




"Fedjem le szőnyeggel és főzethetem."
Hát a lehetőségekhez képest légmentesen kellene lefedni. Egy szőnyeg ehhez lehet, hogy kevés lesz, ha csak úgy rádobod. Ha oxigént kap, akkor a kapott mennyiséggel arányosan nem erjedni, hanem rohadni fog. Oxigént pedig kap, ha nincs jól lefedve.
Kavarni meg egyáltalán nem kell, az elején kell jól összeturmixolni, összetördelni, hogy minél egyneműbb legyen, és a héjak is felszakadjanak, ne képezzenek gátat a masszában. Akár fúrógéppel, keverőszárral nekiesni és turmixolni 5-10 percig. Aztán jól lefedni, lenejlonozni akár, vagy folpackkal, és hajrá, hadd dógozzon a természet. Azért ne teljesen atombiztos légmentesen lehegeszteni, mert CO2 fog fejlődni, annak pedig szöknie kell tudni, különben vagy ledobja a hordó tetejét, vagy a nyomás megöli az erjesztőket odabenn.
"Neki így lett 20 liter pálinkája 1 hordó cefrébő"
Akkor jó nagy hordója lehet a szomszédnak :D Gázolajosban csinálta?





Itt megtalalsz mindent, hogy mit hogyan es meddig csinalj, mikor viheted fozetni.
3 40 literes hordója van.
Le van fedve rendes fedélel és rajta van szőnyeg, hogy nem fázzon annyira.
Köszi, akkor elvileg még buborékozik tehát nem főzhető. Múltkor is februárban lett főzetve.





Kint van az udvaron és forr ? Annak kell legalabb 15 fok, hogy erjedjen rendesen.
Amikor mi csinaltuk tele volt a hordó, hogy ne kapjon sok oxigént alap szabály amit tanitottak, hogy mindig legyen tele.
Egyébként mi 3kg cukrot teszünk 100 literhez ami 3%. A sok cukor megnöveli a mennyiséget de hazavágja a minőséget.
Igen, mint a képen is látszik , forr. :) vagy nem? Azért tettem fel a fotókat.
Most mennyiségre megyek mert covid19 után sok buli lesz és fogok vinni belőle.





A cukorral a mennyiséget tudod fokozni, de az ízanyag ugyanannyi marad benne, akár 1 liter páleszben oszlik el, akár 100 literben.
Ezért ha jó pálinkát akarsz, hektónként legfeljebb 3 kg cukrot tegyél bele. Jó alapanyag és jó kezelés esetén így is lesz belőle hektónként vagy 12 liter. Te most ebbe a 30 literbe maximum 1 cukrot tehettél volna.
A körtét nem kell magozni. Összeaprítod, valami fával összedömöckölöd légmentesre, és annak két nap múlva már erjedni kell. Nyáron akár 3 hét alatt főzhetőre forr, mindenféle élesztő nélkül is, hidegben nyilván több idő. Olyan tetőt kell rá tenni, ami majdnem légmentes, de a nyomás el tud távozni. Különben ha levegőt kap, akkor megbüdösödhet az egész, amint véget ért a zajos erjedés, azaz amikor már nem forr látványosan.
Kevergetni csak addig szabad, ameddig forr, de lehetőleg minél kevesebbszer. Én egyszer szoktam megturmixolni a zajos erjedés vége felé, meg egyszer amikor már nagyjából leállt, mert az esetleges nagyobb darabok ilyenkorra már megpuhultak, és szét lehet veretni egy festékkavaró szárhoz hasonló szerkezettel, fúrógéppel. Aztán 1-2 hét múlva lehet főzni.
Volt már életemben vagy 2-300 hektó cefrém, szóval értek hozzá valamennyit.
Ez a tiéd a lezárás hiánya miatt már lehet, hogy tönkrement, ilyen sokáig nem lett volna szabad levegősen hagyni. Szagold meg, büdös-e. Ha nem, akkor is lehet, hogy az alkohol egy része már elpárolgott. Az első képen látható zöld részek még friss gyümölcsöt jeleznek, de amúgy a többi már tűrhetően néz ki, szóval főzesd ki mielőbb, mert ha még esetleg nem is romlott meg, de már biztosan közel jár hozzá.





Jó, csak a szőnyeg említése miatt gondoltam, hogy nem zárt.
De mivel az edényed nagyrészt üres, és a keverés alkalmával telement oxigéndús levegővel, így minden adott a rothadáshoz. Ezért lenne jó mielőbb főzetni. Jó minőséget persze ne várj, de mentsd, ha még menthető.
Még azt esetleg megteheted, hogy egy nejlonfóliát simítasz a cefre tetejére, hogy ne érje annyira a levegő.





Bácsikra ritkán érdemes hallgatni ebben a témakörben, még akkor is, ha a bácsik jó kihozatali arányt tudnak produkálni.
Véleményem az, hogy elégtelen a pépesítés.
A bácsi utasításait követve időbe telt, mire elindult nálad az erjedés. Az erjedés fajélesztővel való beoltást követően pár órával már elindul, ez kizárja a vadélesztőket, mivel a fajélesztő uralkodik el és az szaporodik el. Vadélesztő elszaporodása több napba is telhet, ezen időszak alatt sérülékeny a cefre. Ha követed azt az utasítást, hogy kevergeted, akkor pláne veszélynek van kitéve. Nézz utána hogy készül az almaecet s akkor rájössz, hogy hülyeséget beszélt a bácsi! Szakirodalmat olvass a témakörben, ne a szomszédtól tanulj! S utána nekilehet állni követni a szakirodalmat és önmagadnak bebizonyítani annak igazát avagy arra rácáfolni, mert akár rálehet.
Amit az öregek csinálnak zsigerből (zsigerből hülyeség), annak mégis van egyébként tudományos alapja, csak amit a szakirodalom mond, az pedig annak helyes fölhasználása és kihasználása. Azért mondta az öreg, hogy kevergesd, mert az élesztő elszaporodásához oxigén szükséges, bár Ő ezt nem tudja, a miérteket sosem tudják. Ugyanakkor 2/3 - 3/4-ig megtöltött hordóban és a pépesítés következtében egy cefrében volna elegendő oxigén az élesztő elszaporodásához akkor, ha az hozzáadott élesztő!
Ha nénikre is hallgatsz, öreganyám 80 éves, Ő már 20 évesen is élesztővel cefrézett!
Amennyiben egy cefre jól lett pépesítve (nem így, mint a tiéd, vegyél egy késes keverőszárat, de a legjobb megoldás az, ha egy húsdarálón áttolod a gyümölcsöt darabolás után), majd a hordó legalább a 2/3-áig megvan töltve, a hordó használat előtt fertőtlenítve van, lezárva, kotyogóval ellátva, a cefre kellően leveses (pektinbontás is megtörtént, pláne körténél) amennyiben nem elég leveses, a lé pótolva lett (víz hozzáadásával), akkor a hordót egyáltalán nem kell felnyitni. Lezárod és hagyod kierjedni. 15 fokot minimum tartani kell, mivel kvázi "felsőerjesztés" történik. Így kb. 14-16 nap alatt az erjedésnek teljesen végbe kell mennie.
Ezzel szemben Te januárban még cefrézel!!!
Lehet gyorsítani is az erjedést, magasabb környezeti hőmérséklet tartásával, ill. speciális élesztővel (Alcotec48), élesztőtápanyag többszöri hozzáadásával stb.
Élesztőtápanyagot egyébként is ildomos az élesztő mellett adagolni, a nagyon lassú erjedésnek (amennyiben a körny.hőmérséklet optimális!) ált. az oka pont ez, hogy tápanyagszegény a környezet, ilyen előfordulhat fajélesztős erjesztés során is.
Bácsi azt mondta neked, felejtsd el a kémiát, én azt mondom neked, felejtsd el a bácsit! S hogy mi a jó pálinka, azt akkor tudod megmondani, ha ittál már olyat, kicsit ízlés kérdése is ez, ill. berögződésen is múlik, hogy ki hogy szokta meg a pálinkát, kinek mit jelent A pálinka. Ha fél életen át technikailag hibás pálinkát fogyasztottál s épp ezért számodra az A pálinka és emellett kedveled is a pálinkát, akkor nyilvánvalóan minden pálinkában azt keresed, amit attól megszoktál, tök mindegy, hogy az hiba vagy sem... Tehát a pálinka a fogyasztó által valóban nem írható le egy képlettel!
Cukor hozzáadása pektinbontást követően is növelheti az ízek, illatok intenzitását, van egy határ, amíg nem igaz az az állítás, hogy azzal kvázi hígítasz. Van azonban egy pont, amit átlépve igazzá válik az állítás. Mivel Magyarországon a cukorcefre előállítása tilos (ha megengednék elszabadulna a pokol!), így értelemszerűen a pálinka esetében sem engedték meg annak alkalmazását, továbbá mivel a magyar mentalitásra nem jellemző, hogy mások által szabott határokon belül marad, így ezért sem lehetett vállalni ezt, hogy adott határig megengedik.
Ez minden gyümölcsnél változó, hogy meddig lehet elmenni, sok éves tapasztalat eredménye lehet ez. Általánosságban kimondható, hogy 2-3% körülbelül, de pl. egyes bogyós vadonérő gyümölcsöknél akár 4% is lehet.
Nem értek sokakat, egy k... k.... hordó fedéllel együtt pár ezer forint, hogy mi a búbánatos, bánatos f...rt kell fóliázgatni a hordót, meg toldani, foldani, meg hasonló történetek, egyszerűen nem fér a fejembe. (Ez nem az előttem szólónak szól, ne vegye magára!) Ha csinálok valamit, ahhoz veszek eszközöket, máskülönben egy trágya meló lesz. Gazdabolt, hordó, kotyogó, összerakom, kifertőtlenítem, az aljára teszek egy csapot, hogy cukrot tudjak nézni felnyitás nélkül is. Megmosom a gyümölcsöt, összevágom, pépesítem, vizet pótolom ha kell, pektinbontás, beoltom fajélesztővel, nem sütőélesztővel, adok hozzá élesztőtápanyagyot, lezárom, és optimális körülmények között tárolom, s ha az nincs, akkor nem csinálok cefrét! Akkor ha van gyümölcs, megeszem vagy elviszem préseltetni vagy kiülök vele a piacra, esetleg elviszem a zöldségeshez, hogy vegye meg és ennyi.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!