Mennyivel drágább egy családi ház fenntartása, mint egy lakásé?
A válaszaidat olvasva egyértelmű, hogy te a lakásban akarsz maradni.
Ha nem kicsi nektek a lakás, akkor maradjatok ott, mert akik dolgozni járnak, azoknak munka mellett lakásban egyszerűbb az élet. Minek bonyolítani?
A szabadidőtökben meg úgyis mentek " kirándulni, nyaralni, strandra, sportolni, stb." ahogy írtad is.
Sütögetni, kerti partit tartani a szüleidnél is tudtok, ha akartok és jó a viszony, csupán ezért fölösleges egy családi házat fenntartani.
Nem zárkózom én el a családi ház elől, tényleg vannak előnyei, csak próbálom perspektívába helyezni a jó és a rossz dolgokat. Sajnos jelenleg nem vet fel minket a pénz, úgyhogy mindent számításba kell vennünk mikor a jövőt tervezzük.
De egyébként minden válasz nagyon hasznos volt, köszönöm szépen az eddigi véleményeket!
Az igény megmaradhat családi ház mellett is a jövésre-menésre (kirándulás, piknik, strand, játszótér, stb.), a különbség az, hogy ha családi házban laksz, akkor ez igény is marad, nem kényszer. :) De kétség kívül nem való mindenkinek a családi házas élet, aki nem vágyik erre, az ne költözzön házba, mert utálni fogja. Valakinek a fűnyírás kikapcsolódás, másnak nyűg.
Kevés pénzzel, lepattant házba nem érdemes költözni, mert valóban egy élet munkája lesz.
Egy korszerű, műszakilag új, avagy átgondoltan felújított házban, amin 10+ évente meg kell csinálni ezt azt, azért vállalható az élet és abszolút tervezhetőek a költségek, valamint a fenntartása (rezsi) sem sokkal magasabb, mint egy hasonló kaliberű lakásban.
Kb. 25 éve lakunk a bp-i családi házunkban és még semmi gond nem volt eddig a házzal amit javítani kellett volna rajta.
Mindössze néha vízcsapot cseréltünk, kifestve lett időnként, + a kerti növényzeten lett változtatva és az úszómedencét cseréltük ki egy nagyobbra, de annak is már vagy 10 éve.
Nem is értem, hogy mások mit tudnak állandóan bütykölni a házaikon, ha normálisan lett megépítve?!
Persze az is igaz, hogy pl. nálam még a "korszerűtlen" ám örök életű FÉG kazán van, de nem is kell 5-6 évente mindig "új és korszerűt" venni mert a mostaniak mindössze annyit bírnak ki.
"Családi háznál viszont -edzés gyanánt- rendszeresen lenyírom a füvet meg a sövényt, és teljesen ingyen. :)"
Jó, hát azért a lenyírom a füvet nem ugyanaz mint napi-heti rendszerességgel egész évben konditerembe járni, szóval ez is eléggé alma-körte esete. Most ilyen alapon a panelban is tudsz fekvőtámaszozni meg lépcsőzni ingyen :D
Én a fég kazánomat vagy 15 éve kicseréltettem baxira.
Egyszeri kiadás: 500 ezer ft.
Kb. 20 %-kal kisebb a gázszámlám, pedig mindenütt kellemesebb a hőmérséklet, mit korábban (22-23 fok télen, korábban 20 foknak örültem).
4-5 évente szervizeltetem, egyszer kellett kikokszolni. A nyomást időnként ellenőrzöm, ha kell, utántöltöm. Ennyi.
82 m2-es panellakásban a havi rezsim több volt, mint a jelenlegi 120 m2-es közepesen szigetelt családiban.
Fűtésre a panelban még akkor is többet fizettem, amikor egy évig nem laktam ott, pedig lezártam minden radiátort -egyedi mérős, költségmegosztás, mit tudom én...
Új építésű 75 m2 házam van (manapság egyre több hasonló méretű épül), ez akkora vagy inkább valamivel nagyobb belül, mint egy 10x10-es kocka ház.
24 °C-on melegvízzel 584 m3 (~68000 ft) volt az éves gázfelhasználásom. És nem április 15-ig ment a fűtés, hanem május közepéig (ekkor jutott eszembe át kéne kapcsolni nyári üzemre a kazánt). A napelem miatt, jelenleg az e-on fizet nekem, bruttóban pedig évi 20000 ft- körül lesz az áram fogyasztásom. Mivel a napelem rengeteget termel a klíma meggy napközben, ha kell, ha nem. 5 ft/kwh-ért biztos nem adom el az eonnak!!! :( A többi szolgáltatás szerintem megegyezik: víz, hulladék, tv, net, telefon stb., így ezeket felesleges viszonyítani.
Ami szerintem egy házon belül van, azt egy lakásban is ugyan annyi költség javítani. A kazán esetében inkább az egyedi fűtéses lakásokra értem.
Külsővel új ház esetén nem igen kell foglalkozni, szerintem a tetőhöz 50 évig nem kell nyúlni. A szigetelést felesleges piszkálni így is 22 cm vastag, max a homlakzati szint lehet váltogatni, ha valakinek van felesleges pénze rá. Festett alu eresz csatornám és bádogjaim vannak, amik örök élet +1 napot kibírnak. tető párkány vakolt, tehát karbantartás mentes. Viharkárra, betörésre, rongálásra, csőtörésre stb biztosító fizet.
Udvar esetében nekem csak füvem van néhány disz bokorral. 30 perc a fűnyírás hetente. évi egyszer trágyázom, 2x szellőztetem. A fűnyíró régi háztól jött 8 éves, még semmi baja mert karban volt tartva. Pedig legolcsóbb noname praktikeres önjáró. A füvet elvetni kb 100000 volt, de ezt ezután csak pótolgatni kell évi 4-5000 ft, trágya 20000 ft/év. 5 liter 100-as benzin 1 szezonra elegendő. Olaj+ gyertya a fűnyíróba 3000 ft/év.
A disz bokrokra a világ minden pénzét el lehet költeni, egyén függő, és nem kötelező bármit is ültetni a fű közé, ahogy füvet sem kötelező, vad fűvel is telenől az udvar 1-2 év alatt.
Privát udvar sok előnyt eredményez, sok lehetőséggel. Én nem igen szenvedtem covid karantén alatt.-->jól fel is verték a zártkertek árát, a kikészült lakásban lakok. Már akiknek volt pénze venni egyet.
1-1 ben nem lehet összehasonlítani.
Nálam például olcsóbb a házat fenntartani mint a lakást. De ez nagyon sok dologtól függ...
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!