Kertes ház vagy panel? Kinek melyik jön be? Miért?
Természetesen a kertes ház.
Nekem sajnos csak a panelra volt pénzem, de azt 100% felújítottam, nagyon modern és egyedi lett, szerintem. Hozzáteszem ez a panel egyik nagy előnye, mert kb 6 milliót toltam eddig bele, ez a kertesnél semmi, szigetelés jön ki ennyiből, vagy tető csere. Ezenkívül a rezsi az szinte semmi, karbantartani sem nagy feladat. Aki jól keres az nagyon sokat tud félretenni mellette, az árát is jól tartja, kiadni is nagyon jövedelmező.
És nagyjából ennyi, anyagi előnyei vannak, más nincs. Hiányzik a kert, egy pici is elég volna. Háziállat kilőve, legalábbis szerintem panelbe nem való. Jó volna kiülni a kertbe olvasni, zenét hallgatni vagy csak relaxálni és hallgatni a madárcsicsergést. Munka után nekem például nem hiányoznak az emberek, de ha levegőzni szeretnék akkor muszáj emberek közé mennem.
Olyan helyen lakom ahol a közelben sok nyaraló van és nagy vágyam, hogy ott veszek valami pici házikót kerttel, ahova elmenekülhetek néha. A lakást megtartanám mellé.
Mindkettőnek megvan az előnye és hátránya, mindkettőből van mindenféle kategória (feltételezzük, hogy panel alatt a társasházat érted, ami lehet tégla, és sok más is).
Ha valaki nem annyira gyakorlatias, és szereti megosztani a felelősséget pl. házfelújítást tekintve, akkor neki jobb a társasház, de aki maga akar dönteni mindenben, esetleg zavarja, ha az ajtó előtt a folyosón császkálnak, vagy akármi
Kertes házunk van, de laktunk előtte évekig lakásban.
Ahogy írták, a lakásra kevesebbett kellett költeni, de ennyiben ki is merültek az előnyei. Mi imádunk a kertben lenni, pláne ilyenkor nyáron este, bográcsozunk, kertészkedünk, a szomszédokkal traccsolunk, játszunk a gyerekekkel. Van hinta, medence, veteményes, bográcsozó, ez olyan minőségi plusz nekünk a panelhez képest, ami megfizethetetlen.
Minek teszed hozzá, hogy kertes? Mint ha nem evidencia lenne, hogy a történelem során a házaknak mindig is volt kertje :)
A Kádár-kockáknak ugye minden esetben van kertje, a később divatba jött családi házaknak is, a régebbi parasztportáknak szintén. Van a sorház meg ikerház, de tulajdonképpen azoknak is van. A középkorban egymás hegyére-hátára szűken épített városi házak divatja már kihalt, mert már nem követelmény, hogy sok épület férjen el egy várfalon belül meg ezek az övezetek általában valami tűzvésszel el is enyésztek.
Régóta nem parcelláznak 75%-on túli beépíthetőséggel építési telkeket (ez kb. a legzsúfoltabb belvárosi ingatlanok szintje), szóval nem hiszem, hogy túl sok kivétel lenne. De ha mégis, akkor Igazából azt kéne külön kiemeléssel jelölni, hogy kert nélküli ház nem pedig azt, hogy valami kertes, mert az a normális, ha egy ház kertes.
Most ez ezer dologtól függ...
Nyilván egy jó helyen lévő kertes ház lenne a legjobb választás. Viszont ha anyagilag csak panelra telik, akkor cseszheted a kertes házat :D
Olyan szempontból szeretném a kertet, hogy nyilván nincsen közvetlen falszomszéd, csendesebb, nyugisabb az egész, minden felújítás és bármi az én felelősségem, nem a szomszédokkal meg közös képviselettel kell harcolni.
Alapból a kert egy ingyen tároló, ki lehet ülni, be lehet állni kocsival, stb.
Amúgy ha lenne pénzem, lehet a kettő között megállapodnék egy új építésű, jó minőségű teraszos lakással is + saját garázs beálló vagy parkolóhely.
Vagy lehet az lesz, mint régen sok "panellakónak". Veszek egy kis nyaraló jellegű épületet amiben tulajdonképpen lakom a panel pedig megmarad kiadási célra.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!