




Általam? Biztos, hogy nem! Minden próbálkozás dicséretes! Abszolút! Szerinted hányan foglalkoznak ezzel a korosztályodból? Alig-alig! Csak próbáltam közérthetően leírni miért ne hallgass az ismerősödre. Ennél részletesebben és sokkal jobban le van írva pl. Dr. Sólyom Lajos könyvében, amit ingyenesen elérhetsz:
Régi írás, sokkal korszerűbb dolgok, eszközök vannak azóta, de az alapokat jól átadja. Tényleg érdemes elolvasni, kiváltképp 56. oldaltól a 91. oldalig!





19
Írsz okos dolgokat, de ez már a túllihegés kategória.
A cefrézéssel kapcsolatban vannak dolgok, amiket mindenképpen meg kell csinálni (pl. légmentesre tömöríteni az alapanyagot), vannak, amiket semmiképpen nem szabad csinálni (pl. sok rothadt gyümölcsöt beletenni, meg nyitogatni állandóan a tetőt), és van egy csomó olyan dolog is, aminek nincs jelentősége, hogy csinálod-e. Pl. tiszta birs esetében kell bele az élesztő, de érett szilva összecsömöszkölve valami fával, ez másnapra már forr, mintha tüzelnének alatta, szóval nincs jelentősége, hogy tettél-e bele fajélesztőt. Vagy a kotyogó. Ha rá van téve a hordóra a fedél, de nincs rászorítva teljesen, akkor nyomás nem keletkezik, de levegő nem is jut be addig, ameddig forr, és ameddig fel nem nyitjuk. Csapot meg azért se szerel be az ember, mert utána nehéz lesz az edényt egyedül odébb tenni, hiszen letörik a csap. Meg hát 20 hordóra? :)










Nem lihegem túl a dolgot, de ez sok éves tapasztalat, s azt nagyon nehezen tudsz szerezni, ha főzetsz. Ezek szerint főzeted...
Teljes mértékben igazad van, ha főzeted, akkor mivel mozgatni kell a cefrét, valóban fennáll a veszélye, hogy letöröd csapot. Eszembe sem jutott, mivel én nem mozgatom a hordót.
Egy valamiről biztosíthatlak, hogy minden, amit leírtam, hogy mit használjon, az össze lett hasonlítva azzal, amikor az nincs használatban. Azaz nem egy ilyen hallottam, tovább adom típus vagyok. Magyarán csináltam cefrét adott évben, ugyanabból a gyümölcsből kotyogóval szerelt hordóban és félig zárt hordóban is, természetesen külön főzve. Ha érdekel plusz 2%-ot produkált, továbbá frissen nem, de fél év után illatban is többet. Ez nem túllihegés, bele sem mentem olyanba, hogy mikor adjon hozzá élesztőtápanyagot, milyet használjon, ill. mikor milyet, melyik gyümölcshöz milyen élesztőt használjon...
Hadd kérdezzem meg, miért van az, hogy sörnél elfogadjuk, hogy ezer féle élesztő van, és nem mindegy melyiket használod, milyen tip. sörnél melyiket stb. sőt azt is, hogy mindent fertőtlenítünk alaposan, stb. stb. mintha műtét lenne... hogy elfogadjuk azt, hogy különböző divatos szeszes italok esetén eszenciát ad a lehugyozott fűszál is, de hogy a pálinka az meg úgy van és úgy jó, ahogy a jó Isten a fáról a földre leverte...? Most ez szélsőséges duma, rád nem igaz, de ne tagadd, hogy sokakra igen! Nem csak engem érdekel ez, nálamnál sokkal több eszközhöz hozzáférő embereket is, laborban bizonyítják, hogy van jelentősége, de hát még úgy sem hisszük el, mert hit kérdése, a pálinkába vetett hit, minek bálványa a stampedli és káromlás a labor meg a kémia, (miközben kémia, b... meg az a héthatáros)! :D Volt erre egy kísérlet egy cikkben lehozva, de sajnos nem találom. Három féle cefrézési eljárás, spontán erjedéssel, fajélesztővel, sütőélesztővel, egyértelműen a fajélesztő győzött, úgyhogy halálosan mindegy, hogy már másnap spontán zajos erjedésben van a szilvacefre... lényegtelen. A frakciók mennyisége alakult másképp mindhárom esetben és összességében a kihozatali arány a fajélesztős erjesztésnél volt a legjobb, de még erre sem csillan ám föl sokak szeme, hogy: úúúú több lesz ge..? -Dehogy lesz több! Tegyél rá cukrot Bélám, 10 kiló, attól lesz több, ezek bohócok!
Nem akarok veled szembe menni, meg vitázni sem ezen, mert felesleges. OK! Jól van, így gondolod, így látod, semmi nem dől össze ettől. Elismerem azt, hogy önmagában ezek ilyen nüansznyi dolgok, amiket sokan észre sem vesznek, nem éreznek ki, nem tapasztalják stb. Van olyan ismerősöm, aki képtelen megállapítani ízre és/vagy illatra, hogy milyen pálinka van előtte a pohárban (teljesen mindegy, hogy azt ki csinálta avagy ki gyártotta), két dolgot ismer meg, a bodza és az irsai, de hát mindkettő olyan, mint egy parfüm, azt mindenki megismeri még a túlsó sarokból is! Kihívás a fazon, ill. egy darabig az volt. A Bestillo gönci barackja után már csak az a beceneve, hogy "kár beléd".
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!