Kezdőoldal » Otthon » Egyéb kérdések » Infra fűtésű lakásban penész!...

Infra fűtésű lakásban penész! Ez elmúlik?

Figyelt kérdés

Szóval kb decemberben egy nagyon nagy foltot fedeztünk fel a falon. Fűtés nélkül volt 2-3 hétig így a festőkkel, stb beszélve arra jutottunk ez okozta. Azonban kb 1 hónap telt el és a szekrény mögött (el van húzva kb 10 centire a faltól) újra van penész. Viszont most máshol kezdődik. Korábban a padlónál indult a sarokban. Most a saroktól 15-20 centire derék magasságban. Lehet attól, hogy nem fújtam le tisztítás után újra SAVO-val? Vagy mit gondolnátok? Illetve ha most újra lefújom 1 hónap múlva újra lesz? Mi a megoldás?

Idén lett infra fűtés. Előtte elektromos volt. Azzal csak egy helyen volt penész de icipici és tudtuk az okát és SAVO hatására ki se jött újra. Tanácsaitokat nagyon köszönöm!

2020. jan. 9. 16:54
1 2
 11/18 anonim válasza:

Szavó és nem SAVO :D Egyébként a Szavó csak egy lehúzás. Elég pár csepp hipó tál vízbe. Olvasd csak el mi van benne. Vagy szagold meg.

A többiek jól mondják. Fűtés kell csak és eltűnik az. Persze ami van azt szedjétek le.

Spórák :D Egy tenyérnyi foltból nem lesz bajotok. :D Pontosabban baja. És nézesd meg nedves-e a fal. Hisz ha az akkor meg is van oldva. Hisz akkor a szekrény mögött gyűlik össze minden pára. Amit ahogy írták már szellőztetés megold. Bár ezeket amit írok most a neten megtalálod penész témában. Az infra ha tényleg meleget ad ahogy írod akkor nem befolyásol semmit. Remélem tudtam segíteni.

2020. jan. 10. 00:36
 12/18 anonim ***** válasza:
100%

Üdv Mindenkinek!

A penész véglegesen akkor tűnik el, ha a lakás levegőjének a páratartalmát a megfelelő szinten tartjuk.Ha új ablakod van, mindegy, hogy fa vagy műanyag, akkor ehhez nem elég reggel , este, stb, az ablakok nyitásával szellőztetni, mert a lökésszerű szellőztetések után a páratartalom rövid idő eltelte után annyi lesz, mint a az ablakok kinyitása előtt volt. Ezt egy páratartalom mérővel könnyen le tudod ellenőrizni. Folyamatosan kell egy minimális szellőzést biztosítani. A németeknél létezik a nedvesedés, azaz a penész ellen védő szellőzésre előírás. Nem kell megijedni, nem hűl ki a lakás. Épp ellenkezőleg. A szellőzésnek ez a minimális mértéke megfelelő szinten tartja a páratartalmat,az alacsonyabb páratartalmú levegő felfűtéséhez kevesebb energia kell. Ezen túl a falak is kiszáradnak, hővezetésük alacsonyabb, kevesebb a falakon távozó hőveszteség. Ezt a szellőzést ott, rejtett ablak szellőzőkkel oldják meg. Ezek bezárt ablak mellett is huzatmentesen biztosítják az előírt minimális szellőzést, nem kell ablakot nyitni, nincs több hypózás stb. A Klubrádióban volt erről egy riport Utcafront, 2019.10.19. az adás végén.De ha beírod a keresőbe: rejtett ablak szellőző ott is megtalálod magyarul. Nekünk a fürdőben és a lomosban volt penész. Mióta beszereltem az ablakba azóta nincs penész.Nem nagy beruházás.Hogy kerül a pára a lakásba? Nem kívülről, azt mi magunk visszük be a lélegzéssel , mosással stb. A szellőzés azért tud szárítani, mert hiába magas a külső hideg levegő páratartalma, ha felmelegszik, sokkal több párát lesz képes felvenni, majd azt a lakásból való kilépéskor magával viszi.

2020. jan. 10. 07:57
 13/18 anonim ***** válasza:

Festőkkel beszélve? Ezek szerint festettetek? Az infra fűtés a falakat, tárgyakat fűti először, így a falból a nedvességet hatékonyabban "kidolgozza", mint egy hagyományos fűtőpanel. A túloldali lakás mint írtad nincs fűtve, így azon a falon nagy a hőkülönbség. Amit mások is írtak, annyit tudsz tenni, hogy mindig lekezeled, ahol látod kialakulni, idővel meg fog szűnni. Egy páratartalommérőt én is beszereznék a helyedben, nem egy drága dolog s ha az azt mutatja, hogy magas a páratartalom, akkor sűrűbben szellőztetni vagy beszerelni ilyen szellőzőt, amit előttem említettek vagy esetleg venni egy-két "passzív" páramentesítőt (tablettás/granulátumos), az nem zörög és akár elégséges lehet.

A szavóban egyébként igen, hypo van, meg víz, azaz egy hígított hypo 10-szeres áron!

2020. jan. 10. 08:58
 14/18 A kérdező kommentje:
Köszi a tanácsokat! Persze. Festő barátom hívtam elsőként anno. Mert az tényleg nagy volt. A páramentesítőn majd agyalok, de mivel az új folt kicsi és soká tért vissza így azért nem aggódom, hogy tartós gond lesz ez. Köszi!
2020. jan. 10. 10:15
 15/18 anonim válasza:

Hallod, miért vártátok meg, hogy "ember" méretű legyen?

Na és utána azt, hogy tenyérnyi mérete legyen az új folt?

Igénytelen bérlő lehet az aki nem fűt. Fiú? Tini? Azt mondod aggódik a spórák miatt, de azért annyi esze nincs, hogy ne akkor szúrja ki mikor ember méretű meg tenyérnyi nagyságú. A spórák már az agyára mentek? Én az ilyen bérlőt kiraknám hisz tönkre teszi a lakást.

Ha napi 1x ránéztetek volna akkor kiszúrtátok volna előbb még mikor kicsi. Azt írtad a szobában tereget, akkor szellőztessen utána. Nem nagy tudomány. Mindenki tudja, hogy működik ez. Vagy burokban nőtt fel és Anyuci ezt nem mutatta meg?

Tenyérnyi méretű folt legalább 1 hét alatt lesz egy fűtött lakásban. Sőt inkább később. Vagy egy szuterén retekpalotáról beszélsz?

2020. jan. 10. 12:22
 16/18 A kérdező kommentje:

Retekpalota :D Ezen nagyon jót nevettem. Kicsit keményen fogalmazol :D De ez a net.

Persze én is látom miket akarnak kiadni Budapesten. Na és milyen árakon szóval tudom, hogy egy felújított lakásra könnyű találni bérlőt. Nagyon nagyon sokan írtak anno.

A bérlőm nem fiú. Lány és nem is tini és nem is buta. Így nem tervezem lecserélni. Egyszerűen elment nyaralni és fűtés nélkül hagyta a lakást. Gondolom az első olyan lakása ami belvárosi régi ház. Mikor elindult nyaralni még nem volt igazán hideg hiszen lightos volt a tél eleje 2019-ben.

A korábbi bérlőm mindig ott lakott és mindig fűtött emiatt. Így nekem is új volt hogy nincs fűtve. Mikor megjött a nyaralásból utána szúrta ki a foltot. Addigra már az idő is másabb lett.

Az új foltot meg nem tudom miért nem nézte naponta. Talán mert ő se gondolta, hogy visszatér. Bár pár napja voltam nála és megnézhettem volna én is de azt mondta nicns így nem néztem. De igaz, hogy tenyérnyi méret azért nem 1 nap alatt lesz. Ezt mondta a festő is akivel én beszéltem.

Mellesleg ahol visszajött a folt oda nem fújtam újra mert rossz helyen volt nekem. Lehet ez volt a hiba. Mert lefújtam, letöröltem de nem fújtam újra.

Valóban nem jó, hogy nem fűtött de szerintem amúgy figyel a lakásra, meg kedvelem. Emeleti lakás, tehát nem szuterén és mint írtam korábban nem volt ilyen gond. Illetve ami volt az teljesen független ettől és apró kis pohárnyi folt volt egy sarokban az ajtónál ahol szellőző lyuk volt.

3. telemet éltem meg a lakással és először van ilyen. Igaz az infra fűtés új. De ilyenben meg van már tapasztalatunk földszinti nagy belmagasságú lakásban és ott nem volt gond soha. Igaz olyan se, hogy nem fűtött volna vki 2 hetet. Szóval én bízom benne, hogy ez rendben lesz és a kommentelők válaszai alapján jól gondolom.

Valaki írta a "rejtett ablakot" hogy keressek rá. Légréses az ablak. Azaz lehet beállítani úgy, hogy legyen légrés.

Amúgy holnap le fogja fújni csak nem akar a lakásban maradni miután lefújja a falat mert büdös. Így úgy időzíti amikor nem lesz otthon annyira.

2020. jan. 10. 13:06
 17/18 anonim válasza:

15-ösnek abban igaza van, hogy nem 1 hét alatt lesz fűtött lakásban tenyérnyi folt a falon. Szóval ha aggódik a bérlőd a spórák miatt, akkor aktívabban figyelje és kezelje már kicsiben. Így nem lesz tenyérnyi.

A képeket én is szívesen megnézném, szóval jöhet privibe.

Olvastam miket írtak itt mások, de mégis írnék én is. Nem tudom segít-e amit írok, de mondom az én példám.

Az albérletbe költözve az elején mi kikapcsolgattuk melóba menet a fűtést így nem volt állandó hőmérséklet, bár nagyon hideg se mert új nyílászárós, új ajtós kecó de azért 14-17 fokra tuti lehűlt estig.

Karácsonyra meg is jelent a kis Jézus arcképe a falon. CSODA!!! Na jó nem az. Szóval a viccet félre téve lett egy nagy penészfoltunk Karácsonyra. Későn vettünk észre, hisz ágy meg szekrény mögött volt és úgy szúrtuk ki csak, hogy "kijött" a fedett rész mögül.

Aztán jött a sógorom, aki festőmázoló és mondta mi legyen. Mivel rokon így a legjobbat mondta amit lehet.

Mi szavóztunk ahogy mindenki. Büdös kb 1 órán át, aztán rendben van. Kétszer vagy háromszor tért vissza 3 hónapon belül, soha többet. Azonban én is aktívan figyeltem a folt helyét és kintebb húztam a szekrényt ami azóta úgy van.

Azért a szavó és hypo kérdésre én ránéznék. Szerintem a szavóban van még valami plusz. Ne sajnáld rá a pénzt.

Egy biztos, működik. Valóban szívás ha színes a fal. Mázlira nekünk szekrény mögötti rész volt, így nem látszik, hogy ronda hisz takarja a szekrény.

Meglep, hogy te ezen izgatod magad tulajént (ha jól értem), mert az én főbérlőm azt mondta ez az én dolgom. Ami részben igaz, hisz én nem fűtöttem azaz ahogy ő fogalmazott nem életszerűen használtam a lakást.

Na és ami megoldást jelentett és amit a festő sógorom is mondott.

1. Szavó 3x összesen és azóta se kellett!

2. Szellőzés. Viszont itt a rejtett ablak szellőzőt tökéletesen kiváltja a résnyire nyitott ablak is.

Én mindig úgy hagyom és nem lesz hidegebb a lakás.

3. A fűtést bekapcsolva hagyom egész napra. Mellesleg a számlám is alacsonyabb lett így mert nem felfűtik újra meg újra hanem szinten tartja a hőmérsékletet. Igaz ezt is a szomszédasszony mondta tippnek és igaza lett.

Minden lakásnak van 1 fala vagy több is ami hidegebb. Szóval ez elkerülhetetlen. Kivéve ha minden faladon szomszéd és mind ezerrel fűt.

Ami még fontos lehet, hogy ha főzöl, teregetsz nyiss ablakot utána de én pl nem teregetek bent. Bár ez alap mindenhol szóval gondolom mondani se kell ha kicsi a lakás.

Az infra lényege, hogy a tárgyakat melegíti. Azaz a falat is.

Plusz még egy tanács. Ha egy tenyérnyi foltra fújtok az kb 2 fújás. Attól még ha kicsi a lakás se lesz gáz. 5 perc szellőztetés 2x és már jó is. Esetleg egy légfrissítő a levegőbe vagy parfüm, de annyira azért nem borzalom a Szavó, hogy napokat várjak azzal, hogy lefújom. Mert ha jól értelmezem ezért vártok a tisztítással.

Csak mert írtad, hogy holnap csinálja meg holott már tudtok a problémáról. Így csak nagyobb lesz.

Ellentmondásos azért ez. Fél a spóráktól de nem tünteti el mert büdös. Ha kicsi a folt lehet azt, hogy az ember nem a lakásban fúj szivacsra vagy rongyra vagy akár papírtörlőre és azzal letörli. De persze nekem mindegy, csak ez így azért furán jön ki.

A képeket várom mindenképpen! Remélem segített valamit az én történetem.

2020. jan. 10. 16:00
 18/18 A kérdező kommentje:
Kiderült, hogy nagyobb a folt :( De most a festőm javasolta a FÉNYES festéket tudjátok mint a kórházban van. Olyan lesz most úgy is a fal a szekrény mögött van...
2020. jan. 13. 09:26
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!