A Laddomat + puffertartály fűtési rendszernél hogyan érdemes a termosztátokat beállítani?
A Laddomatot be- és kikapcsoló csőtermosztátot, amit a szaki a kazán fölött az előremenő csőre erősített, hány fokra állítsam, és miért?
Ő 60 fokra állította, de tudomásom szerint a Laddomat a legelső működési fázisban csak egy kicsi körön, a pufferektől és a radiátoroktól függetlenül indítja el a keringést. Majd ha itt eléri a 63 fokot, akkor kezdi el hozzákeverni a pufferekből is a hidegebb vizet, és beléjük vezetni a kazánból a meleget. Ez alapján nekem logikusnak tűnik a 60 helyett 30 fokra állítani a csőtermosztátot, hogy hamarabb kapcsoljon be a Laddomat, és ezáltal a kazán hamarabb kezdje el melegíteni a puffereket is.
Na meg így amikor elkezd leégni a tűz, már csak parázs van, honnan tudom, hogy megéri a Laddomatnak tovább keringetni a kazánból a vizet? Mármint, azt látom mondjuk, hogy ott a parázs, a kazánban a vizet 50 fokosnak írja, a pufferekben meg 40 fokosnak. Ha 60 fokra volt állítva a Laddomat csőtermosztátja, akkor hiába melegebb a kazán, leáll a Laddomat, és nem vezeti át a hőt a pufferekbe. Ellenben ha 30 fokra volt állítva, akkor vezeti tovább a hőt, egészen amíg egyforma hőmérsékletű nem lesz a víz a kazánban és a pufferekben is - de ha ez a hőfok magasabb, mint 30 (ami alatt lekapcsolna a Laddomat), akkor ezt folytatja, és csak kergeti át a puffer vizét a kazánon, hőveszteséget okozva, nem? Vagy a Laddomat tudja, hogy mikortól nem éri meg neki, és akkor lezár, a csőtermosztát hiába mondja neki, hogy működjön?
A másik pedig, hogy a puffertartályok tetején van a Grundfos szivattyút kapcsoló csőtermosztát, a szaki emlékeim szerint azt mondta, 25 fokra van beállítva, afölött kapcsol be. De szerintem inkább 35 lesz az, mert 34 fokosnak írja a tartályok vizét, és mégse keringet, csak efölött, ez megfelelő érték?
Idén használom először a korszerűsített rendszert, és igyekszem átlátni... köszönöm
Itt kérdezd meg ugyanezt:
Igen, ott a pufferes meg a vegyeskazános témában profik vannak.
A válasz az lesz, hogy puffertartályt nem lehet csőtermosztáttal vezérelni, mert nem kapcsol ki.
Vagy füstgáztermosztáttal vagy hőfokkülönbség kapcsolóval lehet.
Egyelőre ott nincs válasz.
Köszönöm #2, ezek szerint a csőtermosztát nem tudja a maximális hatásfokon kapcsolni a Laddomatot. Amíg le nem cserélem füstgáztermosztátra, addig 50 alapvetően 50 fokon hagyom, és minden alkalommal, mikor lemegyek tenni a tűzre, csekkolom a kazán és a pufi hőfokát, és ennek megfelelően korrigálok.
Kapocska is írt valamit, de semmi értelmeset. Igazából ők már belefátadtak abba, hogy mindent le kell írni ezerszer.
Vissza kell olvasni, rengeteget lehet tanulni belőle.
Akkor inkább vegyél egy füstgáztermosztátot a Laddomathoz!
Ha meleg a füst, akkor megy a szivattyú.
Szoktak még egy termosztátot kötni a kazánra, amit 95 fokra állítanak, ha a parázs felnelegítené a kazánt.
Én ezt használom:
2015-ben beállítottam, azóta hiba nélkül működik.
Semmi másra nem kell figyelnem, csak arra, hogy ne tegyek túl sok fát a kazánra.
Érdekes, hogy akkor 40 ezer volt, most meg kevesebb.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!