Kezdőoldal » Otthon » Egyéb kérdések » Tűzvédelmi okból lehet e...

Tűzvédelmi okból lehet e zárni a lépcsőház fő bejáratát?

Figyelt kérdés
5 Emeletes lépcsőház, aminek a földszinten két oldalról van bejáratja. Ezeket estére be zárják a lakók mert félnek a hajléktalanoktól. Ki is van rakva egy papír, hogy kötelező zárni, de nem tudom, hogy hivatalosan ez szabályos? Nem rég például ki akartam menni a futárhoz, nem volt nálam kulcs, zárva volt az ajtó és nem bírtam ki menni az utcára. Vissza mentem a kulcsért, ki akartam nyitni de nem bírtam mert szorul a zár. Na most ugyanezt képzeljük el késő este álomból fel riadva mert tűz van és be lepi a füst a lépcsőházat, nincs nálunk kulcs, vagy ha van is nem nyílik az ajtó. És akkor mit csinálunk, meg fulladunk mert féltünk a hajléktalanoktól? Ha esetleg szabálytalan a lépcsőház főbejáratának a zárása, kihez kell fordulni ahhoz, hogy tegyenek ellene valamit? Még egy kis extra infó, mind két főbejárat amúgy belülről nyitható lenne kilincsel, (ha nem zárnák kulcsra). Kívülről viszont nincs kilincs, kapu kódot kell írni, vagy kulcsal lehet nyitni az ajtót, szóval nem is lehet könnyen be jutni kód vagy kulcs nélkül. Köszi!

2021. márc. 19. 20:54
1 2
 11/12 anonim ***** válasza:
Nem értem, miért nem raknak olyan zárat az ajtóra, ami kintről csak kulccsal nyitható, bentről viszont kilinccsel? Eddig akárhol éltem, mindenhol ilyen volt a lépcsőház bejáratán, nem sima zár...
2021. márc. 22. 10:38
 12/12 anonim válasza:

Szia! Értem a problémát, hiába lenne az ajtó kívülről "gombbal" szerelve, belülről kilinccsel, mert kulcsra zárják az ajtót.

Létezik olyan zártest (ún. vészkijárati zár, EN 179 szabvány szerint) mely belülről abban az esetben is nyitható, ha valaki kulcsra bezárná az ajtót (a kilincs lenyomása belülről nem csak a zárnyelvet húzza be, hanem a zárat is). Ettől függetlenül a külső oldal lehet akár gombbal szerelve, ebben az esetben csak plusz biztonságot nyújtana a vészkijárati zár, ha valaki mégis kulcsrazárná.

2021. ápr. 25. 17:20
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!