Kezdőoldal » Otthon » Egyéb kérdések » Fiatal felnőttként egyedül...

Fiatal felnőttként egyedül lenne esélyem egy komolyabb lakásfelújításra?

Figyelt kérdés

26 éves vagyok, 4 éve egyedül élek a nagyszüleim házában, ami egy nem túl korszerű, közepesen lelakott kertes családi ház.

Mindig átlagos, "infálciót" követő fizetésem van, jelenleg ez nettó 280-300 ezer között változik. (januártól, előtte bő 2 évig 250 volt)

Van egy középkategóriás, kb. 1.5 millió forint értékű autóm. (ezt még akkor vettem amikor a szüleimmel éltem)

A kiadásaim:

Rezsi: 60 ezer (mobilelőfizetéssel együtt) - nem korszerű a ház, a fűtésre általányt fizetek mert télen önmagában lenne 60 ezer.

Benzin: 40 ezer

Cigi: 30 ezer

Edzőterem, bérlet plusz minden egyéb kiegészítő: 30 ezer

A házon volt 1 millió tartozás, ezt havi 20-al törlesztem.

Ennivaló: 60 ezer (néha a szüleimhez járok ebédelni)

Kb 20 ezret költök szórakozásra a barátaimmal. Ebbe benne van hogy összeülünk inni, de nem csak erről szól, van hogy Aquvaworldbe megyünk, panitball, ide-oda.

Ezeket sem minden hétvégén, általában havi 2x járunk össze ami úgy költségekkel jár. (de ezen kívül persze többször találkozunk)

Végül havi 30-50 ezret teszek félre, de a 30 az ami mindig megmarad.

Aztán vannak a nem havi kiadások, pl. szemétdíj, biztosítás az autóra (ami az életkorom miatt nem kevés) van kutyám is, neki is oltások stb...(most ennyi jut eszembe)

Nyilvánvaló, hogy a cigaretta kéne, hogy az első legyen amit elfelejtek, de sajnos nem olyan egyszerű, még nincs meg bennem az elhatározás, bár már próbáltam.

Az edzőterem csak kell, most nyilván azon is lehetne spórolni.

A barátaimon sem akarok egyenlőre, hogy azt mondom itthon maradok.

Úgyis ahogy öregszünk ez változni fog, egyenlőre szeretnék még fiatal lenni, talán 3-4 évig csináljunk még ezt, aztán valószínűleg csak eljön az idő, hogy mindenkinek családja lesz.

A lényeg, hogy évente kb 350-400 ezret tudok megtakarítani.

Na és akkor jön egy olyan, hogy tönkremegy a mosógép, a kocsin tönkremegy ez-az, és ezek mind ilyen 100-200 ezres történetek.

Legalábbis eddig mindig így volt...

Az állandó tartalékom nagyjából 100-150 ezer forint, annyim mindig van pluszba, de ezt meg nem "merem" elkölteni.

Értsd: van 300 ezrem megtakarítva, és akkor valami drága dolog tönkremegy, és megint csak 100-150 marad meg.

Újra gyűjtögetem és újra ez történik.

Személy szerint azt gondolom, hogy életkoromhoz képest nem élek olyan életet ami luxus és pazarlás (kivéve a cigi)

Néha ugyan azon gondolkozom, hogy eladom a kocsim, és veszek valami igazán takarékos kisautót, de ez az autó boldoggá tesz amikor nincs baja, szeretem.

(sosem volt luxusautó, szóval nem azért kell mert hú de menő vagyok vele)

Aztán mikor olvasom, hogy egy szakember mennyiért dolgozik, vagy eleve mi mennyibe kerül csak nézek, hogy atya isten....esélyem sincs rá.

Természetesen szoktam a házra is költeni, de annyit nem tudok, hogy látványos átalakulás történjen.

Őszintén: én csinálom szarul, vagy ez tényleg ilyen nehéz egyedül?

Kíváncsi vagyok, hogy mi az ami "irreális" az életemben, és min kéne változtatnom? (a cigin kívül, azt kérlek ne írjátok, utálom magam miatta)

2022. ápr. 16. 12:42
1 2
 1/12 anonim ***** válasza:
88%

A korodhoz képest szerintem így is szerencsés vagy.

A kiadásaid reálisan látod, a fizetésed elég karcsú, de hát lehetne rosszabb is... Te tudod, hogy tudnál-e, és ha igen, milyen áron jobban fizető munkára váltani.

Összességében nem elégedetlenkednék a helyedben. Sokmindent viszonylag kis pénzből is lehet újítgatni-szépítgetni.

2022. ápr. 16. 12:54
 2/12 anonim ***** válasza:
86%
Tényleg mocsok nehéz egyedül, ha nem vagy milliomos. Bár a cigin sokat megspórolnál, ahogy íród is, meg a kocsin is, ha tömegközlekednél inkább.
2022. ápr. 16. 12:55
 3/12 anonim ***** válasza:
76%
Ha a cigit lerakod, akkor simán.
2022. ápr. 16. 13:01
 4/12 A kérdező kommentje:

Abszolút nem elégedetlenkedésnek szántam, igazából boldog vagyok itt, főleg hogy nem a szüleimmel kell élnem. (jóba vagyok velük, csak amolyan természetes módon nem akarok velük lenni ennyi idősen)

Szeretek itt lakni.

A kocsit sajnos nem tudom letenni, mert a munkahelyem megközelíthetetlen tömegközlekedéssel. (és eleve hajnali 4-re járok dolgozni, amikor nem jár semmi)

Olyanon gondolkoztam, hogy robogó-bicikli, de ez csak nyáron és a melegebb időben opcionális.

Viszont a szüleimnek nincs autója, és ezért is kell.

Ill. a biciklivel is az a baj nyáron, hogy leizzadnék mire betekerek még reggel is amikor nincs annyira meleg...és hazatekerni sem lenne nagy élmény délben a 35 fokban.

Amit kis pénzből meglehet csinálni azt megcsinálom.

Most leginkább egy komplett vizesblokk felújításra lenne szükségem, meg a nyílászárók cseréje lenne fontos hogy ne az utcát fűtsem, de ezek irdatlan pénzek amit egyedül nem tudok megoldani.

2022. ápr. 16. 13:02
 5/12 anonim ***** válasza:
62%

Munkába menj tömeg közlekedéssel, azt többnyire a cég fizeti. Ezzel a 40000-es benzin költséged biztos megfeleződik.

Fizesd vissza az 1 milliós hitel fennmaradó részét minél gyorsabban.

Manapság már szinte luxusnak számít kocsival munkába járni és dohányozni is. Az egyikről le kell mondanod!

Ilyen apróságokkal felszabadítottál havi +40-50000-et, ebből már tudsz felújítós hitelt törleszteni, vagy pedig évekig gyűjtögetsz.

5 millió 15 évre, 10 éves periódussal havi 43-46000Ft

3 millióból kb megvan egy új központifűtés (gázkazán vagy vegyes kazán) és egy komplett fürdőszoba. A födémet kéne szigetelni 25 cm üveggyapottal, a maradék pedig elegendő lehet egy komplett festésre, burkolat cserére, esetleg némi villamos hálózat fejlesztés belefér.

2022. ápr. 16. 13:03
 6/12 Miss Endzsi ***** válasza:
31%
Keress párt magad mellé, egyszerűbb lenne az életetek, nem lennétek egyedül.
2022. ápr. 16. 13:27
 7/12 anonim ***** válasza:
62%

Mekkora a ház?

Lehet, egy kisebb is elég lenne?

Lehet, hogy lakás is elég lenne?

Én a töredékéből élek belvárosban társasházban, a lakás fenntartása mindennel együtt 30 000 Ft/hó, és ennél olcsóbb lakhatást is tudnék találni. Ha mindent szinten tartanék, még évi 500 000 Ft-ot kell rákölteni (felújítás, bútorok, stb.)

Autót nem tartok fenn.

2022. ápr. 16. 13:39
 8/12 anonim ***** válasza:
91%

"mindennel együtt 30 000 Ft/hó, és ennél olcsóbb lakhatást is tudnék találni. Ha mindent szinten tartanék, még évi 500 000 Ft-ot kell rákölteni (felújítás, bútorok, stb.)"

A havi 30 jól hangzik, de ezzel az évi fél millával együtt szerintem már rengeteg.

2022. ápr. 16. 14:05
 9/12 anonim ***** válasza:
91%
8: Mért, te mennyiből tudsz egy lakóingatlant karbantartani és felújítani?
2022. ápr. 16. 16:50
 10/12 anonim ***** válasza:
Évi fél millát biztos, hogy nem költök rá. 15 évben egyszer volt egy konyhafelújítás, az volt fél milla. Amúgy csak apróbb dolgok.
2022. ápr. 16. 18:30
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!