Tényleg jobb a konvektoros fűtés, mint a gázcirkó radiátorokkal?
Egy gázszerelő mondta, hogy nem érdemes cirkót csináltatni, hiszen a konvektoros fűtés modern és sokkal hatékonyabb, mivel lehet finomhangolni, ezért sokkal melegebbet lehet vele csinálni egy helyiségben.
Nem tudom, de ahol voltam cirkós házban rokonoknál, sokkal kellemesebb a hőérzet, nincs büdös égett szag, valamint ha jól sejtem gáz sem fogy annyi. Lehet a szerelő át akart engem verni és céllal beszélt le a gázcirkóról? Az igaz, hogy náluk a randitár csak annyira meleg, hogy a közelében vagyok kellemes és meg lehet fogni, míg a konvektor annyira forró, hogy odaégne az ember keze ha hozzáérne. De mégis jobb a hőérzet és a konvektortól távolabb otthon már fázok ha nem kapcsol be míg a közelében égni lehet.
Hatásfokban 50-60% körül van a klasszikus parapetes gázkonvektor.
20-30 éves turbós gázkazán kb. 85%
Az elmúlt 10-15 évben készült kondenzációs kazánok kb. 95%-ot tudnak.
Az, hogy milyen messze kezdel fázni a fűtőtesttől a hőszigeteléstől függ. Emlékszem még amikor kályhánk volt. Fehérre égett a cső, annyira tüzelt anyám. A sötétben halvány pirosan izzott, mi viszont nem tudtuk pár percnél tovább nézni az ablakból a hóesést, mert fázni kezdtünk.
Egy kiskályhánk nekünk is volt, azt mi is lukasra tüzeltük, annyira izzott, hogy kilyukadt a végén és már mikor fűteni akartunk vele a csonk mellett jött a füst és oldalt is megrepedt. Lemezkályha volt, méhtelepen végezte.
Nálunk jégverem van ha nem fűtjük az egyik szobát, ott deresedik a padló is télen ha erős mínuszok vannak.
Azt a gáz szerelőt többet ne hívd, mert eléggé hiányosak az ismeretei!!!
2 régi konvektor többet fogyaszt, mint egy modern kondenzációs gázkazán. Pedig a 2 konvektor 2 helyiséget fűt, míg a kazán az egész házat. Gondolom kocka ház vagy hasonló régi építésű.
A modern konvektorok sem lettek sokkal jobbak. Van belőle MIKA kazán, ami gyakorlatilag egy mini kondenzációs kazán konvektornak álcázva. Ez tényleg jobb a régi konvektoroknál. Kis házat akár még be is fűt néhány 2 radiátorral. Általában többet nem bír el, mert nagy radiátorokat kell használni. Viszont így is kivált biztosan 2 konvektort! Ennek további előnye nem kell terveztni, mert a régi konvektor helyére kerül ugyanúgy parapetes kivezetéssel.
Ha viszont 2 mika kazánt akarsz, akkor az árban már kb ott van mint a kondenzációs kazán radiátorokkal.
A modern konvektorok már 90% körüli hatásfokúak, ez éppen 94%-os:
A konvektor hőátadó felülete sokkal kisebb, ezért kell ugyanannyi hő átadásához melegebbnek lennie.
Ahol régen laktam, ott korabeli FÉG radiátorok voltak. Egyáltalán nem voltak büdösek. (Kivéve az őszi első begyújtáskor, amikor ráégett a fél év alatt rárakódott por. De lehetett volna előtte takarítani...)
A konvektor előnye az, hogy egyenként lehet a szobák hőmérsékletét szabályozni.
A régi termosztátok elöregszenek, és túl hideg lesz, mire bekapcsolnak, meg túl meleg, mire kikapcsolnak.
Hátránya a konvektornak, hogy aránylag hangos, amikor belobban, ez egyeseket zavar.
Hőérzet szempontjából a hőmérséklet a mérvadó. Különbség esetleg annyi, hogy mikor a cirkó kialszik, a radiátorban lévő víz még mindig meleget nyom. Lehet, hogy nálad alacsonyabb hőfok van tartva, mint ahol a radiátor van.
ma 11:09
Kérlek linkeld be az 50%-os hatásfokú konvektor adattábláját!?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!