Hideg vagy melegfény? Hova mit érdemes tenni? Mik az előnyei/hátrányai?
"Én nem szeretem a meleget, első dolgom volt új lakásban cserélni mindent, mert félhomálynak éreztem, sötét volt. Nyomasztó."
Az, hogy mennyire félhomályos, nem a hideg vagy meleg színétől függ, hanem attól, hogy hány lumenes.
Melegebbet bentre, mert az emberi szemnek az a barátságosabb. Kintre pedig hidegebbet, mert jobban terül a fénye, jobban világít, jobban látni vele. Azt úgysem nézed sokáig így nem is fáraszt.
Szélső értékeket nem szabad venni, túl meleg és túl hideg nagyon fárasztja a szemet és az agyat, legalábbis nekem.
Nappaliban vagy az életterednek használt szobában 2500-3000K is elég. Ilyen helyekre meleg, barátságos fényt kell, az fokozza a komfortérzeted. A hálószobában még 2500K alá is lemehetsz nyugodtan.
Konyhában vagy olyan helységben ahol dolgozol valamit 4000-5000K színhőmérsékletűt tegyél, mert ide lényeges, hogy jól megvilágított, jól látható, kontrasztos legyen minden. De arra is nagyon figyelj hogy az Ra indexe 90% fölötti legyen. Ha a színvisszaadás alacsony akkor problémás lesz a koncentrációt igénylő tevékenység. A konyhában rondábbnak fog tűnni az étel, munkakörnyezetben nehéz lesz finom árnyalatokat megkülönböztetni. Ha van öltöző vagy sminkelő tükröd, akkor oda is nagyon ajánlott a jó Ra indexű fényforrás.
A másik ami lényeges, hogy ne vibráljon a LED-es fényforrás. Az olcsó vackoknak alacsony a kapcsoló frekvenciája. Hamar el fog fáradni a szemed, nem tudsz koncentrálni, fejfájást kapsz.
Le tudod csekkolni ha megpörgetsz nyújtott karral magad előtt egy vastagabb nyakláncot vagy kötelet. Ha a teljes körön folyamatosnak látod a mozgást akkor jó. Ha szakadozott, stroboszkóp jellegű a hatás akkor azt az égőt cseréld le sürgősen.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!