Milyen fűtésem legyen?
Mint írtam nálunk gáz és cserépkályha is van. Én csak azt tudom, hogy 2 éve télen gázzal fűtöttünk, mert bevallom becsülettel lusta voltam begyújtani. Hatoson ment a konvektor (van rajta 7 fokozat)és minimum egy pléd még volt rajtunk, de volt hogy kettő, meg hosszú ujjú plucsi. És hogy mennyi let a gázszámla, azt már le se merem írni. Ezzel szemben tavaly télen kb. 20 000 ft-ra jött ki a fa havonta. Délután 4 - 5 óra körül begyújtottunk, este 9-10 tettük rá a fát, nem kellett sokat, és a másnap délutáni begyújtásig kellemes idő volt. Rövid pizsiben aludtunk, napközben már kellett a hosszú ruha, de kellemes volt.
Nekem ne mondja senki, hogy gázzal ugyan olyan meleget lehet csinálni, meg se közelíti.
Ha jól tudom a megújuló energiaforrások használatát igen jelentősen támogatja az állam. Lehet a termálvizeset is...
0758-as.
Már több helyen olvastam,számomra furcsa,hogy ekkora a külömbség az országban ! Szeged környékén 900-1500 a kútfúrás métere !
Hja, hát igen. A konvektor az utcát fűti... Annyi, mint ha a bejárat előtt raknál tábortüzet.. Úgy persze, hogy a fa melegebbet csinál. De ez nem azon múlik, hogy fa vagy gáz, hanem hogy egyből az utcára távozik a meleg füst, vagy előbb leadja a hőjét jó 10-15m-nyi cserépkályha-járatnak...
Szegeden persze, hogy olcsó a fúrás, alföldi üledékes talaj, ott lehet fúrni még fülpálcával is. Én a Bakonyban lakok, itt leginkább követ, sziklát kell átzúzni a vízért... Drágább technológia, drágább méterár. :(
08:56 Most se mondtál valami nagy világmegváltó okosságot.
A gázkazán 21,0 kW-os, a vegyes 21,2. Nem hinném, hogy azon a 0,2kW-on ennyi múlna. Ez kb 1% teljesítmény.
Úgyhogy erre varrjál gombot és írj valami okosságot!
Hmmmmm nehéz a feladatom... Mindenesetre nem tudok mit mondani, amikor az összehasonlítod a HAVI GÁZSZÁMLÁT az egy begyújtáskori 2 vödör fával. Erre mit mondjak? Hogy a gázkazán begyújtása meg 100liter gáz?
Azért annyira legyél már értelmes, hogy felfogod: meleget a fűtésteljesítmény csinál. Nem a gáz, vagy a fa. Ha gázzal nem tudsz 20 fokot csinálni, fával meg igen, akkor tök egyszerűen a gázkazánod kisebb teljesítményen üzemel, mint a fás (vegyes). Ez azért nem atomfizika. Meg az sem, hogy felismerd, a névleges és az üzemi teljesítmények között nagy különbség tud lenni. Lehet, hogy nincs meg a kazán előtt az előírt gáznyomás. Lehet, hogy szét van vízkövesedve a hőcserélője. Aaannyi minden lehet.. De ez mind a te speciális eseted. Ha például egy jól üzemelő gázkazánod lenne, és mellette egy kis csenevész fatüzelésűd, akkor meg arról győzködnél itt (tévesen) mindenkit, hogy "fával nem lehet olyan meleget csinálni, mint gázzal". Ez is téves lenne, és ilyet is azért mondanál, mert nem ismered fel, hogy nem a tüzelőanyag fajtája határozza meg a leadott hőt, hanem a tüzelőberendezés üzemi teljesítménye.
"fával nem lehet olyan meleget csinálni, mint gázzal"
Érdekes, mert ezt én még soha sem hallottam, az ellenkezőjét viszont számtalanszor.
Akkor csak hogy neked legyen igazad, ezek szerint gázkazánból mindig érdemes túlméretezni a teljesítményt egy vegyeshez képest. Csak azt a 35kW-ot mondjuk gázból ki is kell tudni termelni. CSak bírja a pénztárcád!
És mivel a kákán is csomót kersel, bár nem értem az ár összehasonlítást mért hoztad fel, mert nem ez volt a kérdés, de akkor tessék:
Egy hónapban fogy kb. 10-12 mázsa fa. Ha nagyon hideg van, legyen mondjuk 15.
A fát 1000-1200Ft mázsánkénti áron veszem.
Hogy én is a Te lekezelő stílusoddal írjak, gondolom vagy annyira "értelmes", hogy egy szorzást el tudsz végezni. "Ez nem atomfizika."
És máris össze tudod hasonlítani a gáz- és fafűtés havi költségét.
Egyébként nem fizetek minden hónapban 80e-t a gázra. Eddig csak az volt a csúcs. Havi éves átalányban 25-30 szokott lenni a számla télen-nyáron. De ez még mindig jóval több, mint a fa ára.
Közelednek az álláspontok. Azt írod, hogy havi 12q fa fogy, 1200Ft/q, tehát összesen 14.4eFt. Gázból meg havi 28, levonva főzést, melegvizet, havi 18e. Tehát fából egy évben 90e, gázból 200e. Én is azt mondtam, hogy fával fele annyiba kerül...
Az a hozzászólásod idiótaság, hogy "gázzal nem lehet olyan meleget csinálni, mint fával". Ezt fenntartom. A Vértesi Erőművet fával tüzelik. Szerinted nem tud elég meleget csinálni?!? Hagyjá'má a hülyeséggel!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!