Mitől vizesedik a műanyag ablak alja ??
3-4-et azért nem, mert ezeket nem kell lebetonozni, nyugodtan át lehet vinni egyik helyiségből a másikba. :)
Az biztos, hogy 1 szellőztetés az kevés. Még akkor is, ha kereszthuzatban csinálják, egy sima, egyoldalú ablaknyitás meg főleg semmi ebből a szempontból. Pár éve vettem a fáradságot, összegyűjtöttem az adatokat, és nagyjából az jött ki, hogy CO2 szempontjából 6 óránként kellene egy teljes szellőztetést végezni, még éjszaka is, ha egy teljesen légtömör szobát veszünk, ahol egyáltalán nincs természetes szellőzés.
Az ablakcserének semmilyen szempontból nincs anyagi haszna, hacsak nem annyira rossz az ablak, hogy befér az ablakszárny alatt az egér.
Nálam 110 m2-en az éves fűtés (cirkóval) 200 E körül van. Ha a tűrhető állapotú faablakokat 1 M fölötti összegért lecseréltetném gumiszigetelésesre, akkor kb. évi 20, max. 30 E körüli összeget tudnék megspórolni. Ennek fejében nem látnám a falakat a penésztől, valamint a magas CO2-tartalom miatt egész télen köhögnék, mert az ugye kinyírja a légutakat.
Korábban panelben laktam, gumiszigetelésű ablakok voltak, és szinte egész télen köhögtem minden évben, 5-6 alkalommal 2-3 héten keresztül. Aztán költöztem ide, ahol gumi nélküli faablakok vannak, és az első 3 évben egyáltalán nem kaptam el semmilyen légúti fertőzést, meg azóta is ritkán.
A panelben nem brutális szárazság volt, hanem brutális páratartalom. Mivel a keletkező rengeteg pára nem tudott eltávozni. De nem is a pára volt a fő baj, hanem a CO2, ami egy 15 m2-es szobában egy éjszaka alatt nagyon fel tud dúsulni.
Lehet, hogy az ablakcsere óta még nem voltak olyan kemény telek nálad? Nagyon nagy huzatnak kell lenni ott, ahol az ablakcsere ilyen észrevehető változást hoz.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!