Kezdőoldal » Otthon » Egyéb kérdések » Mi okoz a szoba felső sarkaiba...

Mi okoz a szoba felső sarkaiba pinponglabda nagyságú penészfoltokat?

Figyelt kérdés

2021. dec. 12. 10:10
1 2 3
 11/22 anonim ***** válasza:

Fokozni kell a párátlanítást, és/vagy a párautánpótlást csökkenteni, ennyi.

Már 1000 Ft körül is lehet venni higrométert, azzal meg tudod nézni, mennyi a pára.

Nézz meg egy harmatpont-táblázatot, azt fogod látni, hogy akár a helyiség és a fal hőmérsékletének különbségét csökkented, akár a páratartalmat, mindkét esetben csökkenni fog a páralecsapódás, vagyis a penészedés.

2021. dec. 12. 14:28
 12/22 nemaRendőrség ***** válasza:
20%

Pára csökkentés is megoldás, viszont nem egészséges hosszútávon.

Az ember számára 40-60% páratartalom az optimális, 20% esetén is még bőven penészedni fog a fal.

Meg kell nézni, hogy azok a penészfoltok hány fokosak, abból tudod kiszámolni mennyi párát tudsz megtartani.

40% alatti páratartalom légúti bajokat okoz, mint a penész

2021. dec. 12. 14:37
 13/22 anonim ***** válasza:
100%

40%-os páratartalom esetén már nagyon ócskának kell lenni a háznak, hogy penészedjen. Nem kizárt ugyan, de nem túl valószínű. Gyakoribb, hogy a gyenge szellőztetés ellenére is 70 körül van, a túl sok keletkező pára miatt. Ha gumiszigeteléses ablak van, akkor nagyjából 6 óránként kellene teljesen kicserélni a benti levegőt, amit nyilván senki nem csinál.

Meg kell nézni először, mennyi a páratartalom, onnan lehet továbbgondolni. Ha sok, akkor csökkenteni kell, ha nem sok, akkor valamilyen módon szigetelni, legalább a hőhidakat. Ilyen esetben gyakran az is elég, ha a padlás felől leszigeteled a sarkot, mert onnantól már csak kintről kap a sarok olyan sok hideget, a szobasarok esetén meg néha akár 1 fokon múlik a dolog, ha pont határon volt.

2021. dec. 12. 15:47
 14/22 A kérdező kommentje:
nagyon köszönöm,ez a padlás felőli szigetelés tünik a legkivitelezhetőbb módnak,egyébként milyen szakember tudna ebben nekem segíteabban hogy kiderítse mi okozza ,?
2021. dec. 12. 18:08
 15/22 A kérdező kommentje:
gumiszigetelés van az ablakokban,bemarásos vagy hasonló technikával csinálták,a zaj ellen nagyon jó
2021. dec. 12. 18:11
 16/22 anonim ***** válasza:

Nem szakember, hanem mint írtam, egy 1-2000 Ft-os higrométer kell első körben. Ha magas a páratartalom, ilyen 60-80 %, akkor ez az ok.

Ha még veszel egy lézeres infrahőmérőt is 4-5000 Ft-ért (másra is jó lehet még), akkor meg tudod vele nézni, mennyivel hidegebb a sarok, mint a fal többi része, meg úgy általában a helyiség hőmérséklete. (Én is direkt erre a célra vettem, penészedés miatt.)

Ha megvan ez a két dolog, akkor a harmatponttáblázat segítségével megnézheted, hogy elegendő lehet-e a páralecsapódás megszüntetésére a pára csökkentése és a sarkok felülről történő szigetelése. Ha határon van, akkor elég, ha nagyon sok fokot kellene átugrani, akkor nem elég.

2021. dec. 13. 05:53
 17/22 anonim ***** válasza:
A megoldás egyszerű. Minden bizonnyal tömítéssel ellátott fa , vagy műanyag ablakaid vannak. Ezek mellett a természetes szellőzés nulla, mert a légzárásuk 4. osztály. Tenni kell az ablakaidba annyi rejtett ablak szellőzőt, amennyit a német szabvány (DIN 1946-6 Feuchteschutzlüftung) előír. Ez biztosít némi, nagyon finom, de folyamatos szellőzést, amit te észre sem fogsz venni, de csökkenni fog a páratartalom, kiszáradnak majd a falak és nem lesz penész. Hallgasd meg ezt a 43. perctől: [link]
2021. dec. 13. 07:29
 18/22 anonim ***** válasza:

Egyébként hogyan szellőztetsz? Nem végleges megoldás (a többiek erre jobb tippeket adtak), csak tűzoltás.

Az emberek nagyon-nagy többsége nem kiszellőzteti a szobát, hanem szellőztet valamennyit. Azaz bukóra kinyit 1 db ablakot pár percre úgy, hogy vastag műanyagfüggöny van előtte, ami meg se mozdul. Ettől nem cserélődik ki a levegő. Nem csökken a páratartalom, nem lesz friss a levegő, aki érzékeny rá, annak továbbra is fullasztó marad vagy épp megmarad a fejfájás, fáradékonyság.

Minimum 1 ablakot TELJESEN nyiss ki úgy, hogy ne legyen előtte semmiféle függöny. Ideálisabb, ha többet nyitsz ki, még ideálisabb a kereszthuzat. Az ziher, hogy meg nem tudsz fázni ettől, ha viszont kellemetlen érzés, addig felkapsz egy pulcsit, bebújsz a lakás másik végébe. 1-2 perc (de szó szerint, felesleges 10 percekre nyitva tartani), visszacsukás után szinte azonnal meleg van, mert a rövid szellőztetés miatt nem hűlnek át a falak és a berendezés.

Nagyon-nagyon sok embernél mindennel telerakott párkány jelzi, hogy csak bukóra szokták nyitni az ablakot és őszintén szólva enyhe asztmával általában szoktam is érezni, hogy nehezebben kapok levegőt, amíg náluk vagyok.

Igazság szerint az alapos KIszellőztetés nemcsak egészségügyi szempontból fontos, hanem tényleg csökkenti a párát. Én a te ellenkeződdel küzdök és egy alapos átszellőztetés után a nagy nehezen, két párásítóval 40%-ra tornászott pára azonnal leesik 20%-ra.

13

Én simán.

Amíg tiniként, fiatal felnőttként kicsi szobában laktam, ajtó nyilván csukva, hogy legyen intim szférám, 1-2 óránként kitártam az ablakomat és ébredés után is az ablak kitárásával kezdtem.

2021. dec. 13. 22:04
 19/22 A kérdező kommentje:
szia,én is így csinálom teljesen kinyitok egy ablakot,függönyt elhúzom
2021. dec. 14. 12:00
 20/22 anonim ***** válasza:

Nekem is hasonló volt a problémám, hogy a hideg pontokon lecsapódott a pára és penészfoltok alakultak ki. Nem az egész helyiségben, csak egyes pontokon, sarokban, ablak körül. A páramérőt ezekre a helyekre kell tenni, mert itt magasabb értéket fog mutatni, mint a szoba közepén pl.

Én szellőztettem rendesen, megfelelően, minden ablak kinyit, kereszthuzat, de sajnos csak ideig-óráig volt jó, mikor dolgozom vagy éjszaka ezt nem tudom kivitelezni.

Nekem az hozott végleges megoldást, hogy vettem egy komoly páramentesítőt 63 ezer forintért, első nap 10 liter vizet gyűjtött össze, és eltűnt a pára, kiszárította ezeket a kritikus pontokat a házban. Nagyon elégedett vagyok, van ruhaszárító funkciója, pl ha kiteregetsz, kiszívja a vizet/párát a ruhákból és hamarabb megszárad, és nem csapódik az is le a falakon, levegőben.

2022. jan. 10. 11:09
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!