Kezdőoldal » Otthon » Egyéb kérdések » Miért mondják, hogy lakhatási...

Marcika1558 kérdése:

Miért mondják, hogy lakhatási válság van Magyarországon!? Kinek probléma ez? Inkább csak siránkozásról van szó nem?

Figyelt kérdés
Több ismerősöm is albérletben lakik és 220-250 e Ft-ot fizetnek, de keresnek 400-500e Ft-ot. Simán ki tudják fizetni…

okt. 31. 14:19
1 2 3 4 5
 21/43 anonim ***** válasza:
Miért kellett lepontozni 17-et?
nov. 1. 20:03
 22/43 elistvan ***** válasza:
76%
Több a lassan a lakásra váró ember, mint a lakással rendelkező. Mert keveset keresnek de sokat költenek lakhatásra. Anyámé mielőtt születtem építkeztek alacsony kamatozású lakáshitelt vettek föl de övék lett a ház. Ezt manapság egy fiatal sem tudná megtenni kezdő fizuból, vagy csak valami marha nagy keresettel ami nem a kezdőkre jellemző.
nov. 2. 18:08
 23/43 anonim ***** válasza:
16%

A legnagyobb probléma a fejekben van! Átlagos embereknek, családoknak, mindig is meg kellett dolgozni egy ingatlanért. Kivéve, ha örököltek, meg hasonlók.

Így a 18-20 éves szakmunkás pályakezdők, és a 24-26 éves diplomás pályakezdők, már azonnal azt akarják ami a 35-40 éves korosztálynak, vagy a szüleiknek megvan. Azt nem veszik figyelembe, ők ezekért a dolgokért mennyit dolgoztak...

Az ingatlan piac fénykora 1989 óta csak egyszer volt, 2015-2021 között, nevezhetjük a csok fénykorának is. Jelenleg pedig jobbak a lakáshitel kamatok, mint a csok előtt voltak. Szüleim 1998-ban kiváltották a lakáshitelüket 18%THM-esre, a korábbi 24% THM-ről. Aztán 2004-ben ismét kiváltották devizahitelre, mert az csak 8% THM volt, az akkor 12-14%-hoz képest, majd belebuktak ők is, mint sokan mások.

Bár a fizetések lassabban nőtek, de nem mindenkinél.

Munkahely váltással lehet a legnagyobb béremeléseket elérni! Csak az a baj az emberek többsége nem mer váltani!!! Az a beosztott aki hangosztatja, felmond mert nem tetszik neki valami, még 1 év múlva is ott lesz, és ugyan azt fogja csinálni. A másik fő probléma, az értelmesebb dolgozói réteg többsége nem mer felelősséget vállalni! Az utóbbi 6 évben 3 embert akartam kiemelni a szakmunkások közül, projekt vezetőnek. 3x fizetés, céges autó privát használattal, és nem fogadták el. Mivel ilyen körökben mozgok, a többi vezető ismerősöm is erre panaszkodott. De ugyan ezt panaszolták a gyárakban dolgozó kisebb vezetők akikkel erről beszéltem.

Sajnos ez egy általános probléma, félnek az embere felelősséget vállalni. A munkahelyi felelősség és a 20-25 éves lakáshitel szerződés között is van emiatt kapcsolat. Mert sokaknak megnyugtató egy 1 éves albérleti szerződés, a 25 éves lakáshiteltől meg frászt kapnak, mert mi lesz ha...

nov. 6. 13:24
 24/43 anonim ***** válasza:
41%

El vagy tájolva. 30 vagyok most, arra vágyok ami a szüleimnek anno 25 évesen már megvolt (saját ingatlan), és teljesen lehetetlen, hiába van magasabb végzettségem mint nekik, hiába töltök több órát munkával, hiába ingázok a fővárosba ahol jobb a fizu mint a szülővárosomban….. NAGYON NEM nőttek annyit a bérek mint az ingatlanárak.

nov. 6. 13:31
 25/43 anonim ***** válasza:
0%

Ezek szerint a szüleid lakáshitele 14-20% THM körül mozgott. Jelenleg pedig 5,8-6,6% attól függően mennyit keresel.

A 90-es évek végén jellemző volt, hogy a párok össz. fizetésének a fele elment a hitelre. Ez szüleimnél és a teljes baráti körüknél így volt.

Az alapvető életvitelhez szükséges igények is exponenciálisan növekedtek rendszerváltás óta.

nov. 6. 13:49
 26/43 anonim ***** válasza:

Ha a fizetés fele elmegy albérletre az nem normális. Magyarországon az albérlet nagy szívás mert magánszemélyektől bérelsz akik nagyon rossz feltételeket szabnak. Pl. sokan nem adják ki kisgyerekes családoknak, azoknak akik házi állatot tartanak, melegeknek, cigányoknak.

Ha lenne rendes törvény és ingatlan kezelő cég akivel leszerződsz hogy béreled a lakást, akkor sokkal jobb lenne a helyzet. Béreltem kint külföldön olyan lakást ami kifejezetten bérlakás tehát az ember bérelheti ameddig csak akarja mert üzleti céllal épültek. Ha magánszemélytől bérelsz akkor nem tudod hogy mikor fogja eladni vagy mikor lesz szüksége rá.

Magyarországon a legtöbb ember saját házra vágyik ami egyre nehezebben elérhető.

Külföldön élek évek óta de még így is nagyon sok hitellel tudnék csak most hazaköltözni és egy korszerű házat megvásárolni.

nov. 6. 18:06
 27/43 A kérdező kommentje:
30 évesen hova akarsz saját ingatlant. Nem korai még? Meg miért egyedül? Ez a baj.. egyedül 30 évesen megtakarítás nélkül saját lakás…
nov. 6. 21:35
 28/43 anonim ***** válasza:
13%
Na igen ez is egy nagy probléma... Kpra akarnak ingatlant vásárolni...
nov. 7. 01:00
 29/43 anonim ***** válasza:
50%

Ez kinek szólt? Nekem? (#24)

Hogyhogy hova akarok? Hogy legyen hol laknom????? Hol írtam hogy egyedül? Hol írtam hogy megtakarítás nélkül?

Ki akar kp-ra vásárolni?

nov. 7. 08:08
 30/43 A kérdező kommentje:
Igen neked. Az önerőt se tudod összerakni? Fogadok új házat akarsz.. akartok.. régi panel nem jó? Vagy kádár kocka? Amúgy meg ott a csok babaváró, felveszitek aztán lesz ingatlan. Nem nyafogni kell cselekedni… gyereket csak tudtok csinálni nem?
nov. 7. 10:40
1 2 3 4 5

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!