Érdemes csak a biztonság kedvéért egy olajkályhát tartalékolni?
Tudom hülyén hangzik a kérdés...
Főleg hogy Budapest belvárosában egy új építésű társasházban lakom. De ha véletlenül pár napig/hétig nem lenne gáz VAGY villamos energia. Akkor bizony fűtés sincs.
Van egy telephely kicsit odébb, ahol egy tárolóban vagy 150-200 liter dízel olajat amúgy is gondoltam betárolok (amit fél éven belül persze felhasználok és frissítek folyamatosan). És mivel ez nem csak az autóban használható fel, gondoltam betárolok mellé egy még használható olajkályhát is. Útban nem lesz, enni nem kér (még).
Ha pedig nagy gáz lesz... azaz mondjuk nem lesz gáz... akkor pedig felvonszolom a kályhát, meg a pár napra elég olajat a lakásba, megcsinálom a kémény elvezetést a társasház utca frontjára szépen. És legalább temperálásra jó lesz... Ha jól számoltam 100 liter olajjal akár 30 napig is el lehet lenni spórolósan. Faszán fog kinézni egy modern nappaliban egy olajkályha... :D
Van ebben ráció, vagy felesleges ennyire a végítéletre készülni? Mert garantált hogy lesz mindig elég gáz/áram... Akár jövő télen is.
Ja amúgy gondolom a dízelbe való olaj nem fog tiltakozni ha olajkazánban ég el...
Vagy van fűtés szempontjából különbség a dízel és háztartási tüzelőolaj között?
Az olajkályhához kémény is kell. Nem hiszem hogy az új építésű társasházban a cirkó gázkazánhoz lévő kémény megfelelő lenne.
Nem tartom jó ötletnek amit kigondoltál.
Nem abba a kéménybe gondoltam bekötni, de ezt írtam is. :) Hogy vágok egy lyukat az Ytong falazatba az utcafront felé.
Mielőtt megfagyok, hidd el nemigen fog az esztétika, és a kerületi építésügyi engedély hiánya sem érdekelni. Úgyis carik akkor már rá mindenki. Ha tanyára jó megoldás a falon kivágott lukon kidugni a kéményt... itt is jó lesz.
Mondom vészhelyzeti esetben... amikor mások már a Népligetben vágják majd a fát és hordják fel a lakásba... Erről az esetről beszélek.
És alapvetően nem a megvalósítás volt a kérdés. Annak majd akkor jün el az ideje, ha végszükség van.
Hanem a kérdés az volt, érdemes-e készülni ilyen eshetőségre?
Vagy akkor fordítva kérdezem... Készül-e valaki arra ha nem lesz gáz? És ha igen, hogyan?
Egy szigetelt társasházban nem fog télen fűtés nélkül sem lemenni a hőmérséklet 10-14 fok alá.
Egy jó takarót szerezz be inkább.
Az olajkalyha, és főleg a kemény kivezetés elég rossz ötlet.
Mi télen újítottunk fel egy társasházi szigetelt, de szélső lakást.
Konvektorok ki voltak kapcsolva, de a lakásban így is 20-21 fok volt.
Nekem még van vagy 2 olajkályhám kallódóban, lehet, hogy most lenne is rá kereslet, majd utánanézek, jó ötletet adtál.
Nálam nem kellenek, mert a gázcirkó mellett van a rendszerben egy gravitációsan működő vegyestüzelésű kazán, fám is van valamennyi, szóval akár gáz nem lesz, akár áram a keringetőhöz (természeti katasztrófa miatt is megszűnhet az áramszolgáltatás), akkor meg tudom oldani.
Ha belevágsz az olajkályha-projektbe, akkor már előre szerezz be füstcsöveket, meg egy vékony vaslemezt szögvas keretben, egy lyukkal a cső számára. Ezt előre legyártod, akár hulladékanyagból, és a nyitott ablakba beszereled szükség esetén 4 csavarral 4 perc alatt.
A HTO az sima dízel volt (ameddig létezett), csak pirosra festették.
Én tavaly adtam el két hordó 30 éves HTO-t, amit egy 50 éves traktorba vett meg egy vállalkozó, aki rendszeresen használ ilyen régi HTO-t, vadássza a hirdetéseket.
Most az apokalipszis erdeklodes hianyaban elmaradt :)
Majd talan jovore :D
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!