Kezdőoldal » Otthon » Egyéb kérdések » Mit tehetünk a penész ellen?

Mit tehetünk a penész ellen?

Figyelt kérdés

5 hónapja vettünk egy házat és az egyik szoba plafonja tiszta penész. A többi szobába nincs, csak itt, de itt durván előjön. Ez a háló, itt szoktunk ruhát szárítani, de nem hiszem, hogy ennyi penészt az okozna. Páracsapdánk van, de hát az itt kb. halottnak a csók. A ház szigetelt (csak 5 cm van rajta kívül), a tető betonfödémes, az viszont nincs szigetelve. Ezt a nyáron megcsináljuk, de tartok attól, hogy nem fogja megoldani, hiszen a többi szobába nincs ilyen gond, és ilyen sávokba látható a penész, ami alapján azt gyanítom, hogy ez valamilyen építészeti probléma lehet. (10 éves ház)

Hogyan lehet ezt megoldani, a ruhaszárító gép meg a szigetelésen felül? (ezeket én is tudom, de mint írtam, félek, hogy nem itt keresendő a hiba)

2021. ápr. 22. 11:21
1 2 3
 1/24 Miss Endzsi ***** válasza:
100%
Letakarítod, majd penészgátló festék rá.
2021. ápr. 22. 11:30
 2/24 anonim ***** válasza:
100%
teregess máshol pár hónapig. ha ott is előjön a penész, akkor a nedves ruha az oka. ha nem, akkor valami építészeti probléma
2021. ápr. 22. 11:54
 3/24 A kérdező kommentje:
De ha építészeti, akkor mit lehet csinálni? Emiatt a komplett födémet nyilván nem szedném szét, akkor lefestem, meg fújkálom. Csak reménykedek, hogy van olyan opció ezeken kívül, amit nem ismerek.
2021. ápr. 22. 12:00
 4/24 anonim ***** válasza:
100%

Valahol hőhíd lehet - ezt kellene megszüntetni.

A festéssel, vagy fujkálással csak a tünetet takarod el - a probléma megmarad.

2021. ápr. 22. 12:07
 5/24 anonim ***** válasza:
100%

Tető szigetelés meg fogja oldani a problémát.

Nehéz így látatlanba bármit is mondani, de ahogy említed, hogy csíkokba jelenik meg a penész, ez annak a jele, hogy a beton gerendák vonalába penészesedik, ez esetben viszont a a helyzet , hogy a gerendáknál kialakult hőhíd miatt csapódik ki a nedvesség ami penészesedést okoz.

Röviden ennyi a hozzászólásom, így látatlanba.

2021. ápr. 22. 12:42
 6/24 anonim ***** válasza:
100%
Mi szigetelő lapokat (climapor) ragasztottunk belül a falra és a plafonra. Azóta nincs penész. Valószinűleg a gerendák mentén csapódik le a pára, ott van a hőhid. Ezek a szigetelőlapok nem drágák, lehet vakolni rá és festeni.
2021. ápr. 22. 14:24
 7/24 anonim ***** válasza:
100%

Szakemberek nem javasolják a fal és mennyezet belső oldalának szigetelését, mert a penész a szigetelés és a régi fal határán alakul ki, láthatatlanul, de alattomosan.

Az #5-ös jót javasol, de én előbb kipróbálnám azt, amit a #2 javasol. Egy ideig teregess máshol.

Jönnek a jó idők, most még ne teregess (a kísérlet idejére) kint, hanem maradj itt és tárd ki az ablakot (billentsd ki, egyszóval szellőztesd a szobát). Vagy kísérletképpen teregess egy másik szobában, szellőztetés nélkül. Kibújik a szeg a zsákból.

2021. ápr. 22. 17:25
 8/24 anonim ***** válasza:
100%

Én is olvastam a szakemberek lebeszélő javaslatát, ennek ellenére próbaképp leszigeteltük belül a fal és a plafon egy részét. Abban egyet értek hogy minden falat és plafont nem ajánlatos szigetelni. De a leghidegebb, penészedő részeket érdemes.

Rengeteget mosok, főzök, van pára bőven. Probáltunk párátlanitót, szellőztetést, mindent bevetettünk, hiába. A lakás kivülről szigeteletlen, van hőhid, hideg északi fal bőven.

A falat szigeteles előtt penésztelenitettük. Kb 1,5 év múlva kiváncsiságból felszedtünk egy lapot. Nem volt penész mögötte. Ha a ragasztó mindenhova jut bőven a fal és a lap közzé, kizárt hogy ott penészedjen.

6os.

2021. ápr. 22. 17:54
 9/24 anonim ***** válasza:
Ha ez a tapasztalatod - elhiszem.
2021. ápr. 22. 18:09
 10/24 A kérdező kommentje:

Köszi a válaszokat! Azért nem szívesen kísérletezek, mert a többi szoba plafonja színre festett, ez meg fehér, ha itt van gond, lefújjuk, de a színt leszedi a penészirtó.

A nappaliba nincs gond, pedig nincs szag-pára elszívónk, a fürdőbe szintén nincs, pedig ott aztán van gőz. Ezt furcsállom. Lehet, hogy már beképzelem, de abba a szobába, ha belépek, szinte érzem, hogy magasabb a páratartalom, akkor is, ha nincs kiteregetve. Műanyag ablak van, de van rajtuk szellőző nyílás, meg persze gyakran szellőztetek és mégis. Hát majd próbálkozok, köszi nektek!

2021. ápr. 22. 19:12
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!