Kezdőoldal » Otthon » Egyéb kérdések » Tűzvédelmi okból lehet e...

Tűzvédelmi okból lehet e zárni a lépcsőház fő bejáratát?

Figyelt kérdés
5 Emeletes lépcsőház, aminek a földszinten két oldalról van bejáratja. Ezeket estére be zárják a lakók mert félnek a hajléktalanoktól. Ki is van rakva egy papír, hogy kötelező zárni, de nem tudom, hogy hivatalosan ez szabályos? Nem rég például ki akartam menni a futárhoz, nem volt nálam kulcs, zárva volt az ajtó és nem bírtam ki menni az utcára. Vissza mentem a kulcsért, ki akartam nyitni de nem bírtam mert szorul a zár. Na most ugyanezt képzeljük el késő este álomból fel riadva mert tűz van és be lepi a füst a lépcsőházat, nincs nálunk kulcs, vagy ha van is nem nyílik az ajtó. És akkor mit csinálunk, meg fulladunk mert féltünk a hajléktalanoktól? Ha esetleg szabálytalan a lépcsőház főbejáratának a zárása, kihez kell fordulni ahhoz, hogy tegyenek ellene valamit? Még egy kis extra infó, mind két főbejárat amúgy belülről nyitható lenne kilincsel, (ha nem zárnák kulcsra). Kívülről viszont nincs kilincs, kapu kódot kell írni, vagy kulcsal lehet nyitni az ajtót, szóval nem is lehet könnyen be jutni kód vagy kulcs nélkül. Köszi!

2021. márc. 19. 20:54
1 2
 1/12 A nagy Levin ***** válasza:
70%
Gondolom, hogy szabályos, legalább is Fehérváron a legtöbb (ha nem az összes) panelház bejárata zárva van, viszont belülről kulcs nélkül nyithatóak.
2021. márc. 19. 21:32
 2/12 anonim ***** válasza:
47%

Nem ismerem a jogszabályt, ne haragudj!

Csak annyi, hogy mióta az eszemet tudom (72 év) a társasházak - régen bérházak - este 10-től, éjszakára mindig zárva voltak. Pedig más volt a közbiztonság és nem voltak hajléktalanok.

A lakóknak nem is volt kulcsuk, a házmestert kellett kicsengetni és valami pénzt adni neki, mert pizsamában, papucsban az éjszaka közepén kicsoszogott beengedni.

Őskori történetnek tűnik, pedig "csak 30-40 éve volt.:)

2021. márc. 19. 22:00
 3/12 anonim ***** válasza:
23%

Az hogy régen mi volt, ez esetben érdektelen.

Tűzvédelmi szempontból valóban aggályos a dolog.

2021. márc. 19. 22:40
 4/12 anonim ***** válasza:
100%
Ezt most nem értem. Nálatok tárva-nyitva van a bejárati ajtó, ha nem zárják be kulccsal? Nincs kapucsengő? Ez úgy szokott működni, hogy mágnesesen záródik az ajtó, ami tűzriasztó bekapcsolásával kikapcsolódik és leold (mivel nincs elektromosság, ami zárva tartaná).
2021. márc. 19. 23:22
 5/12 anonim ***** válasza:
38%
A hajlektalan mocskokat ki kell zarni. Hordd magaddal a kulcsod mindig.
2021. márc. 20. 02:15
 6/12 anonim ***** válasza:
55%

Az első mondatommal leírtam a lényeget.

A többit csak érdekességként meséltem, nem pedig etalonként, mert van akit érdekel az ilyesmi.

De úgy tűnik, hogy te sem tettél hozzá semmi hasznosat, legfeljebb az aggályaidat, ami a kérdés szempontjából szintén érdektelen.

(2-es voltam)

2021. márc. 20. 09:39
 7/12 anonim ***** válasza:
40 éve pont ELMŰ-s voltam, nyoma nem volt már házmesternek azokban a kerületekben, amelyben illetékesek voltunk, a tömbházmestert vagy mit kellett felvadászni, öt háztömbbel odább...
2021. márc. 20. 10:27
 8/12 anonim ***** válasza:
75%

Ez így nem szabályos, jól le is írtad, hogy miért. Persze eleve a saját lakásodból nem jössz ki kulcs nélkül, mert azt is zárva tartod nem? :)

Sajnos a sok retek miatt be kell zárkózni

2021. márc. 20. 12:50
 9/12 A kérdező kommentje:

4-es válaszolónak annyit még hozzá rakok, hogy nincs tárva nyitva az ajtó még ha nem zárnák kulcsal, akkor sem. Ahogy a kérdés végén is ott van, kivülről csak kulcsal lehet be jönni vagy pedig kapu kóddal. Belülről viszont kulcs és kód nélkül lehetne ki menni, vagyis belülről "tárva nyitva" volna jó esetben, de kivülről nem.

5-öst nem értem miért kell mocskolódni, egy kis jó indulat nem ártana néha az embereknek.

Mindenkinek köszi idáig a válaszokat.

Amint írtam korábban is hírtelen a nagy sietésben nem biztos, hogy rögtön a kulcsra gondolnánk. Saját ajtó zárva szokott lenni, de mondom csak a futárhoz szaladtam le de még abban az esetben sem volt az eszemben, hogy vigyem is le magammal a kulcsot, főleg azért mert még csak fél nyolc lehetett, ugyanez vészhelyzetben még rosszab lenne.

2021. márc. 20. 15:42
 10/12 anonim ***** válasza:
Igen, de mihelyt megfogalmaztad, hogy nem biztos, hogy gondolnál a kulcsra, ha ordítana egy megafon, hogy tűz van, abban a pillanatban ez már a múlt, mert már tudod, mit kell beidegezned magadnak. Vagy te az autóvezetős tanfolyamnak is úgy állsz neki, hogy sosem fogod megtalálni a kuplungot, mert izgatott leszel, ha váltani kell?
2021. márc. 20. 17:08
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!