Kezdőoldal » Otthon » Egyéb kérdések » Hogy lehet azt megoldani egy...

Hogy lehet azt megoldani egy házban, hogy gyorsan odaérjen a melegvíz mindenhova?

Figyelt kérdés
Jelenleg az van, hogyha zuhanyozni akarok, 5 perccel előbb ki kell nyitni a vizet, hogy meleg legyen, ami iszonyú pazarlás. Volt már kint egy vízszerelő, és a hideg vízre van rákötve egy keringető szivattyú, azt mondta jól van az úgy. Hiába mondtam, hogy nekem nem a hidegvizet kell keringetni, mert az azonnal ott van bárhol kinyitom a csapot, nekem a melegvíz kell. De szerintem nem is értette meg, hogy mit akarok. Egy két köbméter vizem elmegy erre, hogy várok a melegvízre, nagyon bosszantó.
2021. dec. 15. 08:39
1 2 3
 21/23 anonim ***** válasza:

19

Pedig leírtuk, hogy a 17-es megoldása nem működőképes. Ha szerinted igen, akkor nálad komoly gondok vannak. Le kellene rajzolnod a rendszer vázlatát, úgy könnyebb lenne megérteni.

A keringető ugyanazt a lehűlt vizet fogja neked nyomni a csapon, mint így. Mivel a bojlerből már kifolyt (és lehűlt) víz fog a teljes csőrendszeredben tartózkodni, mint jelenleg. Egyetlen különbség, hogy mozogni fog a csőben, de mivel meleg nem fog hozzákeveredni, így az égvilágon semmi értelme nem lesz.

Mikor megnyitod valahol a csapot, akkor fog meleg hozzákeveredni. A forró víz ugyanakkor fog elindulni a bojlertől, mint keringető rendszer nélkül, nem nyilvánvaló? És a csövön ugyanúgy végig kell neki érni.

Ha meg valami rohadt nagy teljesítményű, csak nyitáskor bekapcsoló szivattyúval kevernéd a rendszerben a vizet, akkor érhetne oda hamarabb a hideggel kevert meleg víz, de akkor meg a teljes hőfokú meleg vizet csak akkor kapnád meg, ha a ház teljes keringési rendszeréből kiürülne benne lévő lehűlt víz, mert addig folyamatosan összekeveredne a kettő. Tehát zuhanyzáskor igen sokat kellene várni, mire be tudnád állítani a hőfokot, mert a víz sokáig egyre melegedne.

Annak van értelme, ha nagyon erős szigetelést kapnak a csövek. Akkor az előző használat után még elég sokáig nem lesz jéghideg a víz.

Az egyetlen értelmes (csak drága) megoldás az, ha a keringetett víz visszafolyik a bojlerbe, és újra fel lesz melegítve. A szivattyú mondjuk 20 percenként 1 percre bekapcsol, így a teljes (szigetelt) melegvízhálózat állandóan meleg vízzel van tele.

2021. dec. 17. 15:45
 22/23 anonim ***** válasza:

Még mindig nem értitek a problémát és téves dologra fókuszáltok.

Keringtető szivattyú van(kell) a meleg ágba de a víz nem fog keringeni benne úgy mint egy fűtési körben, a szivattyú csak azért kell hogy csapnyitáskor gyorsan odatolja a melegvizet ahova kell-zárt csapoknál nem működik ezért kell az átfolyás érzékelő ami kapcsolja. És mivel nem kering a víz nem fog lehűlni -ott várakozik a bojlerben addig amíg nincs rá szükség szinte állandó hőmérsékleten és amikor kell ugyanezen a szinte állandó hőmérsékleten fog megérkezni a csaphoz . Többet nem fogok írn a dologról én tudom hogy működik több ilyet is szereltem már nem a mesekönyvből olvastam . (#8)

2021. dec. 17. 17:06
 23/23 anonim ***** válasza:

A víz nem különösebben összenyomható, ebben talán megegyezhetünk.

Tehát a szivattyú olyan gyorsan tudja odatolni a csaphoz, amilyen ütemben a bojlerből kifolyik. A szivattyú által nyomott víz helyére a csőbe (a szivattyú szívó oldalára) vagy víznek kell kerülni, vagy levegőnek. Egy családi ház rendszerében egyik se megoldható.

2021. dec. 17. 17:37
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!