Kezdőoldal » Otthon » Egyéb kérdések » Mi okozhatja a problémát a...

Mi okozhatja a problémát a háztartás elektromos rendszerében?

Figyelt kérdés

Van egy olyan problémám, hogy a lakásomban időközönként fellép egyfajta elektromos ingadozás. Nem vagyok villamossági szakember, így csak laikusként tudom megközelíteni a dolgot.

A probléma akként jelentkezik, hogy a hálózatba kötött kismegszakítíkat vagy a fi-relét lecsapkodja. Jelenleg is volt egy ilyen 1 órás szenvedés.

3 kis megszakító tartozik a fi-reléhez, mindegyik 16 amperes, egyforma típusúak. Az elosztás úgy alakul, hogy lakás két részre van osztva és egy kültéri részre.

A legtöbb probléma a ház egyik ágával(továbbiakban 1-es ág) szokott lenni, azon is van a legtöbb fogyasztó (egy kicsi bojler, konyhai gépek, fűtőtestek stb.). Nem rég át lettek kötve a megszakító kiosztások, hogy kizárjuk a belőlük fakadó problémát, ami annyiban csavart a dolgokon, hogy 1 hónapig nem volt probléma az addig problémás 1-es ágon, de cserébe a kisebb terheltségű részen le-lekapcsolta a kismegszakítót.

Jelenleg pedig az a helyzet áll fent, hogy mikor lekapcsolta a fi-relét akkor lekapcsoltam az összes kismegszakítót. Egyesével felnyomva őket az 1-es ág felkapcsolására lecsapta. Kihúztam minden konnektoros fogyasztót, de nem változott semmi. Ugyan úgy lekapcsolgatott egy ideig, majd egyszer csak úgy maradt, pedig semmi se változott, egyesével visszadugtam mindent. A folyamat közben is leverte párszor, de mindig másnál, így a testzárlatos eszköz kizárva(ha csak nem zárlatos minden, néha) és a túlfogyasztás is.

Villanyszerelő már látta, és tanácstalan, sosem látott még ehhez foghatót.

Már egy pár éve fennáll a probléma, de mostanában egyre súlyosabbnak érződik, teljesen elkeseredett vagyok már. Nyáron hónapokon keresztül semmi baja nem volt, tavaly is hidegebb időkben jött elő a hibajelenség, pedig nincs összefüggésben a fogyasztással, meg egyébként is 18°C fűtök csak.

Az 1es ágra rá van kötve egy másik megszakító is, ami egy szennyvíz szivattyút üzemeltet, de az is le van kapcsolva. Ennek ellenére mondjuk okozhat beázás miatt kioldást?

Bárkinek bármilyen tanácsa van, azt örömmel fogadnám!

2023. febr. 11. 01:21
1 2 3
 11/21 A kérdező kommentje:

Nincs lehetőségem villanyszerelőt intézni, hétvége van, és aki eddig foglalkozott vele, már ő se igazán hajlandó további időt szánni rá. Faluban lakok, nincs minden sarkon villanyszerelő.

Az áramkörről történő leválasztáshoz szét kell szerelni a konnektort, hogy leköthető legyen a belekötött szivattyú. Az áramütés elkerülhető a villanyóránál lévő megszakító lekapcsolásával? Egyéb teendő?

2023. febr. 11. 22:44
 12/21 anonim ***** válasza:
A relé érzékeny, cseréld le. Velünk 2 évig játszotta El a villanyszerelö, hogy kapcsolgattuk az aramkoroket, fogyasztokat. Eredmeny: zeró. Egy masik villanyszerelö hozott egy új relét, beszerelte. 2 éve nyugtunk van. Hat ezer forintot megért.
2023. febr. 12. 06:21
 13/21 A kérdező kommentje:
Talán lehetséges, mert tegnap fél hat óta bármilyen nagyteljesítményű fogyasztó kapcsol be azonnal old a relé, kikapcsolom a fogyasztót, még kihúzni sem kell, újra fel tudom kapcsolni. Fél hat előtt minden ment.
2023. febr. 12. 11:39
 14/21 A kérdező kommentje:
Lekötöttem ma a szivattyút, és helyre állt a rend. Újra minden nagy fogyasztót tudtam használni gond nélkül. A szivattyúvezetéke beázott, mert a szigetelésen belül tiszta víz volt minden és végig el van oxidálódva a földelés, a többi csak egy jóval kisebb szakaszon volt. Kivágtam a rossz részt, és újra kötöttem. így már nem kapcsolt le azonnal minden, viszont ahogy áramot vett volna fel a szivattyú azonnal lekapcsolt, de már a főkapcsolónál. Szóval a szivattyú is beázott. Köszönöm a segítségeket minden esetre.
2023. febr. 12. 15:33
 15/21 anonim ***** válasza:
Akkor meglett a hiba. Esélyes volt, hogy a szivattyú... ezért írtam, hogy azzal kezdj! :)
2023. febr. 12. 16:18
 16/21 A kérdező kommentje:

Szükségem lett volna a szivattyúra, mert tele volt az akna, de sikerült leszívni annyira, hogy hozzáférhető legyen. Onnantól meg már láttam is, hogy mi volt vele a gond. A villanymágus aki beszerelte nem járt el szakszerűen, mert a direktre kötés összesodrással és szigetelőszalaggal történt. Mondanom se kell állt a szigetelő szalag alatt is a víz onnan meg szépen felszívódott végig a gyári szigetelésen keresztül. A fali oldalon 1,5m vezeték volt eloxidálódva és a szigetelés is szétmálott, a szivattyú oldalon olyan fél méter, de az elektronikája teljesen kapufa.

Végül így nem lett kikötve a konnektorból, mert a szivattyúnál meg lett minden gond.

2023. febr. 12. 21:45
 17/21 anonim ***** válasza:
77%
Most nyilván kollégáim ellen is beszélek ezzel, de az a helyzet, hogy jó ideje úgy vagyok vele én is, hogy bármiről is legyen szó, az van megcsinálva, amit én megcsinálok. Ha ilyen kötést kell elvégezz, akkor erenként összeforrasztod (az sem baj, ha egymástól eltolva!), erenként zsugorcső majd az egészre gyantás zsugorcső. Gumikábelt kell használni! Láttam már ennél cifrábbat is... Meg volt kötve a szennyvízátemelő szivattyú OBO dobozban, az aknában. Szerinted? Fi-vel ugyanez a történét... Több órás keresgélés után bagózok (relaxálok, mert rám fért) az udvaron. Kérdem a tulajt, ebben az aknában meg mi van? Mondja szennyvíz. Aztán rá két percre: Jaaa! Hát ott van egy átemelő is. Jaa.... mondom, igen? Felnyitom, ott röhög a kötődoboz, kinyitom a kötődobozt, konkrétan csurig volt vízzel. Meleg víz jön ki a házból, doboz fenn az akna legtetején! Gyűlt benne a víz. Ennyi agya van b...meg, hogy megköti egy OBO dobozban, csatos wagoval!!!
2023. febr. 13. 16:44
 18/21 anonim ***** válasza:
100%

Amint megláttam hogy XBS, irány a kukába vele!

Én is tétlenül álltam már hibakeresés közben a véletlenszerű lekapcsolás okán, aztán egy másik márkájúra cseréltem és azóta sincsen gond!

2023. febr. 15. 22:50
 19/21 anonim ***** válasza:
100%
Csak most láttam kivételesen nem azzal volt gond, de gondolj a jövőre, mert még lehet! :-)
2023. febr. 15. 23:40
 20/21 A kérdező kommentje:
Folyamatban van az is, gondolom zárlat esetén illő lett volna nem tovább engednie a főkapcsolóig a problémát, hanem még a fi-relénél le kellett kapcsolnia az áramkört.
2023. febr. 16. 14:13
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!