem ég le hamar, ha kevesebb levegőt adok neki. Tökéletes és nagyon komoly meleget lehet vele csinálni.
okt. 25. 21:39
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!