Az idén még szabad gazt égetni. Jövőre minden égetés tilos. Mi a megoldás ?
22
Talán az, hogy egy nagy kertnél egyik se reális.
Itt senkinek nem a 10 fáról lekerülő gallyal van problémája, hanem az 50-200 fáról lekerülőről. Amihez egy nagy teljesítményű ágdaráló kellene, több százezer Ft-ért, és azzal is még jó sokat kellene idegesíteni a szomszédokat, legalább annyi ideig, mint amennyi idő az égetés. És felesleges légszennyezés ennyi benzint elégetni. (Az ág elégetés nem jelent plusz CO2-termelést, mert komposztálódás esetén is CO2 termelődik, az égetéssel csak előrehozzuk egy kicsit.)
Nem is tűzifáról van szó, amit elvinne bárki ingyen, hanem gallyakról.
Elvileg lehet hívni traktoros ágdarálós embert, aki mondjuk 30-50 E-ért ledarálná pár óra alatt, de hát 1) nem szívesen fizet ki ennyi pénzt az ember a semmiért, amikor el is lehet égetni, és az ingyen van, 2) tudtommal felénk nincs ilyen vállalkozó.
Zöldhulladékban meg ennek a tizede se rakható ki egy alkalommal, meg két embernek legalább egy napig tartani összekötegelni ennyi ágat.
Egy 6 LE-s benzinmotor hangja azért elég jól elhallatszik 100 m-re.
Szerinted mi lenne a reális módszer 50.000 szál (10 m3) vékony gally megsemmisítésére? És ez mivel lenne jobb, mint pár óra alatt és ingyen elégetni? Eddig még csupa olyan dolgot írtál, ami nagy mennyiségű ágnál nem megvalósítható, más szóval, baromság.
Ez oké, de azért lássuk be, a többség nem 200 fa metszése után éget mindent (is) a kertjében, hanem 2 bokor megmetszése után. Amit simán el lehet tüntetni alternatív módokon, pl. mint ahogy írtam is.
28
Igen, ha csak 10 fám lenne, én se égetnék. De ahol ez annyira zavaró, mert egymás hegyén-hátán vannak a házak, ott ezt általában az önkormányzatok se engedték eddig se. Vagy legrosszabb esetben kitűztek egy napot 1-2 hetente, és aznap senki nem teregetett. De ilyen helyeken meg van oldva, hogy mit tudjanak csinálni az emberek az égetés helyett az ágakkal.
Most viszont ész nélkül mindenkinek megtiltják, függetlenül a telkek méretétől és a terület beépítettségétől. Még a gallyak elszállítását és lerakását is vállalnám, de nincs hová. Másik településre lehet egy kis mennyiséget, de ez semmi.
27
De miért kellene zúgatással idegesíteni a szomszédságot? Az égetés kevesebb idő, mint a darálás, és ingyenes. Az égvilágon semmi nem szól az "egyéb" módok mellett, mint hogy valami frissen meggazdagodott, és panelből falura szabadult politikusok felháborodtak azon, hogy a szomszédok gyümölcsöt termelnek fű helyett, és kakas ordít náluk a kutya helyett.
Ez nagyon megy a hozzád hasonlóknak, hogy verjük más fszával a csalánt, milyen jó szórakozás. Ha téged zavar az égetés, akkor miért nem te fizeted az elszállítást vagy a darálást? 10 emberből legalább 9 maga is éget, legalábbis aki kertészkedik, és a demokrácia elvileg arról szólna, hogy az elenyésző kisebbség alárendeli magát a többség akaratának.
Ha veszel nekem egy gépet (olcsóbb már 300 E-ért is van), akkor ígérem, hogy rászánom a benzint meg a többszörös időt, és inkább a szomszédokat idegesítem égetés helyett. Jó ötlet a más pénzét beosztani, ugye?
"De ahol ez annyira zavaró, mert egymás hegyén-hátán vannak a házak, ott ezt általában az önkormányzatok se engedték eddig se."
Az önkormányzat többé-kevésbé, de amúgy meg nem érdekel senkit, ahol előzőleg laktam ott mindennapos volt, hogy a kertben ég a kerti hulladék (és egyéb hulladék természetesen), átlag méretű kis udvaroknál.
"De ilyen helyeken meg van oldva, hogy mit tudjanak csinálni az emberek az égetés helyett az ágakkal."
A kommunális hulladék elszállítása is meg van oldva, mégis sokan az erdő szélére b.ák ki a szemetüket sajnos. :(
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!