Hogyan irassuk a nevemre?
Pár éve, mikor a házat vettük, ügyvéd tanácsára csak a párom nevére került, mert így "egyszerűbb", meg "nem kell annyit fizetni utána".
Megbeszéltük, hogy majd a fele a nevemre kerül, de mindig volt valami, ami miatt ez elmaradt.
Azt beszéltük, hogy ha megházasodunk a felét a nevemre iratja, amúgy is közös, de ha valami történik vele, akkor ne b.sszon ki velem a gyerekek javára.
Itt jön a kérdés. Hogyan irassa a nevemre? Ajándékozással? Vagy "vegyem" meg a felét? Mi lenne a legjobb? Megmondom őszintén nem akarok megint ehhez az ügyvédhez menni, mert szerintem nem való annak. Nem részletezném miért.
A kedves párod beszélhetett vele össze a hátad mögött, hogy ezt javasolja.
Ha közösen vettétek a házat, miért is kellene neked megvásárolnod a felét?
Soha nem fogom fel, hogy valski hogy lehet ilyen bután önmaga ellensége.
Nem vagytok házasok? Mert akkor még közös szerzeménynek sem számít.
Te fordulj ügyvédhez tanácsért, egyedül, mert te itt szándékosan át lettél b.. verve.
Ha történik a férjeddel valami, mint feleség te öröklöd a felétvés az egész haszonélvezetet az életed végéig.
De ha mint házasság előtti különvagyonként számít, annak nézz utána, hogy akkor is örökölsz-e a férjed után.
8,5 millió volt a ház, 2,5 milliót adtam bele, tudom bizonyítani is, párom ugyan ennyit csak ő hitellel, a többit a nagyszüleitől kaptunk házassági ajándékként, amiről szintén papír van. 6 éve élünk együtt, szeptemberben lesz 3 éve, hogy megvettük a házat, van egy 4 éves és egy 8 hónapos gyerekünk.
Az ügyvéd nem a haverja, igazából a városban neki volt a "legjobb" a hírneve ezért választottuk, de voltak vele problémák.
6 hónapig tartott neki bejuttatni a papírokat a földhivatalhoz pl. Meg ilyenek.
Rossz tanácsot kaptatok, mert akkor kellett volna a nevedre kerüljön arányosan, a pénzed arányában a tulajdonrész amikor megvettétek. 8,5 milliós házból a nevedre kellett volna kerüljön minimum 30% és ha kettőtöknek szólt a nagyszülők ajándéka, akkor meg 50%.
Viszont most már ezt nem fogod tudni elintézni. Ha most házasodtok össze, akkor is a ház már mint különvagyon kerül be a házasságba és nem lesz a tied.
Akkor minden külön költség nélkül egyszerűen te lettél volna bejegyezve tulajdonosként a vételi szerződéssel. Nem tudom ki mondta, hogy olcsóbb lenne ha a párod lesz az egyedüli tulajdonos, de ez nem igaz, pontosan ugyanannyit kell fizetni akkor is ha több embert jegyeznek be tulajdonosként és az ügyvédtől kezdve az államnak fizetendő adóig minden azonos.
Most viszont mindenféle esetben fizetnetek kell ha a nevedre kerülne. Szerencsére a házastársak közötti ajándékozás illetékmentes, azonban hivatalosan kell megtörténnie aminek költségei lesznek.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!