Kezdőoldal » Otthon » Egyéb kérdések » Melyik gázfűtéssel jövök ki...

Melyik gázfűtéssel jövök ki jobban?

Figyelt kérdés

Sokat gondolkodtunk azon, hogy központi fűtést gázkazánnal üzemeltetünk + gázbojlert + gáztűzhely, vagy egyenként minden helyiségbe gázkonvektort szereltetünk + gázbojlert + gáztűzhely! Melyikkel jönnénk ki jobban? És itt most nem arra vagyok kiváncsi, hogy melyik beszerelése mennyibe kerül... A havi számlákra gondolok.

( 2 hálószoba, 1 konyha, 1 nappali, 1 fürdőszoba.)

2010. okt. 18. 09:28
1 2
 1/13 anonim ***** válasza:
a kérdés leegyszerűsödik a gázkazán vs. konvektor kérdésre. A kazán gazdaságosabban üzemeltethető.
2010. okt. 18. 09:51
 2/13 anonim ***** válasza:

Azt tudom, hogy az gázbojler, ami átfolyással adja a meleg vizet és nem hőtárolós, az rohadtul megforgatja a gázórát.

A parapetes konvektor jó, mert úgy szabályozod, ahogy te akarod, viszont te is észreveheted, hogy iszonyatos mennyiség hő távozik kifelé, ezáltal nem teljesen takarékos.

Pár éve már lehet kapni kondenzációs kazánt, ami az ilyen hőt újra visszaforgatja a rendszerbe ezáltal takarékos megoldást biztosít.

De ezekből a kazánokból is csak a Vaillant és a Bosch a jó. Ne hagyd magad elcsábulni, mert a másik 100.000rel olcsóbb.

És mellé egy villanybojler, amit később egy napkollektor rendszerrel még ingyenessé is tehetesz

2010. okt. 18. 09:53
 3/13 anonim ***** válasza:

Mindenképpen kazánnal! Nálunk olyan van, hogy mellé beépítettünk egy fával működő kazánt és ha van kedvünk/időnk, vagy ha nincs pénzünk, akkor fával fűtünk, ugyanis harmadannyiba kerül, mint a gáz.

A konvektor felejtős, laktam jópár lakásban, soha olyan magas nem volt a gázszámla, mint amikor konvektorral kellett fűteni, a gatyánk ráment. Ráadásul nem is egyenletes a hőleadása.

2010. okt. 18. 10:37
 4/13 anonim ***** válasza:

"fával fűtünk, ugyanis harmadannyiba kerül, mint a gáz"

Igen, olcsóbb, de csak a száraz fa, és az is felébe kerül, nem a harmadába. A fa, amit most megveszel, csak jövőre lesz száraz. Addig, ha nedvesen tüzeled el, kb gáz-árban fűtesz, ugyanis a nedves fa fűtőértéke fele a szárazénak.

De egyetértek, azért is jobb a kazán, mert mellé lehet tenni egy vegyes- vagy fatüzelésű kazánt, ami olcsóbb lehet, mint a gáz. Az is igaz, hogy nem mindenhol alternatíva a fa. Pl. egy harmadik emeleti lakásban nehéz megoldani...

2010. okt. 18. 10:42
 5/13 anonim ***** válasza:

Érdekes, mennyi ugyan ilyen kérdés lett mostanában a napokban, csak egy kicsit mindig átfogalmazva...

Továbbra is csak azt tudom válaszolni, amit azokra is írtam és írtak mások is. A kazán hatékonyabb a konvektornál. Ezen kívül nem szárítja annyira a levegőt, csak egy készüléket kell karban tartani, nem minden helységben egyet, stb.

"...ezekből a kazánokból is csak a Vaillant és a Bosch a jó."

Hát ez nagyon érdekes! Ezek szerint egy Viessmann vagy egy Wolf rossz lenne? Én ezerszer inkább ezeket raknám fel, mint egy Vaillantot.

Ha nagyon szűkös a költségvetés, esetleg egy SD-t (Saunier Duval) tennék fel. (Tisztában vagyok vele, hogy a Vaillant csoport gyártja. Még mielőtt valaki szellemeskedő megjegyzést tenne rá.) Ez még egy jó alternatíva lehet.

De a tömegesen nagyáruházakban is árult olcsó olasz, török kazánokat inkább hanyagolnám.

A gázbojlernél pedig gázfelhasználás szempontjából előnyösebb egy átfolyós vízmelegítő. Így nincs a melegvíz tárolásából adódó hőveszteség. És csak annyi vizet melegítesz és csak akkor, emennyit és amikor használod.

Szerintem legjobb megoldás egy kombi gázkazán lenne, ami fűt és melegvizet is előállít egyszerre.

2010. okt. 18. 10:59
 6/13 anonim ***** válasza:

10:42

Száraz fát kell venni, nem friss vágásút! Ilyen egyszerű a dolog. Én sem szoktam évekre előre bespájzolni a fából. Nem is tudnék annyit hol tárolni.

A gázból most kb 120-130Ft egy m3 ha jó tudom. A keményfa 1000-1200Ft/ mázsa házhozszállítva. Olcsóbb az tény, de hogy a fele, vagy harmada azt őszintén szólva még nem számoltam ki. Én kb 2 havi gázszámla árán fűtök novembertől március végéig fával.

Amúgy 3. emeleti lakásban láttam már cserépkályhát. Igaz ott mindegy, hogy van-e mellette gáz központifűtés, vagy csak konvektor.

2010. okt. 18. 11:04
 7/13 anonim ***** válasza:

"Száraz fát kell venni, nem friss vágásút! Ilyen egyszerű a dolog."

Meglepődnél mennyire nem egyszerű dolog száraz fát venni. Gyakorlatilag lehetetlen... Senki nem fogja egy-két szezonon át tárolni neked, hanem eladja most a gyors profitért!

"Én sem szoktam évekre előre bespájzolni a fából. Nem is tudnék annyit hol tárolni."

OK, csak tudd, nedves fával tüzelsz. Illetve tüzelhetnél szárazabbal is.

"A gázból most kb 120-130Ft egy m3 ha jó tudom. A keményfa 1000-1200Ft/ mázsa házhozszállítva."

Háát, kíváncsi lennék arra a mázsára. Az a baj, hogy senkinek nincs otthon eszköze arra, hogy lemérje a kihozott fát. Sohasem volt. Tehát el kell hinned, hogy annyi. (Én m3-re veszem, mérőszalagom pedig van...) A legutóbb hozzánk bedobott szórólap 2000-ért árulja mázsáját. Így minimum gyanús a félár...

"Én kb 2 havi gázszámla árán fűtök novembertől március végéig fával."

Értem, csak azt nem tudom, honnan veszed a két havi gázszámla összegét, ha fával fűtesz novembertől márciusig.

Amúgy meg lehet, hogy egyszerűen pocsék állapotban van, és nagyon rossz hatásfokkal üzemel a gázkazánod. Egyszerűen nézd meg a gáz és a fa fűtőértékét. Ott van az igazság.

"Amúgy 3. emeleti lakásban láttam már cserépkályhát. Igaz ott mindegy, hogy van-e mellette gáz központifűtés, vagy csak konvektor."

Így van, természetesen megoldható, csak furcsa. Pl. hol aprítod a gyújtóst, hol tárolod a tüzifát... Régen ez nem volt gond, amíg mindenki ezt csinálta. Volt erre hely, és a fejszecsattogást is természetesnek vette mindenki. Ma ez nem így van.

2010. okt. 18. 11:22
 8/13 anonim ***** válasza:

11:22 Úgy látom, ma nagyon kötekedős hangulatban vagy.

"Meglepődnél mennyire nem egyszerű dolog száraz fát venni. Gyakorlatilag lehetetlen... Senki nem fogja egy-két szezonon át tárolni neked, hanem eladja most a gyors profitért!"

Amit tavasszal, vagy inkább nyár elején vágtam magamnak és hagytam egész nyáron a tűző napon száradni, mostanára csont száraz. És nem kellett évekig aszalni.

Ma is azzal gyújtottam be. A majdnem kar vastagságú hasábok is pár lap összegyűrt újságpapíron szinte gyújtós nélkül lángra kapnak.

Nem hiszem, hogy ez a tulajdonság a baromi nedves fára lenne jellemző.

"A legutóbb hozzánk bedobott szórólap 2000-ért árulja mázsáját. Így minimum gyanús a félár... "

Háát én meg arra lennék kíváncsi, hogy nálatok mitől ilyen gyanúsan drága, dupla áras a fa. Ha nálunk kinyitnál egy hirdetési újságot, ha keresnél se találnál ilyen drága fát. Múltkor pl aprított akácot árult valaki 800Ft/mázsa áron. Nem vettem tőle, de ennek az eredetét meg lehet kérdőjelezni azt hiszem. De sokaknak nincsenek ilyen erkölcsi aggályai, hiszen a pénz beszél. Sajnos.

"Értem, csak azt nem tudom, honnan veszed a két havi gázszámla összegét, ha fával fűtesz novembertől márciusig.

"

Talán onnan, hogy nem 1 éves vagyok és ezért eddig nem csak egy szezont fűtöttem és nem mindet fával.

Erre nagy kötekedésedben nem gondoltál? Vagy csak nem jutott eszedbe más, amibe beleköthettél volna?

"Amúgy meg lehet, hogy egyszerűen pocsék állapotban van, és nagyon rossz hatásfokkal üzemel a gázkazánod."

Igazad van, baromi "pocsék" lehet az a gázkazán, amelyik egy 100nm-es egy szintes régebbi építésű szigetelés nélküli régi nyílászárós házat havi 25eFt-ból kifűt.

De logikailag sem értem a gondolatmenetedet. Hiszen ezt írtad: "Igen, olcsóbb, de csak a száraz fa, és az is felébe kerül, nem a harmadába."

Én erre azt válaszoltam, hogy 2 havi gáz árán fűtök 4-5 hónapot fával. Kvázi ezzel igazat adva neked, megerősítettem az állításodat. Erre kifejezed nem tetszésedet és azt írod, hogy rossz a gázkazán hatásfoka. Azaz ebből az következik, hogy szerinted 2 havi gáz árán, nem 5 hanem több hónapig kéne tudnom fával fűteni. Azaz mégsem fele a gáz árának a fa, hanem legalább harmada, vagy még kevesebbnek kéne lennie. Ezzel ellentmondásba kerülsz önmagaddal.

Nem értelek...

"Pl. hol aprítod a gyújtóst, hol tárolod a tüzifát... "

Igaz, ma már problémás a dolog, de azért megoldható. Pl ahol ezt láttam, ott a pincében tárolták a fát és szükség esetén mindig hoztak fel egy adaggal.

Az utcánkban is van egy társasház, ahol láttam már, hogy az emeleti lakásban cserépkályhában fával tüzelnek. Igaz ez a ház csak 1 emeletes és van saját kertrésze is. Így ott könnyebben megoldható.

Szeretettel várom további kötekedő hangvételű felvetéseidet! :)

2010. okt. 18. 17:47
 9/13 anonim ***** válasza:

"Amit tavasszal, vagy inkább nyár elején vágtam magamnak és hagytam egész nyáron a tűző napon száradni, mostanára csont száraz."

Látod, te sem tudtál száraz fát venni. Hanem vágtad magadnak, és tavasszal, v. nyár elején. Tehát akkor megegyeztünk, hogy nem egyszerű száraz fát venni?

"És nem kellett évekig aszalni."

Hát, lehet, hogy nálad meghazudtolja magát minden szakmai javaslat és tapasztalat, miszerint legalább egy évig szárítandó a tüzifa.

"Ma is azzal gyújtottam be. A majdnem kar vastagságú hasábok is pár lap összegyűrt újságpapíron szinte gyújtós nélkül lángra kapnak."

:) Hát, ha nem haragszol, ezt nem hiszem el. A fa begyújtása nem így működik. De könnyen demonstrálhatod mondjuk ma vagy holnap egy videóval.. Mobillal felveszed, youtubera feltöltöd, belinkeled...

"Háát én meg arra lennék kíváncsi, hogy nálatok mitől ilyen gyanúsan drága, dupla áras a fa."

Megmondom. Azért, mert az erdészettől 15ezerért hozhatod el az erdei m3-ét. Az legyen 10mázsa. Tehát mázsánként 1500. Aztán felkuglizod és hasogatod, ennek a munkadíja és a szállítás lehet gondolom 500, így jön ki mondjuk 2000. Felétek negatív a munkadíj, hogy -500ft-ba kerülnek a fentiek? Vagy esetleg lopják a fát?

"Talán onnan, hogy nem 1 éves vagyok és ezért eddig nem csak egy szezont fűtöttem és nem mindet fával."

De igen, gondoltam. Csak a gáz és a fa ára is évről évre változik, tehát nehéz így összehasonlítani őket, ahogy tetted.

"Igazad van, baromi "pocsék" lehet az a gázkazán, amelyik egy 100nm-es egy szintes régebbi építésű szigetelés nélküli régi nyílászárós házat havi 25eFt-ból kifűt."

Nézd... A gáz és a fa fűtőértékének összehasonlításából az jön ki, hogy a száraz fa kb. fele a gáznak. Ha azt mondod, hogy harmada, az úgy lehet, hogy NAGYON rossz hatásfokú a gázkazán. Ugyanis a fás kazánok alapból rosszabb hatásfokúak, ha mégis a fa olcsósága felé mozdul el nálad az arány, akkor az azt jelentheti csak, hogy a gázkazánod rossz. Vagy a mérésed. Vagy a következtetésed. De gondoltam, hogy az utóbbi kettővel nem lehet gond, ezért biztosan a kazán rossz.. ;)

"De logikailag sem értem a gondolatmenetedet."

Mert valamit benéztél. Megmutatom, hogy mit.

"Hiszen ezt írtad: "Igen, olcsóbb, de csak a száraz fa, és az is felébe kerül, nem a harmadába."

Én erre azt válaszoltam, hogy 2 havi gáz árán fűtök 4-5 hónapot fával. Kvázi ezzel igazat adva neked, megerősítettem az állításodat. Erre kifejezed nem tetszésedet és azt írod, hogy rossz a gázkazán hatásfoka."

Eddig minden stimmel, tényleg eztmondtam, de most figyelj!

"Azaz ebből az következik, hogy szerinted 2 havi gáz árán, nem 5 hanem több hónapig kéne tudnom fával fűteni."

Na itt vontál egy hibás következtetést! Szerintem kevesebb ideig kellene tudnod fával fűteni. Ezért:

- ha rossz a hatásfok, több gáz kell

- a több gáz kell, az elfogyasztott gáz árából tovább tudsz fűteni fával

- mivel szerintem 2 hónapnyi gáz árából 4 hónapig tudsz fával fűteni (fele az ár), és te azt állítod, hogy tovább (harmada az ár), az szerintem csak úgy lehet, ha neked a két hónap alatt több gáz fogy, mint az indokolt lenne. Ez meg azért lehet, mert rossz a hatásfok.

"Azaz mégsem fele a gáz árának a fa, hanem legalább harmada, vagy még kevesebbnek kéne lennie. Ezzel ellentmondásba kerülsz önmagaddal."

Látod, nem én kerültem ellentmondásba önmagammal, hanem te értelmezted félre a fentieket.

"Nem értelek..."

És most? :)

2010. okt. 18. 19:54
 10/13 anonim ***** válasza:

Kombi gázkazán !

További opciók:

-El kell dönteni,hogy álltok a melegvízfelhasználással-ennek függvényében melegvíztárolós.

-Kondenzációs-bár majd 100ezerrel drágább.

-parapetes-nem lell kémény,a lobbi miatt van ahol nem szívesen engedélyezik.

--Mi a kéményes konvektorokat cseréltük 3 éve,parapetes síma kombi BAXI kazánra+radiátorok.

2010. okt. 19. 00:55
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!