9 fokos a fűtetlen szoba, 430 m3 gáz ment el október 20 és november 20 között. Mit csináljunk, hogy nem égessünk el ennyi gázt de meleg is legyen (22-23 fok minimum)?
1976-ban épült kádár kocka, 10x10-es 3 szoba+ konyha, fürdő, WC. Homlokzat szigetelés nincs, a padlásfödémet valami vékony salakkal, de azért szigetelték valamennyire, az ablakok pedig nagy gerébtokos, kétszárnyú, falbak redőnytokokkal.
Az ajtók is régiek, nagyon huzatos a ház, nem tartja a meleget. 1 hónap alatt mióta fűteni kell elfogyott 5 konvektorok által 430 m3 gáz. Most egy szobát már nem fűtünk, de ott csak 9 fok van. Holnapra havazást mondanak, -10 fokos éjszakával hétvégén. Mire lenne érdemes a konvektorokat lecserélni? Klímát nem szeretnénk, ismerősünknek az van, de sok a baja vele és nem annyira hatékony. Szerintetek?
"Mire lenne érdemes a konvektorokat lecserélni?"
Tök mindegy, mire cseréled, amíg a huzat kiviszi az összes meleget, amit termel a fűtés. Szigetelni kell, addig felesleges bármi másra költeni.
Ugyan ilyen házam van, ilyen házba amíg a nyílászárók és a fal+ mennyezet hőszigetelése nincs rendbe téve, adfig semmi sem fűti ki rendesen.
A kályha gyorsan tud nagy meleget csinállni, de ha nem rakom, akkor egyből elkezd hűlni a ház...
Estére bedurrantok van a 2 első szobámban 22-25fok, de reggelre simán visszahűl a ház 10-13fokra... ha kint nagyon hidegebb van, még rosszabbra is... 6fok eddig a rekord amiben ébredtem reggel.
Van az egyik szobámban egy cserépkályha, az valamivel jobb, ha azzal oda befűtök, akkor estére 22-25fok, ami reggelre se megy 15-17alá...
Én a legnagyobb szobámból leválasztottam egy franciaágy + körülötte körbe lehet járni részt, már elfelejtettem a pontos méreteket.
2falnál hagytam egy kis szellőző részt hogy a fal ne penészedjen be, a kabin pedig kapott allul fellül minden oldalról egy 10cm szigetelést, + van bent egy infra panel.
Potom összegből tartja az infra panel ebben a helységben a kellemes meleget, és a ház többi részét nem is fűtöm jelenleg.
Igaz kint most éppen pl 9 fok van, utoljára 3napja gyújtottunk be hogy temperáljuk a házat...
Elvégezzül felöltözve amit el kell, főzünk mosunk stb... ha pedig fázunk vagy elegünk van, akkor bekucorodunk a hálóba a ps5 mellé :D
Következő 2-3telet így éljük át, utána meg jöhet a házfelújítás.
Az ilyen házaknál az van, hogy este felfűtöd, reggelre hideg. Meleg takaró, pulóver és mielőbbi felújítás kellene.
Én ilyen házban nőttem fel. Egy előnye volt (azon kívül, hogy gyerekként nem is zavart különösebben), hogy bírom a hőmérsékletingadozásokat és jelenleg elég a 19-20 fok a lakásban.
Födémen megy ki a meleg min 25%-a, és ezt a legolcsóbb szigetelni.
A salakot le kell lapátolni, párazáró fóliával letakarjátok a padlást, illesztéseket ragasztjátok, Aztán mehet rá min 25 cm üveg gyapot.
Az ablakokba teszel szigetelő gumiszalagot. Gyurmával végig nézed, szárnyanként körbe, mekkora a hézag, és mivel különböző vastagságban vannak a gumiszalagok megveszed a megfelelőket. Ezzel egy hétvégét el lehet játszani, de ennél olcsóbban nem lehet ezt megoldani. Fontos az igényesség és a precizitás, mert, ha jóvanazúgy módszerrel csinálod semmit sem fog érni.
Bónusz a gerébtokos ablakok redőny tokja, télre érdemes kivenni a redőnyt, és kitömni a lyukat üveggyapottal. Csak írd meg melyik hol volt. Alap állapotában szinte akadály nélkül áramlik be rajta a levegő.
Ha radiátoros gázkazánra kicserélitek a fűtést akkor a kazán kb annyi gázt használ el, mint 1 db konvektor!
Olcsóbb verzió a Mika kondenzációs kazán. Ehhez semmi féle papírozás nem kell, csak a régi konvektor helyére kell feltenni, és 2-3 konvektort még kivált radiátoraival. Szóval 2 ilyen is megoldaná a problémát, de így meg árban nem sok eltérés van az előző verzióhoz képest.
1. lépés, hogy a födémet szigeteltesd le. Van rá ingyenes pályázat.
2. Lépés, hogy az ablakokat szigetelés. Vannak ezek a gumi profilok, az is jó egy darabig.
3. Lépés az ablakokat csereld le.
4. Lépés, homlokzati hőszigetelés.
Na majd ezek után jöhet a fűtés korszerűsítés.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!