Vegyestüzelésű kazánt valóban maxon kell járatni, ha van puffertartály?
A puffernek az a lényege fatüzelésnél, hogy amikor megrakod a kazánt és hirtelen túl sok hőenergia szabadul fel azt elraktározza a puffertartály vizében és a termosztát segítségével a házban folyamatos hőmérséketet biztosít. Így elkerülöd azt, hogy egyszer izzadsz aztán meg fázol amikor már kialszik a tűz a kazánban.
Az megoldható hogy ha a pufferben 80 fokos víz van de neked 60 fokos fűtővíz kell, hogy az előremenő ágba a visszatérő vízből hozzákever és beállítja a kívánt hőfokot.
Az optimális rendszer esetén.
-a radiátorokon termofej
-Padlofütésnél szoba termosztát. Jelen esetben valoszinű jobban jársz ha ugy határozod meg az előre menő vizhőfokot hogy a padlofütés teljesitménye sose legyen elég.
-szivattyú ami állandó nyomáskülömbséget tart
-egy keverőszeleppel ami külső hőmérséklet alapján szabályozza az előremenő hőmérsékletett.
A puffer egyik célja az, hogy egyenletes hőfok legyen a lakásban, mint egy gázfűtés esetén, a másik célja meg az, hogy olcsóbb legyen a fűtés, kevesebb fával (v. egyéb tüzelővel) is elérd a kívánt meleget.
Puffer nélkül, amikor épp túlfűtés van, az nem csak kellemetlen neked, hanem pénzpocsékolás is, feleslegesen távozik a hő.
Ha a levegő elzárásával szabályozod a fűtést, akkor a fa nem tud tökéletesen elégni, mivel nem minden szénmolekulának jut két oxigénmolekula, hogy CO2 keletkezzen. Így sok mérgező CO jön létre, még erősebb lezárásnál pedig egyáltalán nem tud elégni a fa, hanem korom formájában kimegy a kéményen. Mindkettő azt jelenti, hogy a tüzelő nem hasznosul.
Mindezek alapján, a kazánba rakott fának akár negyedénél több is pocsékba mehet, ha nincs puffered. De ha a kazánt a kellő mértékben pakolod, és egyáltalán nem zárod el a levegőt, akkor teljes mértékben hasznosítani tudod a fában lévő fűtőértéket.
Ha a huzatszabályozó működésbe lép, akkor már régen rossz, ott a veszteség, a tökéletlen égés miatt. A kazánon minél magasabb hőmérsékleten lépjen be a huzatszabályozó, inkább csak akkor, ha már fel akarna forrni a víz. A tüzet inkább a rárakott anyag mennyiségével kell szabályozni. Ha felmegy esetleg 90 fokra, az se baj, ott a puffer, majd az felveszi a plusz hőt.
A pufferből kijövő víz hőmérsékletének kell alacsonyabbnak lenni, a szükségletek szerint. Gyakorlatilag minél kevésbé forró, annál jobban szabályozható a lakás hőmérséklete. Főleg régebbi típusú, sok vizet tartalmazó rendszereknél van az, hogy ha nagyon forró víz van bennük, akkor hiába zár le a keringés, a szoba hőmérséklete felmegy akár 5 fokkal is a beállított (kellemes) fölé. A modern, kevés vizet tartalmazó rendszerek esetén ez nem olyan meredek helyzet, azok 70 fokos vízzel is működtethetőek, főleg, ha kicsit alul vannak tervezve.
Huzatszabályzót felejtsd el, nagyon lerontja a hatásfokot. Megrakod a kazánt (nem teletömöd, hanem szabadon marad 1/4 a tűztér magasságból) és azt a forgatható levegő rostélyt a legnagyobb résre nyitod. Ennyi.
Kb 60°C -on van a maximális hatásfok, erről egy kazánvédő szivattyú-keverőszelep párosnak kell(ene) gondoskodnia.
A puffer akkor van jól bekötve, ha a teteje kezd el először melegedni, vagyis a kazán előremenő csöve (ez a forró) a tartály tetejébe csatlakozik, ugyaninnen a tartály tetejéből ágazik le egy cső a házba, a visszatérő ág pedig a tartály aljába érkezik meg.
Az alulra bekötött kazán előremenő (alulról fűtött puffer) teljesen rossz megoldás.
Nagyon fontos még, hogy a tűzifát felaprítva 2 évig tárold fedett helyen mielőtt eltüzeled. Az így kiszárított fának _dupla_ fűtőértéke van!
Előző: az utolsó mondatot kár volt írni, mert a többi az nagyon jó. :)
A 2 évig tárolás csak akkor ér valamit, ha száraz időben nyitott a tároló, nedves időben meg zárt. Ha teljesen levegőjárta télen-nyáron, akkor nedves időben visszaszedi magába a vizet a fa, mivel higroszkópos anyag. Ha 20 évig tárolod is ilyen helyen, akkor minden februárra magasabb lesz a víztartalma, mint az első szeptember elején volt.
Úgyhogy én a nyáron szabadban, tető alatt tárolt fát ősszel behordom a szuterénbe, ahol a kazán van, és ahol száraz a levegő, itt még tovább szárad eltüzelésig.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!