Kezdőoldal » Otthon » Egyéb kérdések » Hideg vagy melegfény? Hova...

Hideg vagy melegfény? Hova mit érdemes tenni? Mik az előnyei/hátrányai?

Figyelt kérdés

2022. okt. 20. 18:15
1 2 3 4 5
 31/50 anonim ***** válasza:
100%

Már elmondták, csak még egy szempont: mivel a déli napfény a "hidegfehér" (Daylight a másik elnevezése), ezért abból ösztönösen nagyobb fényerőt várunk el. A tűző nap (ami már melegít is) 500W/nm minimum. Némileg kisebb hőleadással el lehet érni fénycsővel vagy LEd-del, de akkor is erős fényként érezzük jónak.

A másik a színvisszaadási index. (Ra a jelölése, gyakran a színhőmérsklettel kombinálják, pl. 960 azt jelenti, hogy 90% feletti színvisszaadás 6000K hőmérsékletű sugárzásnak megfelelő spektum, 827 meg azt, hogy 80% feletti színvisszaadás, 2700K hőmérsékletű spekrum ("sárga"). A színvisszaadási index azt jelenti, hogy mennyire hasonlít a sugárzása a hőmérsékleti sugárzókéra, ettől függetlenül a sárgább fényekben nem olyan jók a színek, még 100% színvsszaadásnál sem.

Ennek megfelelően nappali világításnak (pl. csarnokok belsejébe, ahol a szélükön még természetes fény is bejön) "daylight" lámpa kell, erős megvilágítással, ha fontos a színhűség, akkor 90% feletti színvisszaadású fényforrással. Délutáni világításnak jó a 4000K, itt már nem kell akkora fényerő a természetes hatáshoz, de még elég színes a világ. Este meg 3000K alatti sárga fények, nem túl intenzíven - hogy meglegyen az "mindjárt lemegy a nap, ideje aludni menni" érzésünk :)

2023. jan. 11. 21:04
 32/50 A kérdező kommentje:
Wow, látom értesz hozzá...:)
2023. jan. 12. 18:16
 33/50 anonim ***** válasza:
83%
Én nem szeretem a meleget, első dolgom volt új lakásban cserélni mindent, mert félhomálynak éreztem, sötét volt. Nyomasztó.
2023. jan. 18. 22:09
 34/50 A kérdező kommentje:
Sokszor éreztem én is ezt amúgy...
2023. jan. 19. 18:20
 35/50 anonim ***** válasza:
100%
Mindig a nagy teljesítményű az első, amit számításba vesz az ember, és csak külön jó indokkal megy lejjebb. Teljesítményből is mindig a jónevű. Valahogy minden próbálgatásom ellenére azok éltek túl éveket a foglalataimban... Nyilván lehet találni biztos olyat is, ami olcsóbb és szintén stabilan megbízható, csak én nem tudok ilyenről. Színhőben meg melóra vakító fehér, pihenésre napsárgának tűnő, hálóba pedig nem árt, ha már-már GTA-narancs van... :) Az mindenképp előny, ha szabályozható van kb minden lényegesebb olyan helyen, ahol dolgozni is meg pihenni is szoktál. Legjobb, ha időhöz automatizált, de könnyen módosítható. Igazán akkor jó, ha ahányan vagytok, annyifelé mehettek a házban, és külön helyiségekben külön időbeosztásotok szerint állíthattok szín- és fényerőprofilt magatoknak. Nyilván amikor egy helyen vagytok, akkor van ami van, nem nagy ügy egyébként. A lényeg, hogy sikerüljön könnyen megtalálni azt a beállítást, ami utóbb a legkevesebb belenyúlással biztosítja a legjobb pihenőidőt. Természetesen a képernyőket is hozzá kell állítani az egyéni profilhoz, különben csak jó nagy pénz- és időpocséklás volt az egész. Amitől egyébként se áll messze a dolog, mert annyira nagy előnyei azért nincsenek, illetve önmagában szinte semmit nem old meg, inkább az alvásciklusára tudatos ember eszköztárában lehet jó könnyítés.
2023. jan. 28. 08:37
 36/50 anonim ***** válasza:
100%

Nekünk van több lámpánk ami állíthatós, hideg, meleg, közepes, mindet közepesre állítottuk. De világosban ki fogom próbálni a hideget amit a többiek írtak.

Viszont annyi észrevételem lenne, hogy attól hogy a hagyományos meleg, és azt szoktuk meg, attól egyáltalán nem biztos hogy az a tökéletes/ideális.

2023. jan. 28. 09:07
 37/50 A kérdező kommentje:
Köszönöm a válaszokat!
2023. jan. 28. 14:39
 38/50 Salx Narval ***** válasza:
100%
Én egy picit fölötte szeretem mert 4000K kicsit zöldes az én fehér falaim mellett. Nekem az 5000K jön be, ez adja vissza a tárgyak természetes színét legjobban és a legszebb fehéret is így kaptam. Néhány helyen én is kombinálom a hideg és meleg fényeket, főleg ott ahol fontosabb az érzet mint a színhűség. Mindenki döntse el maga, hogy milyen fényt szeret, de kipróbálni mindenképp érdemes ezt is azt is. A fürdőbe pl simán beraktam két infrát is a világítás mellé ( külön kapcsolóval).
2023. márc. 10. 06:40
 39/50 A kérdező kommentje:
Köszönöm a választ!:)
2023. márc. 10. 18:05
 40/50 anonim ***** válasza:

"ha nem szobába teszem a hidefényt, hanem wc, fürdő, konyha, előszoba, akkor az úgy nem tesz rosszat az alvásciklusnak"

Ha éjjel kimész a mosdóba és ezeket felkapcsolod, akkor rosszat tesz az alvásciklusnak, mert annak már akár pár másodperces világítás is rosszat tesz, főleg, ha felső világítás, nem csak valami kislámpa.

2023. márc. 18. 19:48
1 2 3 4 5

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!