Kezdőoldal » Otthon » Egyéb kérdések » A szüleim el szeretnének...

A szüleim el szeretnének költözni, de én ott szeretnék maradni, ahol most lakunk. Mit lehet tenni?

Figyelt kérdés

Egy "kicsit" kifejtem. Jelenleg Pécsett lakunk,egy 4 emeletes panelház legfelső emeletén. 5 évvel ezelőtt, egy családi perpatvar miatt költöztünk ide Pellérdről,a nagymamámtól,egy családi házból.Pont akkor, amikor felvettek a szakgimnáziumba, ahol jelenleg tanulok.(Most kezdem a 2 éves technikumot). A költözés után megbeszéltük, hogy addig maradunk itt, ameddig el nem végzem a szakkgimnáziumot. Nos kiderült, hogy ezt egy kicsit félreértettm. Ugyanis arra számítottam, hogy a technikum elvégzéséig maradunk, viszont ők úgy értették, hogy addig maradunk, ameddig le nem érettségizek. Amióta a tanév végén leérettségiztem, azóta több faluban is családi házat keresnek. Ők bármi áron el akarnak költözni, de én mindenképpen maradni szeretnék. Ha nem is a jelenlegi lakásban, de mindenképp a városban szeretnék lakni. Mit lehet tenni?

20/F

2021. aug. 4. 11:47
1 2
 11/12 A kérdező kommentje:
Bocsánat, 9.
2022. júl. 3. 23:28
 12/12 A kérdező kommentje:

Idő közben történtek fejlemények.:

Azóta többször átbeszéltük a helyzetet, de nem kerültek közelebb az álláspontok. Azóta a lakást is meghirdették. Ezért, ha nem maradunk Pécsen, ahol most is lakunk, akkor nincs más választásom, mint külön költözni, mert nekem még terveim vannak itt, ahol most lakunk. Ezt úgy tervezem, hogy Keresztanyám segítségét kérem az álláskeresésben. Ő egy informatikai cégnél dolgozik, én pedig nemsokára befejezem a 2 éves rendszerüzemeltető technikumot. És egy albérletbe, kiadó házba, vagy kollégiumba költöznék. A tervemnek viszont az az akadálya, hogy nem tudom, hogy hol tudom folytatni a tanulmányaimat.

Ugyanis időközben leadtam a jelentkezésemet az egyetemre(Pécsi Tudományegyetem Műszaki és Informatikai Kar, mérnökinformatikai szak), és legkorábban július második felében tudom meg a felvételi eljárás eredményét. És előfordulhat, hogy eddigre már eladtuk a lakást. Ha fel is vesznek, akkor sem mindegy, hogy nappali, esti, vagy levelező munkarendbe, tagozatba vesznek-e fel, mert ez befolyásolja, hogy mikor tudnék menni dolgozni. Továbbá hallottam olyasmit is, hogy lesz fizetett gyakorlat, de még ez sem biztos.

Abban az esetben, ha nem sikerül bekerülnöm az egyetemre, akkor a másik informatikával kapcsolatos technikumon, a szoftverfejlesztőn folytatom tanulmányaimat, ugyanabban az iskolában, ami szintén 2 éves. Itt két bizonytalansági faktor van. Az egyik az, hogy ezt a képzést, csak nappali tagozatos tanulóként lehet elvégezni. Bár itt annyi előny van, hogy csak jövő februártól kellene bejárni, ami azt jelenti, hogy addig tudnék rendesen dolgozni. De jövő február 1-től már nem biztos, hogy ez lehetséges lenne. A másik bizonytalansági faktor az, hogy bár lesz külső céges gyakorlat (ez azt jelenti, hogy egy hetet az iskolában dolgoznék, egy hetet egy cégen, ahol dolgoznék fizetésért, tehát ugyanúgy munkaviszonynak számít, mind a rendes dolgozóknál), viszont a két informatikai technikumi osztály közül csak az egyik megy külső céges gyakorlatra. Hogy melyik, azt az iskola választja ki. Ha nem az én leendő osztályom lesz az, akkor csak az ösztöndíjam lenne az egyetlen bevételem, ami 25 ezer forint lesz havonta. Ez pedig kevés.

Összességében tehát július második felében derül csak ki, hogy hol tudom folytatni a tanulmányaimat. Ez nagyban befolyásolja a tanulás melletti munka lehetőségeit. Viszont nekem minél hamarabb lépnem kell az ügyben. De így nagyon nehéz, hogy nem tudni, hogy mi lesz.

2023. máj. 21. 13:11
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!