Az akácfa nyersen is jól ég? Fogok tudni fűteni vele normálisan?
Tavaly tölgy volt, de nyers és füstölt, nem égett, amit a telepről hoztak 4-5 havi kitermelés volt, így nem lehetett vele normálisan fűteni. Idén akác mellett döntöttem, mert azt olvastam, hogy az vizesen is jól ég és nyersen is lehet vele fűteni.
Persze minél szárazabb gondolom annál jobb.
Idén vett fával fűteni kb. 20% drágább, mint gázzal, de te tudod.
Nem rosszból, de 10 fok van kint, fura is lenne ha nem lenne bent meleged.
Hiába száradt ki nyáron, most már egy ideje visszanedvesedik, még tető alatt is, mert rengeteget ázott, plusz sokáig volt nagyon nedves a levegő. A fa pedig hygroszkópos anyag, azaz tud vizet kiszedni a levegőből. Lehet bármilyen csontszáraz egy fa, húsz éves vágású, de ha nyílt téren van tető alatt, ahol éri a párás levegő, januárra sokkal nedvesebb lesz, mint a vágás után ősszel volt.
Oké, hogy elég az akácod, de ha még le is fojtod, akkor majd nézd meg egy hónap múlva a kazánt meg a kéményt.
Eleve vett fa sokkal drágább, mint a gáz. Pufferrel esetleg ki tudod hozni egálra.
Én a saját vágásút is csak a hidegekben tüzelem, amikor lehet neki adni a levegőt, mert lefojtva csak elpocsékolod a hőértéket, mivel oxigén nélkül nem tud elégni a keletkező fagáz, elmegy a kéményen, közben csinálja a kátrányt, kormot.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!