Hogy lehet azt megoldani egy házban, hogy gyorsan odaérjen
a melegvíz mindenhova?
Figyelt kérdés
Jelenleg az van, hogyha zuhanyozni akarok, 5 perccel előbb ki kell nyitni a vizet, hogy meleg legyen, ami iszonyú pazarlás. Volt már kint egy vízszerelő, és a hideg vízre van rákötve egy keringető szivattyú, azt mondta jól van az úgy. Hiába mondtam, hogy nekem nem a hidegvizet kell keringetni, mert az azonnal ott van bárhol kinyitom a csapot, nekem a melegvíz kell. De szerintem nem is értette meg, hogy mit akarok. Egy két köbméter vizem elmegy erre, hogy várok a melegvízre, nagyon bosszantó.
3: Akkor kéményes vagy kémény nélküli gázbojler a legjobb. Minden csap közelébe egy.
Nekem ugyanannak a falnak a 2 oldalán vannak a csapok és azon a falon a bojler. Azonnal jön a melegvíz.
2021. dec. 16. 07:50
12/23 anonim válasza:
5: Miért? A bojler 3 méteres magasságban van. Mire kell az a hely?:)
2021. dec. 16. 07:51
13/23 anonim válasza:
Ja, ha csak csapnyitáskor indul a szivattyú, akkor nincs értelme a rendszernek. A sok szigetelés meg önmagában annyi, mintha nem is volna keringési rendszer, csak lassítja a lehűlést.
Egyetlen megoldás az lenne, ha a keringetőrendszer visszaforgatná a bojlerbe a kint lehűlt vizet, pl. egy T-vel meg egy egyirányú szeleppel bekötve a befolyó (hideg) vízbe. Jó szigeteléssel is sokba kerülne a fenntartása, de nem volna túl bonyolult a kialakítása. Minden más megoldás, amivel nem kerül vissza a lehűlt víz a bojlerbe, hamvában holt.
2021. dec. 16. 07:54
14/23 A kérdező kommentje:
13-as, én nem értek hozzá, de józan paraszti ésszel úgy gondolom, ez működne. Ha kinyitom a melegvizet és érzékeli, beindul a keringető, és ezerrel nyomja a forró vizet a csőbe ahol az gyorsan mozog, így hamarabb odaér ahova kell. Most nyilván az a gond, hogy hatalmas távolságot kell megtennie a víznek a csőben, ez időbe kerül, de ha fel van gyorsítva a víz áramlása, akkor gyorsabban odaér nem? Vagy szerinted miért nem működik? Miért kéne a bojlerbe visszajuttatni a vizet? Ezt nem igazán értem, hát az mindig visszatölti magát ahogy kifogy belőle a víz. Tűz forró víz jön belőle, ha egyszer odaért, nem azzal van gond, hanem hogy soká ér oda a melegvíz.
2021. dec. 16. 08:21
15/23 anonim válasza:
És hová lesz a csőből a lehűlt víz, szerinted? Amit kinyom a keringető? Azt valahová nyomni kell. Ha ugyanabban a rendszerben keringeti, akkor a csap megnyitásakor a lehűltet összekeveri a bojlerből érkező forróval, így még később ér oda a rendes forró víz.
Ha nem érthető, rajzold le magadnak a rendszert.
2021. dec. 16. 14:29
16/23 A kérdező kommentje:
Meg fogok még keresni több szakembert. Nem akarom elhinni, hogy nincs megoldása egy ilyen végtelenül egyszerű problémának, amikor 2021 van, és mindennapos dolognak számít felmenni a holdra. Ez a bojleres is jól átvert, azt mondta meg tudja csinálni, hogy jó legyen, kifizettem neki 350 ezret, és ha lehet még rosszabb lett a helyzet, mint előtte volt.
2021. dec. 16. 15:54
17/23 anonim válasza:
8-as vagyok. Látszik sokan nincsenek otthon a vízvezeték rendszerekben de aki nem hiszi járjon utána annak amit írtam, az átfolyás érzékelős keringtetés a megoldás a problémára és ez nem ötletelés hanem több évtizedes működő dolog így jön a melegvíz a többlakásos nagy társaházakban is ugyanis a HMV (aki nem ismerné azt jelenti használati melegvíz)rendszer nem nyomott vizes hanem van benne egy átfolyás érzékelő ami egy keringtetőt kapcsol ha valaki megnyitja a csapot így lehet elérni azt hogy a 8. emeleten is ugyanolyan gyorsan legyen melegvíz mint a földszinten. Tehát ugyanez az elv alapján a kérdező családi házában is ugyanez lesz a megoldás(nyilván pár fokot akár hűlhet is a víz de a rendszer lényeg nem az hogy ugyanolyan forró vizet adjon mint ami a bojlerben van hanem az hogy pillanatok alatt ott legyen a melegvíz a csapnál) . Ettől jobban nem tudom elmagyarázni de nyolván egy vízvezeték szerelő érteni fogja egyből....
2021. dec. 16. 19:12
18/23 anonim válasza:
De ez nem soklakásos ház, hanem családi. Itt nincs 500 lakó, hogy mindig elhasználja valaki a hűlőfélben lévő vizet. Így csak a hideg víz tud keringeni a rendszerben.
Ez egyszerű logika: hiába kering a víz, ha nincs, ami pótolja a leadott hőt. Csak úgy van értelme, ha a keringő vizet újramelegíti valami (itt a bojler). Meg lehet csinálni egyszerűen, de nem szokták, mert drága a fenntartása, az aránytalanul magas hőveszteség miatt.
(Dolgoztam vízvezetékszerelőként lakásszövetkezetnél, és volt egy kisebb lakótelepünk, ahol hőközpontból érkezett a meleg víz.)
2021. dec. 17. 05:10
19/23 A kérdező kommentje:
Pedig 0 8-as, 17-es válaszoló adta az egyetlen használható és működőképesnek tűnő választ. Nála látom, hogy érti is a problémát.
18-as, te mindig a kihűlt vizet említed, ha nekem egy keringető azonnal a csapnyitásnál belöki a forróvizet a rendszerbe, hiába keveredik bele a kihűlt vízbe, akkor is legalább már langyos víz lesz, amit addig is tudok használni amíg a rendes meleg oda nem ér. Nekem jelenleg az a problémám, hogy kezet mosni is csak jéghideg vízzel tudok. Csak azt mondod, hogy az elképzelt variáció miért nem jó, de azt nem, hogy szerinted hogy lehetne megoldani.
2021. dec. 17. 15:05
20/23 A kérdező kommentje:
Máshol hogy oldják ezt meg? Kizártnak tartom, hogy nincs erre valami megoldás.
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik. Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!