Miért akarnak a fiatalok saját lakást?
Ha albérletben élek, akkor nem a sajátomban lakom. És azt biza fizetni kell, valamint a tulajdonos által megszabott szabályok szerint lakhatom benne. A bérleti díj mindenkor esedékes, akkor is, ha beteg vagyok, munka nélkül vagyok. Eladhatják alólam, szerződést bonthatnak, jelentősen bérleti díjat emelhetnek. Ők döntenek arról, mit vagy kit hozhatok oda, ki lakhat ott rajtam kívül. Soroljam még?
Én is bérbeadó vagyok, az én lakásom, az én pénzügyi kockázatom, az én szabályaim (értelemszerűen). De ez kényelmetlen. Aki tehát megengedheti magának, az a sajátjában él.
"Miért akarnak a fiatalok saját lakást?"
Nem csak a fiatalok akarnak saját lakást, minden normális ember vágyik rá.
"albérletben lakik a többség"
Ahogy írták merőben más a bérleti kultúra. Ott a bérlőnek is vannak jogai, míg itt amolyan "fizesd a hitelem, aztán takarodj" hozzáállás van. Irodák adják ki az ingatlanokat amik nagy része alapvetően kiadási célokra van. Míg nálunk előbb utóbb a tulaj vagy gyereke akar ott lakni.
"A fizetések rohamosan növekednek"
Melyik párhuzamos univerzumban? Mert hogy az itteni fizetések béka segge alatt vannak.
"mindenki simán tud fizetni egy albérletet a havi béréből"
Addig oké, csak éppen mellette el is megy minden pénzed más lakására.
"mindenki simán tud fizetni egy albérletet a havi béréből"
Aki ki tudja fizetni, az hülye lenne más zsebét tömni, amikor ugyanekkora vagy kevesebb törlesztővel a saját ingatlanát fizetheti ki, nem másét.
Nekem 6 év komoly szarrágásba került, hogy végre fel tudjak venni egy lakáshitelt, ami életem legjobb döntése volt.
Már mikor elkezdtem törleszeni is jóval kevesebbet fizettem, mintha béreltem volna egy ilyen lakást, 5 év múlva meg egyenesen röhögtem a törlesztőrészleten. Addigra a bérleti díjak 4-5x voltak ekkora lakásokra.
Hülye az aki másnak akar fizetni olyan lakhatásért amiben semmi nem az övé, max a bútorok, ha bútorozatlan.
Plusz még bármikor kirakhatnak, emelhetnek. Nem csinálhatsz komolyabb módosításokat, csak úgy nem festhetsz, fúrhatsz, cseréltethetsz dolgokat benne pl. parketta, ablak stb.
Hülye az akinek ennyi megfelel. Ha kilátástalan és csak ez marad, akkor ez marad, de hogy valaki konkrétan ne is akarjon sajátot? Jesszus.
Nyugat, meg nyugat, ott a lakhatás brutálisan drága. Hiába dupla a fizu, ha a ház/lakás minimum tripla annyi. De van ahol talán 4 szerese is.
Mellette autót tartani is vagy 3 szor annyi.
Itthon sokkal könnyebben elérhető álom a saját, ha valakinek komolyabb a munkája, vagy kimegy külföldre gyűjtögetni.
Amúgy viccen kívül, én boldogan ellennék életem végéig albérletben, idős koromban pedig megfelelő idősek otthonában.
Csak hát ez Magyarország, egyedülállóként rohadtul örülök, hogy egyáltalán atom felújítandó ingatlant tudtam vásárolni, amivel folyamatosan van valami szar és lesz is.
Ilyen szempontból sokkal kényelmesebb lenne olyan albérlet, ahol bérelsz egy minődégi szintet és onnantól azt kapod folyamatosan, javítva, pótolva amit kell.
Egyetlen dolog kellene, hogy sajátomként használassam, ne járjon fel a tulaj mert épp úgy van kedve, ne tehessenek ki ok nélkül mert épp kell az albérlet. Berendezném, élnék benne vidáman 10-20 évig is.
Amúgy érdekes ez az anyagi rész is.
Az a baj, hogy rohadtul mennek el az árak a fizetéshez képest.
Egyszerűen albérlet mellett nem tudsz előre tervezni. Albérletben laktam, néztem az árakat, és azt számoltam, hogy ha gyűjtök mint állat akkor mondjuk 2-3 év és meg tudok fogni ingatlant hitellel.
Aztán eltelt 2-3 év és ott voltam, hogy még rosszabb kerületekben sem tudtam vásárolni.
Kőbányán vettem lakást, bár soha nem itt akartam. De ha tudtam volna, akkor már 2-3-4 éve vettem volna, fele ennyiért és már ki lenne fizetve az ára, fel lenne újítva. Most 2x annyiért sokkal több hitellel nulláztam le magam.
Ha viszonylag fix árak lennének, akkor lehetne tervezni. Én is gondolkoztam, hogy 5 év albérlet + befektetés mondjuk állampapírba jobban jön ki anyagilag, mint venni egy lakást, felújítani, illetéket fizetni, majd szarakodni kell az eladással ha jobbat akarok.
Csak hát, 5 év alatt duplázódnak, triplázódnak az árak és ott van az ember, hogy ugyanazt tudja megvenni mint 5 évvel ez előtt.
Törlesztőt nézve:
9 milliót vettem fel, 55 ezer körül törlesztek.
Ha most venném fel ugyanez 60+ ezer lenne.
Így 55 ezerért van egy 48 m2-es erkélyes, 2 szobás lakásom. Ennyiért 6-8 m2-es félszobákat adnak és lakótársakkal kell osztozni.
Önálló albérletem meg 110 volt ami kifejezetten baráti ár volt. Sokkal többet tudok félretenni, lekötni valamibe ami kamatozik, és így X éven belül kifizetett lakásom lesz.
Onnantól meg már van lehetőség, hogy továbblép az ember, de már van egy biztos pont az életében.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!