Kezdőoldal » Otthon » Egyéb kérdések » Ki hány hány kiló műanyag...

Ki hány hány kiló műanyag szemetet termel havonta és mennyit a családtagjai egy főre bontva ? És hány darab tetrapakot,konzervdobozt, üveget ?

Figyelt kérdés
Ebből a mennyiségből mennyit teszel a szelektivbe ?
2020. okt. 25. 18:39
1 2 3
 11/23 A kérdező kommentje:
10, az állam felelősségéről nem írtam, egyébként igen, szerintem is csak törvényi szabályozással lehet ezen változtatni hatékonyan. A műanyagba csomagolt termék műanyagjáról viszont a vásárló dönti el ,hogy a szelektívbe teszi vagy a kommunálisba és ha már ezen ponton vagyunk, akkor az állam valamit tett már ,hisz másfél évtizede vannak az országban szelektiv szemetesek, a mi városunkban ingyen lenet kérni az önkormányzattól otthoni komposztálót, vannk hulladékudvarok,van lakossági figyelemfelhivás, tájékoztatás (reklámok, plakátok, videók, előadások, hirdetik , hogy mikor viszik el a szelektiv hulladékot, mikor lomtalanitanak). Úgyhogy ez biztos nem igaz, hogy mindenről az állam tehet. Én személy szerint szelektiven válogatom a szemetetm sok mindent kimérősen veszek a piacon ugyanannyiért vagy olcsóbban, mint a boltban (boltba is járok ) és a zacskóimat sem első használat után dobom ki, hanem elviszem magammmal vásárolni és még pár tucatszor abba rakom a zsömlémet. Kiváncsi vagyok a véleményekre, ki mit és miért csinál a hulladékával.Arra nem látok semmilyen indokot , ha valaki azt mondja, ő nem tehet semmiről és az állam meg a multi hibásak mindenért. Nem "vetem meg", aki nem gyűjtszelektiven vagy boltba jár kizárólag, de azzal egyáltalán nem tudok egyetérteni, hogy a kisember semmiről sem tehet. A kisembernek gyártanak mindent.
2020. okt. 25. 22:48
 12/23 anonim ***** válasza:
50%
Újra lesz betétdíja a műanyag palackoknak!
2020. okt. 25. 22:57
 13/23 anonim ***** válasza:
50%
3 fő (1 felnőtt, két gyerek) és kb. egy reklámszatyornyi. Általában 2-3 italos palack vagy doboz, a többi főleg joghurtospohár, nasik, előre csomagolt húsok, mirelitek csomagolása. Nejlonszatyrok is gyűlnek kicsit, aztán évente szoktam selejtezni, addig reménykedem, hogy elfogy szemeteszsákként. De mostanában egyre több helyen papírzacskó van a pékárukhoz, zöldségekhez is, illetve házhozszállításnál és a következőnél el is viszik.
2020. okt. 26. 12:00
 14/23 A kérdező kommentje:
Na, ez nagyon jó,hogy egy reklámszatyornyi ! Szerintem mindenkinek, akinek van gyereke, unokája, érdekli a jövő gerenációinak sorsa, kell, hogy foglalkozzon ezzel. Nem haszontalan szemétként kell tekinteni egyik csomagolóanyagra sem, hanem hasznos anyagként, amit minél többször használni kell, különben nem volt értelme legyártani. A zöldhulladékot, kávézaccot is lehet komposztolánli , lakáson belüli komposztálók is vannak már. Én azon is kiakadok, mikor a szomszédok a kukába dobják a régi fémlábost, fém szappanadagolót.... a tejszínhab spras-k, spray-k, dezodorok csomagolása is nagyon értékes, mindet külön kéne szerinem gyűjteni és még több tucatszor minimum újra lehetne tölteni őket..amit meg nem tudunk a szelektivbe tenni, azt össz lehet otthon gyűjteni és évente egyszer leadni a hulladékudvarnál vagy megnézni, mikor jár a környéken a szelektiv kukásautó, mikor van lomtalanitás. Az e-hulladékokat is gyújteni kéne , hiszen még többszáz évig lehetne őket használni másba beépitve. Nekem heti plusz 3 percemet veszi igénybe a szelektálás, újrafelhasználás, ennyije mindenkinek van.
2020. okt. 26. 15:40
 15/23 anonim ***** válasza:
81%

Én az elektromos hulladékot is szigorúan gyűjtögetem.

De ismerősök közül meg a családban is azt látom, hogy sokan szarnak bele a szelektív gyűjtésbe is.

Legalábba műanyagot meg a fémet szednék külön, a papír elbomlik annak kb. mindegy.

Én az "ablakos" papírdobozokoat, pékaruzacskókat is szétszedem külön műanyag meg papír szemetesbe, de sokan csak kiröhögnek emiatt.

2020. okt. 26. 16:48
 16/23 A kérdező kommentje:

Én is mindent szétszedek.havi szinten max negyedórámba telik és mindent újrahasználhatóvá tudok tenni. A zacskókat is akkor dobom ki, ha szétszakadnak, előtte hónapokig tudom használni péksüti vásárlásra.

A kőolaj és a fém sem végtelen energiaforrások, tehát tiszta tragédia, hogy kidobálják az emberem kukába. Én azok sokkolódtam le , mikor a szomszédok belerakták 3 régi lábasukat és egy fém szappanadagolót a kukába és ment a szemétteelrep vagy a hulladékégetőbe. Holott a fém nem egy végtelenül rendelkezésünkre álló anyag, ha leadták volna, csomó mindenre fel lehetett volna használni. Akinek van gyereke, annál pláne fontosnak érzem, hogy gonodljon az utódjai jövőjére is, tőle is "elvesz" valamit, ha értékes anyagokat kidob. Ugyanakkor az is igaz, hogy képtelenség egy bevásárlást megejteni zacskóhegyek nélkül, aki környezettudatos, az is kénytelen kidobni sok mindent. De akkor már legalább a szelektivbe dobja . én a fél habspray-ken, spray-ken is nagyon ki vagyok akadva. Gyerekkoromban még minden családnál volt szódásszifon, a patront kellett újratötleni bele.

2020. okt. 26. 16:55
 17/23 anonim ***** válasza:
59%

Igen, de most a 2 Ft-os PET palackban műanyagos bubis vízből 60 Ft 1.5l

Szifonnpatronból már csak eldobható van, 1.5l szódához kell 2 patron, kb 300 Ft...

Szerinted melyiket veszik a tömegek?

2020. okt. 26. 20:38
 18/23 A kérdező kommentje:
17, bármelyiket vehetik,most amúgy is divatba jöttek pár éve a szódagépek, nagyon dizájnos megjelenéssel. És persze aki szereti a szódát, vegye, ami nme szereti, ne vegye. A kérdés az, hogy az emberek miért nem képesek 3 mozdulatot tenni azért, hogy ha már megvettek valamit, akkor kihasználják éss ha már nincs használható állapotban, akkor a megfelelő helyre dobják. A műanyag egy nagyon jó találmány lenne, sztem nem írtam, hogy ne vegyen senki ásványvizet. A gond azzal van, hogy már a lehetőség is régóta megvan arra, hogy szelektálják, mégse teszi, max az emberek 10 %-a.
2020. okt. 26. 21:15
 19/23 anonim ***** válasza:
75%

nagyon beszűkülten látod a problémát.

A legnagyobb probléma, hogy rengeteg szemetet állítunk elő, a betétdíjas TÖBBSZÖRHASZNÁLATOS csomagolást kéne "támogatni".

Az egyszerhasználatos PET palackot és a műanyag zacskót (pláne az újrahasznosíthatatlan fémgőzöltet) keményen megadóztatni.

Csak a pénzen keresztül tudod befolyásolni a gyártókat, kereskedőket, és a vásárlókat is. A környezetvédelemre amúgy az emberek 99%-a teljesen szarik...

2020. okt. 27. 06:57
 20/23 anonim ***** válasza:

Nem tudom, hogy hány kiló lehet. Havonta viszik el a szelektívet, egy nagy zsákot szoktunk kirakni úgy, hogy a műanyagot együtt gyűjtjük egy rokonnal aki sajnos elég sokat termel belőle.

A háztartási szemetünk heti 10-15 liter, ketten élünk együtt a párommal. Ide nem dobunk érdemi mennyiségben műanyagot, arra való a szelektív. (1-2 fóliadarab, ruhákon levő címke, ilyesmik fordulnak elő a kommunális kukánkban ami műanyag... sajnos ezek nem mindig szelektálhatóak.)

2020. okt. 27. 15:06
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!