Milyen megoldás van arra, hogy a puffertartályból ne kezdjen el visszafelé keringeni a kazánba a víz?
Van egy puffertartályunk, ami egy 2"-os csővel van összekötve a kazánnal, és gravitációban kering a víz benne. Miután a kazán kialszik, a víz a puffertartályból elkezd visszafelé keringeni a kazánba, és a kazán elkezdi elhűteni a vizet. Emiatt azt szoktuk tenni, hogy ha leégett a tűz, akkor a kazánból kijövő csőnél lévő csapot elzárjuk, így nem kering a víz. Ezt kellene valahogy megoldani, hogy ne kelljen elzárni. Három megoldás jutott eszembe, nem tudom melyik lenne a legideálisabb, vagy van-e jobb megoldás rá?
- Egy 2"-os mágneszár beszerzése, amit egy füstcső termosztáttal működtetnénk. Alapból nyitott állapotú lenne, így áramszünet esetén sem lenne gond, viszont nem nagyon találtam ilyen méretű mágneszárat, illetve elvileg elég drágák is.
- Laddomat beszerelése, elméletileg ez egyben megakadályozza, hogy a víz visszafelé keringjen, viszont áramszünet esetén gravitációban tud működni a fűtés.
- Keringető szivattyú beszerelése a kazán és a puffertartály közé visszacsapó szeleppel, viszont akkor szükséges valamilyen megoldás az áramszünet esetére is.
De ha ki is veszem a rugót belőle, attól a gravitáció ki bírja nyitni úgy, hogy áramoljon a víz? Nem fogja vissza nagyon?
Igen, tudom veszélyes, ezért is akarnék valami megoldást erre, bár ilyenkor egy papírt ki szoktunk tenni, hogy el van zárva a csap.
Nyelves visszacsapó szelepnek hívják a keresett szerelvényt. Rugósból ne vedd ki a rugót, mert onnantól kezdve használhatlanná válik.
Az "elzárom a csapot" dologról szokjatok le, mert időzített bombává teszi a kazánt.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!