Kezdőoldal » Otthon » Egyéb kérdések » A padlásomon vannak darázsfész...

A padlásomon vannak darázsfészkek. Darázsirtózzak (spray-vel), vagy hagyjam őket?

Figyelt kérdés
Évekkel ezelőtt javítottam valamit a tetőn (50 éves a ház is és a tető is (cserepes)...le kellett szednem cserepeket, és ki kellett bújnom az így képzett lyukon...a darazsak röpködtek mellettem ki-be. Amikor végeztem, vettem észre, hogy tőlem talán fél méterre volt egy darázsfészek, és onnan szállingóztak ki-be. Csodálkoztam, hogy 'nem bántottak'
2020. jún. 14. 22:20
1 2
 1/12 anonim ***** válasza:
Attól függ mekkora a darázsfészek. Nekünk a telken volt a pottyantósban egy kisebb, azt lefújtuk, viszont a házban egy kicsivel nagyobb volt amihez már szakembert hívtunk és ő el is küldött minket messzire mert elég agresszívvá válnak.
2020. jún. 14. 23:08
 2/12 A kérdező kommentje:
Köszi!! Ezek olyan kisebb félék, de van kb 8 - 10 db (vagy több)
2020. jún. 15. 00:44
 3/12 A kérdező kommentje:
Szerintem ezek alapállásban olyan békésebb fajták, csak szoktak lepotyorászni....s, ha éppen a nyakamba esne, bizti, hogy nem úsznám meg csípés nélkül. A kamrából van a padlásfeljáró, és a kamrában találtam lepotyogott darazsakat, nem is kevésszer.
2020. jún. 15. 00:53
 4/12 anonim ***** válasza:
Én alapból félek a darazsaktól, a lefújást amit írtam azt sem én csináltam. Ha mondjuk nem tudod teljesen felmérni, hogy mekkora a fészek akkor veszélyes lehet mert ilyen olyan résekből ki tudja mennyi fog előbújni ha befújsz.
2020. jún. 15. 01:23
 5/12 anonim ***** válasza:

Konzervdobozban vagy hasonloban meggyujtasz valamit ami jol fustol. Egy szemeteszsakot tartasz fészek alá, egy kessel levagod, bekotod a zsákot, és kész vagy.

Nem kell fölöslegesen panikolni.

2020. jún. 15. 07:13
 6/12 anonim ***** válasza:
Én 3 repülő rovarok elleni párologtatót tettem a fészek alá pár napra. Az üres fészket levertem
2020. jún. 15. 09:29
 7/12 anonim ***** válasza:
Én úgy vagyok ezekkel a dolgokkal, hogy addig míg nem zavarnak valamiben, vagy nem okoznak kárt, addig hagyom őket, mert még hasznosak is a maguk módján. A darazsat mindenki közellenségnek tekinti, ha beköltöznek a gerenda alá vagy az erkélyre, akkor irtani kezdik őket, pedig nagyon hasznos tagjai az állatvilágnak. Ugyanúgy részt vesznek a virágok beporzásában, mint méhek.
2020. jún. 15. 10:02
 8/12 A kérdező kommentje:
Köszi!! Ezek nem lyukban vannak, hanem fészkekben. A lefújás nem gond....este, amikor alusznak már..egy jól írányzott fújás....csak sok fészek van, nem egynapi program. Viszont...én is inkább úgy vagyok, hogy csak akkor bántom őket, ha valamiben zavarnának....majd még gondolkodom. Mert, az is fennáll, amit már írtam, hogy alatta van a kamra...és nincs ajtó a kamra és a padlás között, és ott szoktak lepotyogni darazsak...nem szeretném, hogy 1 a nyakamba pottanjon. A másik pedig, hogy egyik nap fel kell mennem flexelni (a régi vasrudat, ami a villanyvezetés része volt le kell vágnom (((most földkábelen jön a villany))) mert tegnap a nagy esőben bejött a víz a padlásra a vasrúd mellett.....és, nemtudom, nem bőszíti-e őket az a nagyonvad zaj, amivel a flexelés jár - nehogy rámtámadjon az összes (esetleg nem járatosak a flexelésben, és azt hihetik, hogy ellenük történik a dolog(???)
2020. jún. 15. 13:28
 9/12 A kérdező kommentje:
Ja....olyan vadabb dologban nekem is volt részem. Egyszer egy napi távollét után mentem haza, és a bejárati ajtó előtti térben rajzott egy csomó darázs. Már korábban is voltak ott kevesebben, a lépcső feletti hullámlemez tartóvasa ahol be volt építve a falba, a vas mellett volt egy lyuk, és ott mászkáltak ki-be a lyukba. De ezen alkamobmól akkora sereg (darázsfelhő) 'izzott' a lépcső felett, hogy nem mertem megközelíteni az ajtót...mert, ha ezek rámtámadtak volna...az emberhalál. Tipródtam egy darabig, hogy mitcsináljak. (én se régen vettem azt a házat, a szomszéd is új volt). Átmentem a szomszédba...neki szerencsére volt gázpalackos disznópörzsölője, áthozta, s azzal sikerült bejutnom. De eltartott egy darabig, amíg sokat el tudtam pusztítani vele, mert amikor a lángcsóvát rájuk irányítottam, egy csomó elrepült (aztán persze visszajött)...de mindig maradtak vissza áldozatok is... így aztán kitartó lángszórózás után már csakannyi maradt, hogy megreszkíroztam bemenni a házba. Azóta nem volt ilyenben részem. A likjukat behabarcsoztam....többször is 'újralyukasztották, aztán kentem rá valamilyen kenőzsírt (kocsikenőcsöt)..utána már nem jöttek vissza.
2020. jún. 15. 13:42
 10/12 anonim ***** válasza:

A hetest olvasva magamra ismertem. Az ökoszisztéma szépen működik magától, az embernek minél kevésbé kellene beleavatkoznia (pl ah lehet, ne vegyszerezzünk a kertben, ne szedjük le a darázsfészket stb).

Azonban: az ésszerűség keretei között!

Írtad: csodálkoztál is, h nem bántottak. Azért, mert az állatok nem hülyék! Csak akkor szoktak támadni, ha a birtokukat, vagy önmagukat veszélyben érzik, vagy pedig ha éhesek és az embert számba vehetik préda gyanánt.

Na most, a darazsak habitusa sem egyforma. A lódarázs agresszív, a kisebb fajok egy része egyáltalán nem (hacsak nem megijednek tőled pl hirtelen mozdulatodtól, vagy kölnidtől stb).

Ezen felül a lódarázs marása szinte az egyetlen a darazsak közül, melynek méreganyaga nem csak az allergiásoknak okozhat komoly eg.ügyi problémát!

Tehát ha lódarázs volna, akkor szakembert hínék ki a helyedben. Viszont írtad, h békésebb fajta. Így én, a helyedben békén hagynám őket, az ökoszisztéma részei. Csökkentik a rovarok számát. És bár a méhészek paráznak, hogy netán a méhek számát drasztikusan csökkentik, de az átfogó kutatások szerint ez paranoia, hiszen a méhész a méhekből él. A darázs nem túlzó módon csökkenti a méhszaporulatot, és arányosan más rovarok számát.

Egyébként nekem az egyik melléképületben van egyre nagyobbá váló darázsfészkem, sőt, nagyon nagyon kicsi melléképületről van szó. Azaz a fejem fél méterre, néha centikre van a fészken ücsörgő darazsaktól. Soha nem támadtak meg. Az állat érzi a félelmet, és az elbizonytalanítja, ezért támadhat, ha félnél tőlük.

Márpedig félni csak attól kell, aminek valós alapja van. A paranoia az oka annak, amikor egyes emberek túlzó módon beavatkoznak a természetbe. (Máskor meg ugye az anyagi érdekeik.)

2020. jún. 15. 21:05
1 2

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!