Fiam új társasházban lakik, északi oldalon. Csak náluk párásodik minden ablak, reggelre tócsák vannak az ablakok alatt, a falak penészednek folyik rajtuk a víz. Mi lehet az oka ekkora párásodásnak? Miért csak náluk van? Mit lehet tenni?
az oka hogy nem szellöztetnek, vagy csak éppen hogy.
2,5 liter víz lehetetlen, ha abban a lakásban nem egy göz mozdony müködik. fözösnél, teregetésnél, és csak´lélegzésnél is rengeteg víz párolog. nem a fekvéstöl függ a penészedés. nekünk egy olyan lakásunk van amit körbe süt a nap és még is penészedük. mi is vettünk párátalanítót de annyi vizet egy hónap alatt nem produkálunk, igaz én alig fözök, és sokat szellözettünk, és a mosókonyhában teregetünk. naponta kétszer fél órára kitárt ablaknál kell szellöztetni. akkor majd nem fog penészedni.
ez építési hiba. a kivitelezővel kell ezt megbeszélni.
én is laktam albérletben pár éve egy újonnan átadott társasházi lakásban (ősz végén adták át) és katasztrófa volt. a kivitelező csak annyit mondott, hogy hát azért van penészedés, mert még nem száradt ki a lakás. azt tanácsolta, hogy fűtsünk és szellőztessünk 1000rel. mivel a fűtés drága, ezért ezt nem engedhettük meg magunknak, így nem maradt más, mint a víz felitatása, meg a penész törölgetése a falakról. undorító penészgomba szag is terjengett. amikor kitavaszodott, javult a helyzet, eltűnt a penész (csak a ronda beázások nyomai maradtak meg a falon) de a következő bérlőktől tudom, hogy a következő télen ugyanúgy előjött a probléma, de akkor olyan intenzitással, hogy már a karnisok is szó szt lerohadtak a mennyezetről, egymás után potyogtak le.
szóval ez egyértelműen szigetelési hiba, ami abból ered, hogy ezeket a házakat seperc alatt felhúzzák, és nincsenek tekintettel a minőségi munkára. azokban az új építésű társasházakban, ahol nincs ilyen gond, az csak mázli.
megjegyzem, a lakásban az én szobámban vlt alegrosszabb a helyzet, mert az volt a ház legészakibb csücske.
ezért is költöztem el onnan.
A jól záródó és tökéletesen, szellőzésmentesen beépített műanyagablak garantált vizesedést okoz.
A szomszédoknál valószínűleg szellőzik valami rés az ablak mellett, azért nem párásodik annyira.
De ilyen lakásokban sok helyen szoktak szellőzőrácsokat beépíteni a falba, ha ezeket elfedik a fűtésköltség miatt, akkor már meg is van a gond.
A páramentesítő csak látszatmegoldás, mert attól az elhasznált, szén-dioxiddal túltelített levegő még marad, és légúti betegségeket, ill. hajlamot okoz.
Lehet kapni műanyag ablakra építhető automata szellőzőt. A napi kétszeri szellőztetés édeskevés.
Én a nem túl jól záródó ablakra szavazok, pénzben sem több, mint a gyakori szellőztetés, egészségügyi szempontból meg utolérhetetlen. Amikor egyik rossz faablakunkat kicseréltük műanyagra, a következő télen az a szoba totál bepenészedett, csak az ajtó környékén nem. Aztán az ajtóval ellentétes oldalon beépítettem egy 50-es műa. csövet a falba, ami zárható elvileg, de telente sem szoktuk elzárni, azóta nincs gond.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!