Félek hogy bedobja egy kővel egy kóbor fószer az ablakomat a mínusz fokokban és átfagy az egész lakás és akkor vége a melegedésnek. Mit csináljak?
- Ha van külső redőny, leengeded, az is segíthet a védelemben.
- Zsalugáter is jó ötlet. - Ha rács van az ablak előtt, nagyobb az esélye, hogy megpattan a rácson a kő.
- Ha betörés elleni fóliát rakatsz az ablakra, az talán a legtutibb.
De honnan jön ez a félelem?
Az egyik falun, ahol laktam volt egy virgonc gyerek. Hol sárgolyóval, hol kisebb-nagyobb kövekkel dobálta meg az félig leeresztett redőnyt. Én nem féltem, hanem rettegtem. Nem csak a hideg miatt, hanem más oka is volt, amit nem közlök. Meg roma lakta hely volt. Én azt választottam, hogy a fa redőnyt mindig Teljesen! lehúzva tartottam. Kintről tehát ALIG jött be fény. Az ablak pedig ráadásul napkelte felé nézett. Bent viszont erős LED izzók voltak a foglalatban, amik valamelyest kompenzálták a külső fény hiányát. (Én bírom a 4000K-es színhőmérsékletű LED izzót. Abból is 60W (3x20W) volt bent a körülbelül 4x5m-es fehér falú szobában. Ez többeknek rendkívül erős fény, amit nem tolerálnak. Engem viszont ez a színhőmérséklet és teljesítmény éltet, sőt, ha tehettem volna, akkor még erősebbet vásároltam volna.) Átlagosan 1-2 havonta hallottam, hogy nekidobtak valamit. (Egyszer egy madár nekirepüt az üvegablaknak! Láttam!! Szemeim látták!! Elképesztett az eset.) A ház többi részében is időztem, ahonnan viszont nem hallhattam, ha nekidobtak valamit. Tehát lehet, hogy sokkal többször érte találat.
Nyilván a veszély akkor is fennáll, amikor nincsen ellenséged. Neked kell mérlegelni, neked kell dönteni...
Vagy választod azt a megoldást, hogy leméred az üvege(ke)t, megrendeled, a gittet is megveszed hozzá, meg azt a háromszög rögzítő dolgokat [Tudja valaki, hogy mi a neve? Legyen szíves írja meg valaki.]. És utána jársz és nézel róla videót, hogy hogyan kell kicserélni (leszedni a törött és feltenni az új az üveget).
Ha nincs valóságalapja a félelemnek – azon kívül, hogy bárkinek bármikor megtörténhet ilyen eset –, akkor valószínűleg csak akkor lesz használva az tartalék üveg, amikor figyelmetlen voltál és a szél nagy sebességgel becsapta, vagy ha te magad okozol kárt benne. Ezeknek az idejét pedig szintúgy nem tudod, mint azt sem, hogy be fogják-e dobni és, hogy mikor. Tehát jó, ha van tartalék üveg, mert nem csak idegen, hanem – lásd – te magad is megteremtheted a bajt és a kárt.
(8-as voltam.)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!