Mi lesz ha betiltják az egyszer használatos műanyagokat?
Pl.:
- boltban a 1,5L-es Cola-t papírdobozokban fogják árulni mint a tartós tejet? Vagy fémkannákban?
- Kórházban a gumikesztyű helyett az orvos az autószerelőtől fog kölcsönkérni egy használt bőrkesztyűt a vakbélműtét előtt?
Mondanátok példákat hogy a jelenlegi egyszer használatos műanyagok mire fognak változni? (nem a nylonzacskó és az ilyen triviális dolog érdekel)
Kólabpl visszaváltható üvegben logikusabb lenne...
A kórgmházi gumikesztyű pedig nem említhető egy lapon a tömegtermékekkel.
Mondjuk pont a kórházakban nem fogják betiltani, mert ott szükséglet.
Nyilván lesznek továbbra is műanyagok, csak nem egyszer használatosak és lehet visszajön a visszaváltós rendszer.
Egyszeri kórházi műanyag még az infúziós-szerelék, fecskendő, tű műanyag része, stb..
Visszatérünk a sokszor használatos üveg fecskendőkhöz? csak le kell mosni őket a csapban és jöhet a következő beteg...?
A példád nem jó, mert az egészségügy eddig is külön gyűjtötte és tárolta szelektíven a hulladékát - természetesen az egészségügyi szabályok betartásával - amit begyűjtés után újrahasznosítottak. Az egyszer használatos műanyagokat is, nem pedig az utcán vagy a tengerekbe, folyókba bedobálták és a szeméttelepeken sem foglalták a helyet.
Tehát innen folytassuk az eszmecserét, az egészségügy kihagyásával, mert a törvény nem rájuk fog vonatkozni!
Én eddig is szelektív gyűjtőbe dobtam minden műanyagot.
De akkor nézzük a boltok polcain levő műanyagokat mert eddig arra még nem érkezett válasz.
Tényleg úgy lehet majd megkülönböztetni a tejet a kólától hogy az egyik szögletes a másik szinte labdává puffadt? A papírdobozban.
Vagy nem lehet majd kapni előre szeletelt (vákumcsomagolt) parizert, szalámit, kolbászt?
#7: én még soha nem láttam kólát, ásványvizet másba csomagolva mint műanyagba. Ezért kérdeztem hogy mibe lesz téve??? Kannákkal kell majd értükmenni mint vízért 50 éve?
Nem az a kérdés mi jó, mi nem, mi erkölcsös stb. Hanem az mi valósítható meg. Példákkal.
Többiek már kijelentették hogy az egészségügy területén nem megvalósítható a váltás.
De mik a hétköznapi bolti termékek műanyag alternatívái..?
Eddig egyetlen példa jött: a kólát visszaváltható sörösüvegben árulják majd.
- seciel én még nem láttam 1L-nél nagyobb üveget boltban. Nem hiszem hogy túl tartós volna. Az üvegek visszaváltása már évekkel ezelőtt megbukott. Nem éri meg. Inkább törött üveg gyűjtő szelektív telepeken a műanyag mellett van. Ahol nincs ott ugyanúgy szétszórják mint a műanyagot. Ez jobb?
Pl. az egyszer használatos kotont is betiltják majd.
Pedig abban haza tudnád vinni a coládat.
(Bár inkább a colát tiltanák be!)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!