Hogyan működik egy saját tulajdonú ingatlanba a ki és
bejelentés? Kell indokolni? Tudom, hogy ezzel használati
jogot kap az ingatlanra a lakcímkártyával rendelkező, de
a későbbiekben változhat emiatt a tulajdon jogviszony?
Macerás a kijelentés?
Formális albérleti szerződés hülyeség mert akkor neked azután adóznod kell hivatalosan.
2020. okt. 10. 09:05
12/20 A kérdező kommentje:
Bizonyos éves összeghatárig nem kell adózni, csak feltüntetni az adóbevallásban.
De most mitől fosol? Beköltözik? Ha nem, simán nyilatkozol, hogy nem lakik ott, és fiktiválják a lakcímét. Az állandót is. Ne bonyolódj bele színlelt szerződésekbe, mert akkor tényleg szart borítasz a fejedre.
2020. okt. 10. 09:16
14/20 A kérdező kommentje:
Mi az, hogy mitől fosok? Hány éves vagy te? 13?
Mondjuk ha tudnád mit jelent a lakcímkártya a jogban akkor tisztában lennél azzal, ha valakinek valamilyen címre lakcímkártyája van akkor bárki akit ő beenged (hivatalosan) a jelenlétében ott tartózkodhat, a lakást és annak közműveit használhatja, a lezárt ingatlant a hatósággal kinyittathatja, ezen jogait csak hatósági ügyintézés után lehet érvényteleníteni, a lakcímkártya bevonásával.
Hát csak ennyi dióhéjban.
Egyébként meg erről az egészről ezt találtam még:
[link]
Ami azért alátámasztja, hogy feltehetőleg tényleg nem olyan egyszerű ez a "kijelentés".
De most te feltettél egy kérdést amire feltételezem nem tudtad a választ, erre te bizonygatod, hogy te tudod jobban. Menjél be a kormányablakba és kérjél tájékoztatást az ügyintézőtől.
2020. okt. 10. 09:46
16/20 A kérdező kommentje:
Nem bizonygatom, hogy jobban tudom, bizonytalan vagyok, ezért kérdeztem, ráadásul eddig az előző kérdésben is elég érdekes válaszok voltak, meg amit ez az utcajogász blog is leírt. Hát még mindíg bizonytalan vagyok na. A másikfele meg amikor a jogszabály és a jog alkalmazása között az eltérés meglehetősen nagy, vagy a "jogszabály" túl sok egyéni döntéslehetőséget ad a hatóságnak, azaz nincs egy stabil jogszabályi alapja a dolognak hanem majd ahogy Gizike a hivatalból éppen aznap jónak látja.
Kérdező, te most tényleg linkeltél egy 2015-ös cikket, ráadásul a hajléktalan simogatóktól?
[link]
Mi ebben olyan nehéz? Nem kell bizonyítanod semmit addig, ameddig a másik elő nem áll valamilyen egyértelmű bizonyítékkal, hogy ő ott lakik, és milyen jogcímen lakik ott.
Idézek neked a jogszabályból:
"(5) * A lakcímbejelentés és az értesítési cím bejelentésének ténye önmagában a lakás vagy az ingatlan használatához fűződő, valamint egyéb vagyoni jogot nem keletkeztet és nem szüntet meg. Érvénytelen a bejelentett lakcímadat, ha a polgárnak a lakás használatára vonatkozó joga megállapodás alapján már nem áll fenn, illetve jogerős bírósági vagy véglegessé vált hatósági határozat alapján megszűnt és a határozatot végrehajtották."
2020. okt. 10. 11:13
De mondom, ha ennyire be vagy szarva, akkor ne jelentsd be az illetőt, ennyi. Ha az állandó lakcím bármire jogosítanak, akkor nagy bajban lenne az ember, mert nem lehetne kirakni senkit sehonnan. Mivel bejelentkezni is marha egyszerű, egy szállásadó (tulaj, haszonélvező, stb) által aláírt cetli elég hozzá.
2020. okt. 10. 11:14
Vannak extrém esetek, - egy millióból öt - na, azt nem fogod tudni kirakni, az ott marad, ha lebontják a házat, akkor is, azt soha senki nem fogja tudni kirakni! Arra figyelj, hogy akit bejelentesz, az ne tartozzon abba az ötbe, akkor nem lehet gond!
2020. okt. 10. 12:56
20/20 A kérdező kommentje:
Nem kellene ennyire flegmázni, senki sem mondta, hogy nem lehet kirakni senkit sehonnan, mert nyilván ki lehet, de ott van, hogy lehet bíróságra kell emiatt járkálni stb, és kérdéses az is, hogy a "kilakoltatási moratórium" esetében ilyenkor mi a helyzet. Amúgy már áltál hasonló helyzet előtt? Vagy nincs is saját ingatlanod. Ha már ilyen stílusban válaszolgatsz.
Kapcsolódó kérdések: