Joga lesz apámnak (mint elsőági örökösnek) a nevemre iratott lakásban tartózkodni?
Adott egy öröklakás amelyben jelenleg nagymamám, mint haszonélvező él, a lakás pedig még 2000-ben lett a nevemre iratva egy eltartási szerződés keretében. A kérdésem az lenne, hogy igaz-e, miszerint nagymamám halála után apámnak, mint elsőági örökösnek "kötelesrész" címen joga lesz a lakásban tartózkodni?
A válaszokat előre is köszönöm!
Apád nem örököl semmit. Ha nem akarod beengedni a lakásodba, akkor nem engeded be.
Eltartási szerződés a talán legbiztosabb módszer arra, hogy valakit kitúrjanak az örökségből.
Ezen a fórumon sok mindent elolvashatsz.
keresd meg az öröklés fórumot.
Egyébként meg lehet támadni az eltartási szerződést is....
Várom egyébként az illetékes hivatal válaszát is ezügyben, viszont ha jól értem, akkor ez kizáró ok lehet apám esetében:
"Nem tartozik a kötelesrész alapjához
- az örökhagyó által a halálát megelőző tíz évnél régebben bárkinek juttatott ingyenes adomány értéke (ingatlan esetén ez az időpont az ingatlan-nyilvántartásba történő bejegyzéstől számít)"
( [link]
Amit bemásoltál "ingyenes adomány" magyarul ajándékot jelent. Az eltartási szerzödés nem ebbe esik, mert ott "adsz" valamit érte, mármint a gondozást - viszont éppen ezért ez adás-vételnek számít, ami nem megtámadható. (kivéve, ha bizonyítható, hogy nem tettél eleget az eltartási kötelezettségednek, de ez igen ritká esetben fordulhat elö)
Szóval apádnak semmi keresnivalója ott.
Értelek, én is így tudtam, csak a napokban több helyről is úgy informáltak, hogy emiatt a "kötelesrész" miatt apám mindenképpen jogosult lesz a lakás egy részére. Nos őszintén bízom benne, hogy igazad lesz
Köszönöm a válaszokat!
Ebben az esetben NINCS köteles rész, mert NINCS örökség sem. A lakás már most a te tulajodnod, amig az eltartással kifizetsz.
Apád CSAK akkor örökölné, ha te meghalsz mindenféle egyéb örökös (gyerek, házastárs) nélkül
Nem lesz joga apádnak semmihez, mert nincs örökség, ha eltartási szerződés van.
Ennyire rossz a kapcsolatod apáddal?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!