Mi okozhatja a problémát a háztartás elektromos rendszerében?
Van egy olyan problémám, hogy a lakásomban időközönként fellép egyfajta elektromos ingadozás. Nem vagyok villamossági szakember, így csak laikusként tudom megközelíteni a dolgot.
A probléma akként jelentkezik, hogy a hálózatba kötött kismegszakítíkat vagy a fi-relét lecsapkodja. Jelenleg is volt egy ilyen 1 órás szenvedés.
3 kis megszakító tartozik a fi-reléhez, mindegyik 16 amperes, egyforma típusúak. Az elosztás úgy alakul, hogy lakás két részre van osztva és egy kültéri részre.
A legtöbb probléma a ház egyik ágával(továbbiakban 1-es ág) szokott lenni, azon is van a legtöbb fogyasztó (egy kicsi bojler, konyhai gépek, fűtőtestek stb.). Nem rég át lettek kötve a megszakító kiosztások, hogy kizárjuk a belőlük fakadó problémát, ami annyiban csavart a dolgokon, hogy 1 hónapig nem volt probléma az addig problémás 1-es ágon, de cserébe a kisebb terheltségű részen le-lekapcsolta a kismegszakítót.
Jelenleg pedig az a helyzet áll fent, hogy mikor lekapcsolta a fi-relét akkor lekapcsoltam az összes kismegszakítót. Egyesével felnyomva őket az 1-es ág felkapcsolására lecsapta. Kihúztam minden konnektoros fogyasztót, de nem változott semmi. Ugyan úgy lekapcsolgatott egy ideig, majd egyszer csak úgy maradt, pedig semmi se változott, egyesével visszadugtam mindent. A folyamat közben is leverte párszor, de mindig másnál, így a testzárlatos eszköz kizárva(ha csak nem zárlatos minden, néha) és a túlfogyasztás is.
Villanyszerelő már látta, és tanácstalan, sosem látott még ehhez foghatót.
Már egy pár éve fennáll a probléma, de mostanában egyre súlyosabbnak érződik, teljesen elkeseredett vagyok már. Nyáron hónapokon keresztül semmi baja nem volt, tavaly is hidegebb időkben jött elő a hibajelenség, pedig nincs összefüggésben a fogyasztással, meg egyébként is 18°C fűtök csak.
Az 1es ágra rá van kötve egy másik megszakító is, ami egy szennyvíz szivattyút üzemeltet, de az is le van kapcsolva. Ennek ellenére mondjuk okozhat beázás miatt kioldást?
Bárkinek bármilyen tanácsa van, azt örömmel fogadnám!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!